Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το γενεαλογικό δέντρο των σκύλων

Οι πρώτοι κατοικίδιοι σκύλοι προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.
Η μελέτη αρχαιολογικών ευρημάτων έδειξε ότι διάφορες ράτσες σκύλων ενημερώθηκαν από λύκους της περιοχής αυτής και ότι δεν κατάγονται από την Ανατολική Ασία ή την Ευρώπη, όπως είχε πρότινος εκτιμηθεί.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν παράλληλα ότι η εξημέρωση των σκύλων συνδέεται με την ανάπτυξη του ανθρωπίνου πολιτισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι πρώτοι σκύλοι εκτιμάται ότι εμφανίστηκαν πριν από12.000 - 13.000 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της λεγόμενης "Εύφορης Ημισελήνου", που περιλαμβάνει το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Ιορδανία.
Πρόκειται για την ίδια περιοχή, σύμφωνα με τους ειδικούς, όπου εξημερώθηκαν και άλλα κατοικίδια ζώα, όπως οι γάτες, για την προστασία των πρώτων αγροτικών νοικοκυριών.
Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικό υλικό περισσότερων από 9.000 σκύλων από 85 ράτσες, καθώς και 200 άγριων γκρίζων λύκων.
Τα δείγματα του DNA προέρχονταν από όλο σχεδόν τον κόσμο, γι αυτό και πρόκειται για τη πιο μεγάλη γενετική συγκριτική ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα με τους σκύλους.
Από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ζώων αυτών έχει περισσότερο κοινό γενετικό υλικό με τους γκρίζους λύκους της Μέσης Ανατολής σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο πληθυσμό λύκων από άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Ταυτόχρονα, βρέθηκε μαι συγγένεια με τους ευρωπαϊκούς λύκους, αλλά σε αρκετά μικρότερο βαθμό.
Οι σκύλοι, πριν καταλήξουν να αποκαλούνται ο "καλύτερος φίλος του ανθρώπου", αποτελούσαν ενόχληση για τους ανθρώπους και στη συνέχεια έγινε αντιληπτή η χρησιμότητά τους στο κυνήγι και σε διάφορες άλλες δραστηριότητες.
ΕΤ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια