Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ανακάλυψαν γιατί το κόκκινο κρέας συνδέεται με τον καρκίνο

Το κόκκινο κρέας έχει συσχετιστεί με την εκδήλωση του καρκίνου εδώ και δεκαετίες και επιτέλους οι επιστήμονες ανακάλυψαν το γιατί.Σύμφωνα ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου UCSD της Καλιφόρνια, ο οργανισμός αντιμετωπίζει το κόκκινο κρέας ως «ξένο εισβολέα» και επομένως πυροδοτεί μια τοξική ανοσοαντίδραση.
Παράγει δηλαδή αντισώματα που προκαλούν φλεγμονές και μπορεί εν τέλει να οδηγήσουν στην εμφάνιση του καρκίνου.

Το χοιρινό, το μοσχαρίσιο και το αρνίσιο κρέας –αλλά και το κρέας αρκετών σαρκοβόρων ζώων– περιέχουν ορισμένα σάκχαρα (Neu5Gc) τα οποία δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι «ξένα» προς το ανθρώπινο σώμα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα όταν επενέβησαν στο γενετικό κώδικα ποντικιών, ώστε αυτά να μην μπορούν να παράγουν σάκχαρα του τύπου Neu5Gc. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ήταν τα πειραματόζωα να αναπτύξουν καρκινικούς όγκους όταν τα σάκχαρα αυτά ήταν μέρος της διατροφής τους.

«Είναι η πρώτη φορά που αποδείξαμε ότι αν προσομοιάσουμε τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός αυξάνονται αυτομάτως οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου», δηλώνει ο καθηγητής Ajit Varki από το UCSD.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 75 γραμμάρια κόκκινο κρέας την ημέρα.
Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε τρεις φέτες ζαμπόν, μια μικρή αρνίσια μπριζόλα ή δύο λεπτές φέτες ροσμπίφ.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
 onmed

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια