Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η ηχορύπανση ευθύνεται για τις μαθησιακές δυσκολίες


Το μεγαλύτερο ποσοστό ηχορύπανσης προέρχεται από τα αυτοκίνητα στους δρόμους, ενώ στην Ελλάδα η ηχορύπανση προκαλείται τους θερινούς μήνες από ψυχαγωγικές δράσεις.
Σήμερα, το 20% του πληθυσμού ζει σε επίπεδα περιβαλλοντικού θορύβου πάνω από 65 ντεσιμπέλ, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την ακοή.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ένας στους τρεις κατοίκους μεγάλης πόλης εκτίθεται τις βραδινές ώρες σε επίπεδα θορύβου πάνω από 55 ντεσιμπέλ, όταν σε ένα δωμάτιο όπου συνομιλεί μια παρέα τα επίπεδα θορύβου δεν ξεπερνούν τα 60 ντεσιμπέλ.
Ο θόρυβος από την κυκλοφορία των οχημάτων ή από άλλες πηγές μπορεί να επηρεάσει την ακοή, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 4.861 Ευρωπαίους ηλικίας 45 έως 70 ετών, οι οποίοι διαμένουν κοντά σε αεροδρόμια, έδειξε ότι υπάρχει σημαντική σχέση της υπέρτασης με τη νυχτερινή έκθεση σε θόρυβο αεροπλάνων και αυτοκινήτων.
Η αύξηση του θορύβου κατά 10 ντεσιμπέλ αυξάνει τον μακροχρόνιο κίνδυνο κατά 14%.
Σε 150 από τους συμμετέχοντες έγινε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης όλη τη νύχτα, με ταυτόχρονη μέτρηση του θορύβου.
Κάθε αύξησή του, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, ακόμη και όταν το άτομο συνεχίζει να κοιμάται, συνδυάζεται με στατιστικά σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, τόσο της «μεγάλης» όσο και της «μικρής».
Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει τον ημερήσιο κύκλο των τιμών της πίεσης και έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Επιπλέον κατέκριναν την άσχημη συμπεριφορά των οδηγών στον δρόμο, φέρνοντας ως παράδειγμα τα κορναρίσματα ή τις μοτοσικλέτες χωρίς εξάτμιση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για την πιο έντονη πηγή ηχορύπανσης στις μεγάλες πόλεις, μαζί με τα κέντρα διασκέδασης.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια