Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μηνιγγίτιδα / Meningitis

Τι είναι η μηνιγγίτιδα;
Η μηνιγγίτιδα, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι φλεγμονή δηλαδή ερεθισμός των μηνίγγων. Οι μήνιγγες, είναι οι μεμβράνες που περιβάλλουν, καλύπτουν και προστατεύουν το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
Ακόμα και η υποψία μηνιγγίτιδας αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση.
Η μηνιγγίτιδα σε μεγάλο ποσοστό θεραπεύεται, ειδικά όταν η αγωγή ξεκινήσει άμεσα, και αντιμετωπιστούν οι πιθανές επιπλοκές της. Από την άλλη, μικροβιακή μηνιγγίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα με την κατάλληλη θεραπεία (αντιβίωση κα), έχει περίπου 100% πιθανότητες ο ασθενής να πεθάνει. Δυστυχώς, ακόμα και με την κατάλληλη αγωγή, η πιθανότητα θανάτου υπάρχει, ενώ δεν είναι σπάνιες οι επιπλοκές σε ασθενείς που επιβίωσαν της νόσου.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε τα σημάδια της, ώστε να αντιδράσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Σημάδια Μηνιγγίτιδας:
1.Αρχικά, για ώρες ή ακόμα και μέρες, μπορεί να θυμίζει απλή Ίωση του Ανώτερου Αναπνευστικού, με πυρετό, μπούκωμα, πονόλαιμο, ανορεξία και βήχα!
2.Όταν δείχνει τα σημάδια της, τότε προσέξτε για…
- ψηλό πυρετό (συχνά >40οC)
- συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος-εγκέφαλου-, δηλαδή εμετό, σύγχυση, έντονη υπνηλία ή ευερεθιστότητα-εκνευρισμό.
- Στα μεγαλύτερα παιδιά έντονο πόνο στην πλάτη, στον αυχένα ή στο κεφάλι, πρόβλημα στην όραση (τα βλέπει διπλά ή δεν αντέχει το φως) και πρόβλημα στην επικοινωνία (μοιάζει να μην καταλαβαίνει τι του λέμε και να μην επικοινωνεί με το περιβάλλον).
- εξάνθημα αρχικά μοιάζει με μικρές κοκκινίλες που δεν υποχωρούν στην πίεση, οι οποίες σύντομα ενώνονται και μοιάζουν με μπλαβάδες, όπως τα σημάδια που άφηναν οι βεντούζες ή οι πιπιλιές.

3.Σημεία αυχενικής δυσκαμψίας, κάντε 3 ασκήσεις για να την διαπιστώσετε στο σπίτι:
- ξαπλώστε το παιδί ανάσκελα και ζητήστε του να ανασηκώσει το κεφάλι του και να ακουμπήσει το πηγούνι του στο στέρνο
- ξαπλώστε το παιδί ανάσκελα και ζητήστε του να σηκώσει το κεφάλι του, να διπλώσει το πόδι του και να φιλήσει το γόνατό του
- καθίστε το παιδί με τα πόδια του διπλωμένα μπροστά στο σώμα του και ζητήστε του να ακουμπήσει την μύτη του στο γόνατό του.
Προσοχή!
  • Εμβολιάστε έγκαιρα τα παιδιά σας, με όλα τα εμβόλια που υπάρχουν κατά των μικροβίων που προκαλούν μηνιγγίτιδα. Δεν εξασφαλίζουν ότι δεν θα πάθουν μηνιγγίτιδα, μειώνουν όμως σημαντικά τις πιθανότητες.
  • Η μηνιγγίτιδα είναι ύπουλη και αρχικά μπορεί να μιμείται μια απλή ίωση του αναπνευστικού, ένα κοινό κρυολόγημα, για ώρες ή ακόμα και μέρες.
  • Μην βιάζεστε να εξεταστεί το παιδί από γιατρό, μόνο και μόνο επειδή έχει πυρετό. Αν η γενική του κατάσταση το επιτρέπει, περιμένετε 24ώρες και μετά πάτε στο παιδίατρο. Μεγαλώνουν οι πιθανότητες να βρεθεί η αιτία του πυρετού.
  • Μην εφησυχάζετε επειδή κάποιος γιατρός μόλις εξέτασε το παιδί. Την ώρα της εξέτασης, μπορεί να μην είχαν ακόμα εμφανιστεί τα συμπτώματά της μηνιγγίτιδας.
  • Δεν είναι όλα τα εξανθήματα με πυρετό επικίνδυνα. Αυτά της μηνιγγίτιδας χαρακτηριστικά δεν υποχωρούν στην πίεση.
  • Δεν ρωτάμε ένα παιδί αν πονά κάπου συγκεκριμένα (πχ αυχένα ή κεφάλι). Προσπαθούμε να το καταλάβουμε έμμεσα (πχ με τις ασκήσεις ελέγχου για αυχενική δυσκαμψία) ή ρωτάμε «πού πονάς;».
  • Η βαρύτητα των συμπτωμάτων διαφέρει από παιδί σε παιδί. Δεν είναι αναγκαστικό να παρουσιάζονται όλα τα συμπτώματα
  • Βασικότερο όλων είναι η συνολική εικόνα του παιδιού εάν είναι επηρεασμένη. Είναι προτιμότερο ένα παιδί να έχει 40οC πυρετό και να παίζει ή να θέλει να φάει, από ένα απύρετο παιδί που δεν μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του ή δεν επικοινωνεί καλά με το περιβάλλον.
Νίκος Βαράκης
Παιδίατρος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια