Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σουσάμι…ο κρυμμένος θησαυρός της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ…

Σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο των Ασσυρίων, όταν οι θεοί συναντήθηκαν για να δημιουργήσουν τον κόσμο, ήπιαν κρασί που ήταν φτιαγμένο από σουσάμι.
Το σουσάμι αποτελεί τρόφιμο το οποίο περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη.
Είναι πλούσιο σε αμινοξέα, όπως η μεθεϊονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχό σε λυσίνη.
Κατά συνέπεια, όταν συνδυαστεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας.
Τα λιπαρά οξέα αποτελούν τα θρεπτικά συστατικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο σουσάμι. Στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, με τα κορεσμένα να κατέχουν το μικρότερο ποσοστό στη σύσταση του τροφίμου (15%).
Η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων καθιστά το σουσάμι μια ιδιαιτέρως θρεπτική τροφή, καθώς τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, γι’ αυτό και θεωρούνται απαραίτητα.
Οι βιταμίνες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και νιασίνη αποτελούν συνένζυμα πολλών μεταβολικών συστημάτων και διεργασιών, γεγονός που τις καθιστά απαραίτητες για την καλύτερη υγεία του οργανισμού και ιδιαίτερα του νευρικού συστήματος.
Παράλληλα, στο σουσάμι και ιδιαιτέρως στο έλαιό του, περιέχονται ποσά βιταμίνης Ε (τοκοφερόλη).
Το γεγονός αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιοξειδωτική λειτουργία, του σουσαμιού και του ελαίου του.
Τα κυριότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο σουσάμι είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το σελήνιο.
Ιδιαιτέρως το σελήνιο, που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, καθώς αποτελεί συστατικό ενός σημαντικότατου οργανικού αντιοξειδωτικού συστήματος, της οξειδάσης της γλουταθιόνης, η οποία αποτελεί ένα από τα κυριότερα αμυντικά συστήματα του οργανισμού έναντι της δράσης οξειδωτικών μηχανισμών, όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες.
Περιέχει ακόμα λιγνάνες, τη σεσαμίνη που είναι φυτοοιστρογόνα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες συμπεριλαμβανομένων και της καταπολέμησης του καρκίνου.
Το σουσάμι περιέχει επίσης φυτοστερόλες, που συνδέονται με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Τα θρεπτικά συστατικά του σουσαμιού απορροφώνται καλύτερα όταν είναι σπασμένα ή σε σκόνη όπως στο ταχίνι.
Έτσι η φράση «σουσάμι άνοιξε» από τις χίλιες και μια νύχτες, αντιπροσωπεύει το εσωτερικό εκχύλισμα του σπόρου του σουσαμιού, το οποίο είναι ένας θησαυρός της διατροφής!
Οι γυναίκες της αρχαίας Βαβυλωνίας έτρωγαν ένα μείγμα από μέλι και σουσάμι για να παρατείνουν τη νεότητα και την ομορφιά, ενώ οι Ρωμαίοι στρατιώτες έτρωγαν το ίδιο μείγμα για δύναμη και ενέργεια.
Το σουσάμι καλλιεργείται κυρίως στις χώρες που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο, και υπάρχουν διάφορες ποικιλίες όπως το άσπρο σουσάμι και το μαύρο. Σε γενικές γραμμές οι ανοιχτόχρωμες ποικιλίες έχουν μεγαλύτερη αξία στη Δύση και τη Μέση Ανατολή, ενώ οι μαύρες ποικιλίες στην Άπω Ανατολή.
Ο μικρός σισαμόσπορος χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα για την πλούσια γεύση καρυδιού που έχει, καθώς και για την παραγωγή σισαμελαίου.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 567 kcal
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 26,04 g
ΣΑΚΧΑΡΑ 0,48 g
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ 16,9 g
ΛΙΠΟΣ 48 g
ΠΡΩΤΕΙΝΗ 16,96 g
ΑΣΒΕΣΤΙΟ 131 mg (13% ΣΗΠ)
ΣΙΔΗΡΟΣ 7,78 mg (62 % ΣΗΠ)
ΜΑΓΝΗΣΙΟ 346 mg (94 % ΣΗΠ)
Φιλίνη Γιούλα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια