Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ναυτία 3D

Οι τρισδιάστατες ταινίες που κατακλύζουν τις κινηματογραφικές αίθουσες προκαλούν σε πολλούς θεατές ναυτία.
Δεν φταίνε οι ήρωες της ταινίας που έρχονται φουριόζοι προς το μέρος των θεατών.
Φταίει ο τρόπος με τον οποίο οι 3-D ταινίες παίζουν με τον εγκέφαλό μας, μιμούμενες τα συμπτώματα της κανονικής ναυτίας.
Το κλειδί λένε οι ειδικοί κρύβεται στο κεφάλι μας και ειδικότερα στα  μάτια και τα αυτιά μας.
Αναλυτικά ένα 5% του πληθυσμού έχει τόσο κακό συντονισμό ματιών ώστε δεν μπορεί να αντιληφθεί τις τρεις διαστάσεις και αν αποφασίσει να μπει στις κινηματογραφικές αίθουσες, δεν θα βγει με πονοκέφαλο και με ανακατεμένο στομάχι.
Από την άλλη ένα 30% του πληθυσμού διαθέτει ένα όχι πολύ καλό συντονισμό ματιών και αυτό το ποσοστό είναι που κινδυνεύει περισσότερο να βγει από την αίθουσα έχοντας ναυτία.
Για να δημιουργηθεί μια τρισδιάστατη εικόνα στην μεγάλη οθόνη, χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές λήψεις με την κάμερα που προβάλλονται η μία πάνω στην άλλη, για να δημιουργήσουν την αντίληψη του βάθους.
Το πρόβλημα αρχίζει όταν ένα άνθρωπος μπορεί μεν να δει τρισδιάστατα, αλλά ο μηχανισμός συνένωσης των δύο εικόνων δεν είναι τέλειος.
Έτσι "για να δημιουργηθεί η τρισδιάστατη εικόνα που θα "δει" ο εγκέφαλος, τα μάτια αναγκάζονται να προσπαθήσουν πιο σκληρά και ο εγκέφαλος στέλνει έξτρα ηλεκτρικά κύματα για να τα κρατήσει ευθυγραμμισμένα" εξηγούν οι ειδικοί.'
Όλη αυτή η προσπάθεια που διαρκεί 2 ή περισσότερες ώρες προκαλεί ναυτία και πονοκέφαλο.
Καλά όλα αυτά, αλλά πως μπορεί κανείς να απολαύσει τις αριστουργηματικές αυτές ταινίες χωρίς να χαλάσει το στομάχι ή το κεφάλι του;
Μία λύση, λένε οι ειδικοί, είναι να πάρουμε μια δραμαμίνη ή άλλο φάρμακο κατά της ναυτίας.
Μία άλλη ιδέαν είναι να πάμε στον οφθαλμίατρο, για να ελέγξει τα μάτια μας, καλή ευκαιρία για ένα προληπτικό τσεκ απ.
ΑΠΟΨΗ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια