Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, την Τετάρτη 6/4/2016 στο Υπουργείο Υγείας

Κύριοι Υπουργοί,
Αναφορικά με το σοβαρότατο θέμα της επιτακτικής ανάγκης έκδοσης ΚΥΑ των υπουργών Υγείας και Οικονομικών για την τροποποίηση του άρθρου 18 του ΕΚΠΥ, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να υπογράψει συμβάσεις με τις ΣΥΔ, η έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ εκκρεμεί από την ειδική σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 18/11/2015, με τον Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό, υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υγείας, του Δ/ντή του ΕΟΠΥΥ, του εκπροσώπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, κατά την οποία δεσμευθήκατε ότι, μέχρι την Παρασκευή 20/11/15 θα είχατε υπογράψει και θα προωθείτο η έκδοσή της.
Από τον Δεκέμβριο του 2014 που θεσμοθετήθηκε το ύψος του ειδικού νοσηλείου για τις ΣΥΔ και ποιος το καταβάλλει έχουν περάσει πολλοί μήνες και από την Παρασκευή της 20/11/2015 έχουν περάσει πολλές Παρασκευές, τα νοσήλεια του 2015 για τις ΣΥΔ δεν αποδόθηκαν, είμαστε στον 4ο μήνα του 2016, έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ το σχετικό κονδύλι (7 εκ. €), ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για την οποία τόσο μεγάλο αγώνα έχουμε δώσει και παρά τις επανειλημμένες και διαρκείς πιέσεις τόσο προς εσάς, όσο και προς τον ΕΟΠΥΥ και το μόνο που έχει υπάρξει ως «αποτέλεσμα» είναι επανειλημμένες και διαρκείς υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις σας ότι το θέμα «λύθηκε», «θα λυθεί», «έχει λυθεί»…
Επιπλέον, ο νέος Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που θα προβλέπει τη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΣΥΔ έχει καταντήσει πλέον «Γεφύρι της Άρτας» και η αγανάκτησή μας, στις 28/3/2016 έγινε πλέον θυμός και οργή, με το ποτήρι να ξεχειλίζει όταν με το υπ΄αρ. 1227/21-3-2016 και με υπογραφή του Δ/ντή του Υπουργού κ. Ξανθού διαβιβάζεται το κατεπείγον και για πολλοστή φορά αίτημά μας για τις ΣΥΔ (ειδικό νοσήλειο) στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή «λόγω αρμοδιότητάς του», έγγραφο το οποίο έρχεται μια εβδομάδα μετά τη δημόσια δήλωση του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλου σε Συνέδριο στην Πάτρα για την αποιδρυματοποίηση, ο οποίος ευθέως αμφισβήτησε τη νομοθετημένη υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ να υπογράφει συμβάσεις με ΣΥΔ και να καταβάλει το ειδικό νοσήλειο.
Η οργή μας αυτή δεν αφορά τους υπευθύνους του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ ή εν πάσει περιπτώσει την πολιτική ηγεσία, η οργή μας έγκειται στο ότι εμπαίζετε με την αγωνία εκατοντάδων οικογενειών (κατά κύριο λόγο υπέργηρων απόμαχων της ζωής γονέων ΑμεΑ με Νοητική Αναπηρία και άλλες αναπηρίες), αλλά εμπαίζετε και εκατοντάδες ΑμεΑ-κυρίως με Νοητική Αναπηρία- που διαβιούν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, ωθείτε εκατοντάδες ΑμεΑ στον ιδρυματισμό, οδηγείτε με τον πιο επώδυνο τρόπο τα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους σε ένα νέο «Καιάδα», αντιμετωπίζετε με τον πλέον ανάλγητο τρόπο τον πόνο και την αγωνία γονέων που έστησαν και λειτούργησαν ΣΥΔ για το μέλλον των παιδιών τους-ΑμεΑ και οι οποίες σήμερα είναι κλειστές λόγω μη καταβολής του θεσμοθετημένου ειδικού νοσηλείου, οργή όμως και για το ότι στερείτε το θεμελιώδες δικαίωμα διαβίωσης των Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, των Ατόμων με Αναπηρίες της διαβίωσής τους στην κοινότητα, της διαβίωσής τους με αξιοπρέπεια.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια