Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Charles Mingus κορυφαίος τζαζίστας

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας εκ των σπουδαιότερων Αμερικανών τζαζ μουσικών του 20ου αιώνα. Πρόκειται για τον δεξιοτέχνη μπασίστα, συνθέτη, μαέστρο και περιστασιακά πιανίστα Charles Mingus (22/04/1922-05/01/1979), ο οποίος με το δικό του πρωτοποριακό στυλ εμπλούτισε την παραδοσιακή μαύρη μουσική με νέα στοιχεία.Ο Mingus γεννήθηκε στην Αριζόνα, μεγάλωσε στην Καλιφόρνια και εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη όπου και έπαιξε με τους μεγαλύτερους τζαζ μουσικούς της εποχής, όπως οι Lionel Hampton, Louis Armstrong, Charlie Parker, Miles Davis, Bud Powell, Art Tatum και τον Duke Ellington που θαύμαζε απεριόριστα. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως ο επίδοξος διάδοχός του.
Ηχογράφησε πάνω από 100 άλμπουμ και έγραψε πάνω από 300 συνθέσεις. Η μουσική του Mingus διατήρησε την ζεστασιά και το συναίσθημα της hard bop, επηρεάστηκε άμεσα από τα gospel και πήρε στοιχεία και από την free jazz.
Πέθανε στο Μεξικό ενώ οι στάχτες του σκορπίστηκαν στον ποταμό Γάγγη της Ινδίας. Στη Νέα Υόρκη και τη Γουάσινγκτον τιμήθηκε με την «ημέρα του Charles Mingus». Μετά τον θάνατό του, η γυναίκα του, Sue Mingus, ανακάλυψε μεγάλο μουσικό υλικό του, το οποίο και προωθεί μέχρι σήμερα σε συναυλίες με τους Mingus Big Band και τους Mingus Dynasty.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια