Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τρόοδος Κύπρος


Λες κι όλος ο κόσμος χώρεσε μέσα σε ένα νησί! Στην Κύπρο.
Τοπία σαν σκηνικά εναλλάσσονται αναπάντεχα, δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά αντιθέσεων στη χώρα. Με αποκορύφωμα την οροσειρά του Τροόδους, στο κέντρο του νησιού, που από ψηλά μοιάζει σαν να σηκώθηκαν οι μεσογειακές ακτές και σχημάτισαν τα εντυπωσιακά, κατάφυτα βουνά.
Εκεί που χαίρεσαι τον Ήλιο και τη Θάλασσα, στις ακτές της Πάφου ή της Λεμεσού, σε μισή ώρα μπορείς να βρεθείς στη δροσιά των σκιερών, πευκόφυτων βουνών της οροσειράς του Τροόδους. Ακόμη και στην κορυφή, τον Όλυμπο της Κύπρου, που φτάνει τα δύο χιλιάδες μέτρα ύψος. Το Τρόοδος είναι η ταυτότητα της Κύπρου κι ο πνεύμονάς της.
Ο τόπος με το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, τα περισσότερα παραδοσιακά χωριά και τα τελευταία χρόνια σημαντικό θέρετρο χειμώνα - καλοκαίρι.
Από τη Λεμεσό φτάνεις στα λεγόμενα κρασοχώρια, τα γραφικά χωριά στις πλαγιές της οροσειράς. Μια άλλη Κύπρος, λιγότερο τουριστική και χτισμένη.
Πράσινη, ευωδιαστή και ήσυχη, σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος σε κάποια χωριά. Είναι τα μέρη της κουμανταρίας, αυτού του γλυκού κρασιού, που φέρει το αρχαιότερο όνομα κρασιού στον κόσμο. Μετά, οι Πλάτρες, που "τ αηδόνια δεν σ αφήνουν να κοιμηθείς" όπως έγραφε ο Σεφέρης. Κατάσπαρτες οι πλαγιές του Τροόδους από όμορφα, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής χωριά.Στα βυζαντινά χρόνια το Τρόοδος αναδείχθηκε σε σπουδαίο κέντρο βυζαντινής τέχνης και τότε χτίστηκαν πλήθος μοναστηριών, εννέα από τα οποία σήμερα είναι στον επίσημο κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.
Η πιο φημισμένη μονή, είναι η Μονή Κύκκου που χτίστηκε το 1080. Πλήθη επισκεπτών κάθε εποχή, προσκυνητές της εικόνας της Παναγίας που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, και λάτρεις της καλύτερης κουμανταρίας και ζιβανίας (κυπριακή ρακή) που παράγουν οι μοναχοί.
Το μεγαλύτερο τμήμα του δάσους της οροσειράς έχει κηρυχθεί εθνικό δασικό πάρκο και είναι ένα βοτανικό και γεωλογικό μονοπάτι: από τους πιο σημαντικούς ορεινούς βιότοπους χλωρίδας στην Ευρώπη, με πετρώματα τεράστιου επιστημονικού ενδιαφέροντος και πανίδα μεγάλης οικολογικής σημασίας.
Αρκεί να αναφέρουμε το κυπριακό αγρινό, που φυσικά αποτελεί προστατευόμενο είδος.
Το Τρόοδος είναι πολύτιμο, όπως είναι και μαγευτικό. Παράδεισος διακοπών στην αυθεντική πλευρά της Κύπρου, για τους ξένους. Ανάσα και καμάρι για τους ντόπιους.
γεωτρόπιο

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια