Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Vastu Shastra - Βάστου Σάστρα, ινδικό Φενγκ Σούι

Αν από την Κίνα έρχεται το Φενγκ Σούι, υπάρχει μια άλλη παράδοση που βασίζεται στην αντίληψη ότι η καλή ενέργεια του σπιτιού επηρεάζει την τύχη, την υγεία και την ευτυχία σου. Πρόκειται για το ινδικό Βάστου Σάστρα. Καθώς στην Ινδία η αστρολογία έχει τεράστια χρήση, είναι επόμενο να έχει επηρεάσει και τη φιλοσοφία, που έχει να κάνει με τη διαμόρφωση των χώρων. Οι πλανήτες εδώ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σύμφωνα με αυτή την παράδοση, ο καθένας από τους οκτώ προσανατολισμούς ενός χώρου δέχεται μια πλανητική επίδραση. Αν κατανοήσει κανείς αυτές τις επιρροές και χρησιμοποιήσει τους χώρους του με τρόπο που να εναρμονίζεται μαζί τους, μπορεί να βελτιώσει την τύχη του. Κι ακόμα, καθώς στον κάθε πλανήτη αντιστοιχεί ένα χρώμα, είναι σημαντικό να το τοποθετεί στην κατεύθυνση που του ταιριάζει. Ο Βούδας στο feng shui είναι σύμβολο της ειρήνης, της προστασίας και της καλής τύχης.

Όμως πέρα από τους πλανήτες, και τα ζώδια όσων μένουν σε ένα χώρο έχουν τη σημασία τους. Ανάλογα με το ζώδιό του, θα πρέπει κανείς να φροντίσει ώστε να κυριαρχούν στο περιβάλλον του οι σωστοί χρωματικοί τόνοι. Να λοιπόν μερικά βασικά στοιχεία αυτής της ενδιαφέρουσας παράδοσης, που ακολουθείται από εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι πλανητικές κατευθύνσεις
Βορράς
Ο πλανήτης που κυβερνά αυτό το τμήμα του σπιτιού είναι ο Ερμής, που συνδέεται με την καπατσοσύνη και το κέρδος. Σε αυτό το μέρος είναι καλό να φυλάγονται τα χρήματα και τα πολύτιμα αντικείμενα. Επίσης θεωρείται ευνοϊκό σημείο για να βρίσκεται η κουζίνα, καθώς σε όλες τις παραδόσεις ο χώρος αυτός αντικατοπτρίζει, μέσω της αφθονίας της τροφής, την οικονομική ευμάρεια ενός νοικοκυριού. Ένας εξωτερικός βορινός τοίχος προτείνεται να βάφεται σε πράσινο χρώμα.

Βορειοανατολικά
Η κατεύθυνση αυτή κυβερνάται από τον Δία, τον πλανήτη της επέκτασης, αλλά και από τον Νότιο Δεσμό της Σελήνης, δηλαδή το ένα από τα δύο σημεία στα οποία η σεληνιακή τροχιά τέμνει τον κοσμικό ισημερινό. Εδώ δεν πρέπει να φυλάγονται παλιά ή σπασμένα αντικείμενα, γιατί κάτι τέτοιο δημιουργεί αρνητική ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στους κατοίκους του σπιτιού. Είναι καλή πλευρά για να υπάρχει εδώ σαλόνι αλλά όχι το υπνοδωμάτιο του ζευγαριού ή η τραπεζαρία. Εξωτερικά ένας βορειοανατολικός τοίχος συστήνεται να έχει κίτρινο χρυσαφί χρώμα.

Ανατολικά
Η κατεύθυνση αυτή έχει κυβερνήτη τον Ήλιο, καθώς είναι εκείνη που τον πρωτοαντικρίζει στο ξεκίνημα της μέρας. Το πρώτο του φως είναι αναζωογονητικό και γι’ αυτό φρόντισε να ανοίγεις όλα τα ανατολικά ανοίγματα του σπιτιού μόλις ξημερώνει, ώστε να λούζει το σπίτι και τους κατοίκους του. Αν εδώ βρίσκεται το μπάνιο, τα φως του Ήλιου συνεισφέρει στο καθάρισμα του σώματος, από ενεργειακής πλευράς. Άλλος χώρος που είναι καλό να βρίσκεται στα ανατολικά είναι η κρεβατοκάμαρα ενός ζευγαριού. Αντίθετα, η θέση αυτή δεν θεωρείται ευνοϊκή για την κουζίνα, γιατί εκείνη κυβερνάται από την Αφροδίτη, η οποία δεν έχει αρμονική σχέση με τον Ήλιο. Μια ανατολική κουζίνα μπορεί να έχει ως συνέπεια η κυρία του σπιτιού να εμφανίζει νευρικότητα και γυναικολογικά προβλήματα. Επίσης θεωρείται γρουσουζιά στην ανατολική πλευρά να υπάρχουν παράθυρα ή πόρτες που να μην κλείνουν καλά ή να έχουν υποστεί φθορές. Εξωτερικά ένας ανατολικός τοίχος συστήνεται να έχει έντονο λευκό χρώμα.

Νοτιοανατολικά
Αυτή το τμήμα κυβερνάται από την Αφροδίτη. Ο πλανήτης της θεάς του Έρωτα συνδέεται επίσης με την παρασκευή και την κατανάλωση του φαγητού, οπότε είναι καλό σημείο για να υπάρχει εδώ κουζίνα ή τραπεζαρία. Δεν πρέπει ωστόσο να αποθηκεύονται σε αυτή την πλευρά τρόφιμα που αλλοιώνονται γρήγορα καθώς και μεγάλη ποσότητα νερού. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στις γυναίκες του σπιτιού. Από την εξωτερική πλευρά, ένας τοίχος που βλέπει νοτιοανατολικά καλό είναι να έχει λευκό ή πολύ ανοιχτό γκρι χρώμα.

Νότια
Ο Νότος κυβερνάται από τον Άρη, που ταυτίζεται με τη ζωτικότητα και την αρρενωπότητα. Εξ ου και αυτή η πλευρά είναι καλή για να υπάρχει κρεβατοκάμαρα ενός ζευγαριού. Η νότια κατεύθυνση παίζει επίσης ρόλο σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του κρεβατιού, καθώς είναι σκόπιμο να κοιμάται κανείς με το κεφάλι του προς αυτήν. Αντίθετα, αν κοιμάται κανείς με το κεφάλι του προς τα βορινά, δημιουργείται μια απώθηση με τον μαγνητικό βορρά της Γης. Το αποτέλεσμα είναι να του προκαλούνται πονοκέφαλοι και υπερένταση, εξαιτίας του κακού ύπνου. Επίσης δεν θα πρέπει κάποιος να φυλά σε ένα νότιο δωμάτιο τρόφιμα. Τα τρόφιμα συνδέονται με τη Σελήνη, που δεν έχει αρμονική σχέση με τον Άρη. Από κάτι τέτοιο θα επηρεαστεί κυρίως ο άντρας του σπιτιού, που θα αισθάνεται νωθρότητα και αδυναμία. Η νότια πλευρά δεν συστήνεται ούτε για καθιστικό. Εξωτερικά ένας νότιος τοίχος προτείνεται να έχει ροζ ή κοραλλί χρώμα.

Νοτιοδυτικά
Η κατεύθυνση αυτή κυβερνάται από τον Βόρειο Δεσμό της Σελήνης ή κατ’ άλλους από τον Ερμή. Θεωρείται μια καλή πλευρά του σπιτιού για βοηθητικά δωμάτια, όπως μια αποθήκη. Παρόλο που θα μπορούσε να φιλοξενεί μια κρεβατοκάμαρα, πιθανόν σε μια γυναίκα να δημιουργηθούν αργότερα προβλήματα με ρευματισμούς και καταστάσεις γενικά που δυσκολεύουν την κινητικότητά της. Επίσης, αν εδώ βρίσκεται μια τραπεζαρία, θα πρέπει όσοι τρώνε σ’ αυτή να προσέχουν το φαγητό τους, ώστε να μην επιβαρύνουν το πεπτικό τους σύστημα. Ακόμα, πιθανόν να τους δημιουργούνται ενοχλήσεις στην όραση, αν ασχολούνται σε αυτό τον τομέα του σπιτιού με πράγματα που κουράζουν τα μάτια. Αλλά κι αν η κύρια είσοδος του σπιτιού βρίσκεται στα νοτιοδυτικά, ο ιδιοκτήτης του πιθανόν να έχει επανειλημμένα ζητήματα με την υγεία του. Εξωτερικά ένας τοίχος που βλέπει προς αυτή την κατεύθυνση καλό είναι να βάφεται σε πρασινωπό χρώμα.

Δυτικά
Αυτή η κατεύθυνση έχει κυβερνήτη τον Κρόνο, που παίρνει εδώ τον ρόλο του «κουβαλητή» οικογενειάρχη. Θεωρείται πολύ καλή τοποθεσία για να υπάρχει εδώ τραπεζαρία. Αν τα μέλη μιας οικογένειας μαζεύονται και τρώνε τακτικά εδώ, θα έχουν καλή υγεία και τύχη. Ακόμα, είναι μια καλή πλευρά για να υπάρχει εδώ το υπνοδωμάτιο των παιδιών. Εκείνο που δεν θεωρείται ευνοϊκό να βρίσκεται εδώ είναι το μπάνιο. Εξωτερικά, ένας δυτικός τοίχος ταιριάζει να έχει γαλάζιο χρώμα.

Βορειοδυτικά
Είναι η κατεύθυνση της Σελήνης. Καθώς αυτή συνδέεται με τα τρόφιμα, σκόπιμο είναι να αποθηκεύονται σε αυτή την πλευρά του σπιτιού ή ακόμα και της κουζίνας. Αυτό κυρίως σε ό,τι αφορά τα ξηρά φαγώσιμα, όπως ζυμαρικά, όσπρια και τα παρόμοια. Από την εξωτερική πλευρά, ένας τοίχος που αντικρίζει τη βορειοδυτική κατεύθυνση καλό είναι να έχει λευκό ή ανοιχτό κίτρινο χρώμα.

Τα χρώματα των ζωδίων

Αναρωτήθηκες ποτέ αν ορισμένα χρώματα μέσα στο σπίτι σου εναρμονίζονται καλύτερα με το ζώδιό σου;
Να τι συστήνει το Βάστου Σάστρα για τον κάθε εκπρόσωπο του ζωδιακού:
Κριός: Κόκκινο κοραλλί
Ταύρος: Γαλακτερό λευκό
Δίδυμοι: Πράσινο
Καρκίνος: Ροζ, λευκό του μαργαριταριού
Λέων: Λευκό, κόκκινο ρουμπινί
Παρθένος: Παστέλ χρώματα γενικά
Ζυγός: Γαλακτερό λευκό, κιτρινωπό λευκό
Σκορπιός: Κόκκινο κοραλλί, ροζ
Τοξότης: Κίτρινο χρυσαφί
Αιγόκερως: Σκούρο κεραμιδί, κιτρινωπό λευκό
Υδροχόος: Γαλάζιο, ροζ, κρεμ
Ιχθείς: Αστραφτερό λευκό, κίτρινο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια