Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ποιοι πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη

Ποιοι πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη
Πολλοί ενήλικες που δεν έχουν υποστεί ποτέ καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη κάθε μέρα για να εκμηδενίζουν τον κίνδυνο να τους συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, σύμφωνα με νέες κατευθυντήριες γραμμές από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ.

Τι νέο ισχύει δηλαδή για την ασπιρίνη; Οι άνθρωποι που είναι πάνω από 50 ετών και οι οποίοι εμπίπτουν στην κατηγορία ατόμων υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (δηλαδή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, καπνίζουν κλπ) μπορούν να επωφεληθούν από την ημερήσια λήψη ασπιρίνης για τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με την U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF), μια κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ που υποστηρίζεται από ομάδα ανεξάρτητων γιατρών.

Μια καθημερινή χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από καρκίνο του παχέος εντέρου σε άτομα που την παίρνουν για λόγους πρόληψης καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο στομάχι και τον εγκέφαλο, αυτή η συμβουλή ΔΕΝ ισχύει για τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές.

Οι ενήλικες ηλικίας 50 έως 59 ετών, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον ένα 10% κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την επόμενη δεκαετία, μπορούν να επωφεληθούν αν παίρνουν ασπιρίνη σε ποσότητα περίπου 81 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές.
Η συμβουλή δεν ισχύει για τους ανθρώπους 60 ετών και άνω, επειδή ο κίνδυνος αιμορραγίας αυξάνεται σε αναλογία με την ηλικία, ενώ η συγκεκριμένη έρευνα δεν προσδιορίζει το αν και κατά πόσον η καθημερινή λήψη ασπιρίνης έχει ουσιαστικό νόημα/όφελος για τους ανθρώπους κάτω των 50 ή άνω των 70 ετών.
“Μερικοί άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από την ασπιρίνη περισσότερο από τους άλλους, γι” αυτό υπάρχουν πολλές συστάσεις με βάση την ηλικία”, λένε οι επιστήμονες. Η USPSTF ενθαρρύνει όλους τους ανθρώπους να μιλήσουν με το γιατρό τους για το αν η λήψη ασπιρίνης είναι κατάλληλη για εκείνους.

Η άλλη όψη του νομίσματος
Αλλά η USPSTF έρχεται σε αντίθεση με τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA), ο οποίος έχει αρνηθεί τις προσπάθειες από την φαρμακευτική εταιρεία Bayer HealthCare LLC για να πλασάρει στην αγορά την ασπιρίνη ως μέσο πρόληψης των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
“Το μόνο που κάνει η ασπιρίνη σε άτομα που δεν έχουν μεγάλο κίνδυνο καρδιακής προσβολής είναι να τους προκαλέσει προβλήματα”, είπε ο δρ Steven Nissen, ο οποίος υπηρέτησε σε μια συμβουλευτική επιτροπή του FDA και προεδρεύει του τμήματος της καρδιαγγειακής ιατρικής στο το Cleveland Clinic στο Οχάιο. Αυτή η επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει κατά της ευρείας χρήσης της ασπιρίνης για την πρωτογενή πρόληψη καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών.
Η ασπιρίνη εμποδίζει τα αιμοπετάλια στο αίμα να κολλούν μεταξύ τους και σχηματίζουν θρόμβους, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, όταν θα φράξουν κάποια αρτηρία ή άλλο αιμοφόρο αγγείο. Η ασπιρίνη ενέχει τον κίνδυνο αιμορραγίας, επειδή το σώμα βασίζεται επίσης σε αυτή ακριβώς την ιδιότητα των αιμοπεταλίων να “συγκολλούνται”, προκειμένου να σφραγίσει στο δέρμα.

Τι ισχύει για την ασπιρίνη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Επιπλέον, η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, δρώντας σε ένα βιοχημικό μονοπάτι, το οποίο οι καρκινικοί όγκοι χρειάζονται για να αναπτυχθούν, είπε ο δρ David Weinberg, επικεφαλής του τμήματος ιατρικής στο Fox Chase Cancer Center στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
Αλλά ο ίδιος προσθέτει ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη για την πρόληψη του καρκίνου. Αντ” αυτού, θα πρέπει να αναλογίζονται τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου ως ένα πρόσθετο πλεονέκτημα εάν πρέπει ούτως ή άλλως να παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη (με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους) για την αντιμετώπιση του κινδύνου καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine στις 11 Απριλίου 2016.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια