Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λογόκριναν ντοκιμαντέρ που συνδέει εμβόλια με αυτισμό

Ένα ντοκιμαντέρ, δημιούργημα ενός Βρετανού ερευνητή που υποστηρίζει ότι ο αυτισμός συνδέεται με τον εμβολιασμό, αποσύρθηκε από το πρόγραμμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο.
Το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ "Εμβολιασμός: από την απόκρυψη στην καταστροφή" θα προβαλλόταν στο φεστιβάλ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις, κυρίως επειδή οι οργανωτές φοβόντουσαν ότι θα ταυτιστούν με το κίνημα κατά του εμβολιασμού των παιδιών. Θεωρείται σίγουρο ότι τα λόμπι των φαρμακευτικών εταιρειών άσκησαν πίεση για την απόσυρση του ντοκιμαντέρ.
"Πρόθεσή μου όταν έλαβα την απόφαση να συμπεριλάβω την ταινία (στο πρόγραμμα του φεστιβάλ) ήταν να δώσω την ευκαιρία για να ξεκινήσει μια συζήτηση για το θέμα, το οποίο αντιμετωπίζω και εγώ προσωπικά και η οικογένειά μου", εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο Ντε Νίρο, εκ των συνιδρυτών του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, που είναι πατέρας ενός αυτιστικού παιδιού
Μέχρι την περασκευή Παρασκευή  ο Ρόμπερτ ντε Νίρο υπερασπιζόταν την απόφασή του να συμπεριλάβει την ταινία στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Τριμπέκα.  Όμως η απόφασή του αυτή δέχτηκε έναν πρωτοφανή πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλά ενορχηστρωμένο από επαγγελματίες υποστηρίζουν κάποιοι, κάτι που οδήγησε το Ρόμπερτ ντε Νίρο να αποσύρει την ταινία.
"Όμως, αφού το επανεξετάσαμε τις τελευταίες ημέρες μαζί με την ομάδα του φεστιβάλ και με άλλα πρόσωπα στην επιστημονική κοινότητα, δεν πιστεύουμε ότι συμβάλλει στη συζήτηση και είναι το αντίθετο από αυτό που ήλπιζα", είπε για να υποστηρίξει την απόφασή του, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι τα πρόσωπα της επιστημονικής κοινότητας με τα οποία ήλθε σε επαφή ή το πως αιτιολογεί ότι η μη-προβολή θα συμβάλλει στην συζήτηση.
Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, ο Άντριου Γουέικφιλντ, είναι ο ερευνητής που το 1998 δημοσίευσε μια μελέτη στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet, στην οποία υποστήριζε ότι υπάρχει σύνδεση του αυτισμού με το εμβόλιο που προφυλάσσει από την ιλαρά, την ερυθρά και τις μαγουλάδες.
Από τότε πολλές ανάλογες μελέτες κινούνται στο ίδιο πνεύμα και πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι κάποια εμβόλια έχουν αμφίβολη αποτελεσματικότητα και πιθανές σοβαρότατες παρενέργειες
Η μελέτη αυτή έδωσε έναυσμα για τη δημιουργία ενός κινήματος κατά του εμβολιασμού.
Μια έρευνα του βρετανικού ιατρικού συμβουλίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ερευνητής δημοσίευσε λανθασμένα συμπεράσματα. Το Lancet απέσυρε τη μελέτη εξηγώντας ότι ορισμένα στοιχεία που περιείχε είχαν παραποιηθεί. Στη συνέχεια απαγορεύτηκε στον Άντριου Γουέικφιλντ να ασκεί την ιατρική στη Βρετανία.
Το Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα φέτος θα διεξαχθεί από τις 13 μέχρι τις 24 Απριλίου.
Ν. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια