Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γαλλική μπαγκέτα / French baguette

Προετοιμασία: 25 λεπτά και ένα βράδυ αναμονή
Μαγείρεμα: 30 λεπτά | Σύνολο: 55 λεπτά και ένα βράδυ αναμονή
Συνταγή για: 2 μπαγκέτες
Διατροφικά στοιχεία για 100 γρ.
Θερμίδες: 274 θερμίδες | Λιπαρά: 1 γρ.

Υλικά συνταγής:
Λευκό δυνατό αλεύρι: 830 γρ.
Αλάτι: 1 κουταλιά σούπας
Χλιαρό νερό: 610 ml
Ξερή μαγιά: 12 γρ. (κάτι λιγότερο από 2 φακελάκια)
Λάδι: λίγο για λάδωμα των σκευών

Οδηγίες:
1. Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και το βάζετε σε μεγάλο μπολ. Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτετε το νερό. Ανακατεύετε με σπάτουλα ή με το μίξερ με τα ειδικά ζυμωτήρια για 1 περίπου λεπτό, να απορροφηθεί το νερό από το αλεύρι (η ζύμη θα είναι ανομοιόμορφη, δεν πειράζει, θα ζυμωθεί αργότερα). Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
2. Προσθέτετε στη ζύμη την μαγιά και ζυμώνετε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα ή με τα χέρια για 10 περίπου λεπτά (θα πάρετ μια απαλή, ελαστική ζύμη). Σκεπάζετε το μπολ με ελαφρά λαδωμένη μεμβράνη και αφήνετε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
3. Ξεσκεπάζετε την ζύμη και την διπλώνετε 2 - 3 φορές. Σκεπάζετε το μπολ ξανά και το βάζετε στο ψυγείο. Το αφήνετε όλη τη νύχτα.
4. Την επόμενη μέρα, βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζετε στη μέση. Πλάθετε κάθε μισό σε μπαγκέτα, 35 εκ. μήκους (αν η ζύμη είναι ελαστική και δεν απλώνει καθώς την πλάθετε, αφήστε τη να ξεκουραστεί 5 λεπτά). Αλευρώνετε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετείτε τις μπαγκέτες. Τις σκεπάζετε με ελαφρά λαδωμένη μεμβράνη και αφήνετε να φουσκώσουν για μια ώρα περίπου.
5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Ξεσκεπάζετε τις μπαγκέτες, τις πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και κάνετε με κοφτερό μαχαίρι, μερικές πλάγιες χαρακιές στην επιφάνειά τους. Τις βάζετε στο φούρνο, ψεκάζετε λίγο νερό στα τοιχώματα του φούρνου (για να αυξήσετε την υγρασία) και ψήνετε μέχρι να γίνουν σκούρες καστανές να να ακούγονται κούφιες όταν τις χτυπάτε ελαφρά με το δάχτυλο, περίπου 30 λεπτά. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις βάζετε σε σχάρα να κρυώσουν.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια