Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η μυθολογία των Ιχθύων

Ιχθείς
Δύο μύθοι αναφέρονται στο (τελευταίο κατά σειρά) ζώδιο των Ιχθύων. Ο πρώτος λέει ότι υπήρχε μια κόρη, η Derceto, από φτωχική οικογένεια, είχε κάνει λοιπόν, κατ’εκείνη, το σφάλμα να μείνει μόνο με έναν άντρα όπου και έμεινε έγκυος μαζί του. Τίποτα, το αφύσικο δεν παρουσίαζε η κατάσταση της: ήταν η λογική κατάληξη της φύσης και σίγουρα και των πράξεων της. Ωστόσο, δεν τολμούσε να παρουσιαστεί στους γονείς της. Αποφάσισε λοιπόν, να πέσει στη θάλασσα. Την είδε όμως ο Ποσειδώνας και σκεφτόμενος ότι θα χαθεί αν την αφήσει αβοήθητη, μεταμόρφωσε το κάτω μέρος του σώματος της σε ουρά ψαριού. Η ερμηνεία του μύθου είναι ότι η Derceto δεν ήθελε να είναι ούτε άνθρωπος, ούτε και ψάρι, δεν είχε δηλαδή μια ξεκάθαρη επιθυμία για την ύπαρξη της.( συνήθης κατάσταση στο ζώδιο αυτό.)

Κατά μια άλλη εκδοχή, η Derceto πήρε μαζί της στη θάλασσα και τον γιο της, τον Ιχθύ. Επέβαλλε δηλαδή, αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε την παράδοση, έναν κόσμο στον γιο της που δεν τον είχε επιλέξει ο ίδιος, και δε θα τον επέλεγε ποτέ, αν του δινόταν η ευκαιρία να διαλέξει. Επίσης έχει ακουστεί και μια ακόμα εκδοχή, όπου η Derceto έκανε μια κόρη που πήρε το όνομα Σεμίραμις. Εμπιστεύτηκε την ανατροφή της σε περιστέρια και όταν μεγάλωσε έγινε κι αυτή περιστερά. (έτσι ονομάζεται ένας αστερισμός του δυτικού ημισφαιρίου.)

Ο δεύτερος μύθος αναφέρεται στον Τυφώνα . Ο Τυφώνας και η σύζυγος του, η Έχιδνα, γέννησαν πολλά τέρατα της αρχαιοελληνικής μυθολογίας : τον Κέρβερο, την Σφίγγα, την Χίμαιρα, την Λερναία Ύδρα, το λιοντάρι της Νεμέας. Ο Τυφώνας είχε μεγάλο μίσος για την Αφροδίτη και τον γιο της, τον Έρωτα. Αυτή πάλι για να γλιτώσει από το Κακό, ενσάρκωση του ανέμου και της ξηρασίας, αποφάσισε να πάρει τον γιο της, να βουτήξουν στη θάλασσα και να περάσουν πέρα από τον Ευφράτη, όπου πια δεν θα μπορούσε να τους φτάσει αυτός που τους καταδίωκε. Το ταξίδι τους, βέβαια, θα ήταν πολύ μακρύ. Ο Ποσειδώνας τους έστειλε δύο δελφίνια για να τους βοηθήσει. Έτσι, λοιπόν εκείνα με τη σειρά τους, τους πήραν στη ράχη τους και τους πήγαν στο μέρος που ήθελαν. Η θεά χάρισε σε αντάλλαγμα στα δελφίνια την αθανασία και τα τοποθέτησε στον ουρανό, όπου και σχημάτισαν έναν αστερισμό.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια