Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο σκύλος φίλος ή εχθρός;

Μπορεί να θεωρείται ο σκύλος ως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα αποτελεί ένα "μεγάλο εχθρό" για το περιβάλλον, όπως λέει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Νεοζηλανδοί μελετητές του Πανεπιστημίου Victoria υπολόγισαν το ενεργειακό αποτύπωμα ενός κατοικίδιου σκύλου, δηλαδή πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ελκύεται στην ατμόσφαιρα από τις καθημερινές του συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας.
Κατά κύριο λόγο υπολόγισαν ότι ένας μέσος σκύλος καταναλώνει ετησίως 164 κιλά κρέατος και 95 κιλά δημητριακών σε ξηρά τροφή.
Αυτό σημαίνει ενεργειακό αποτύπωμα 8.400 τ. μ. την ώρα που η κατασκευή ενός αυτοκινήτου 4Χ4 και η κίνησή του για 10.000 χιλιόμετρα το χρόνο αφήνει αποτύπωμα 4. 100 τ. μ.
Η μελέτη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των φιλοζωικών και το περιοδικό New Scientist θέλησε να επιβεβαιώσει τα πορίσματά της.
Ανέθεσε σε ένα βρετανικό περιβαλλοντικό ινστιτούτο να υπολογίσει ξανά το ενεργειακό αποτύπωμα ενός σκύλου και κατέληξε σε αντίστοιχο συμπέρασμα: Η χρήση ειδικών τροφών για σκύλους κάνει τα κατοικίδια περιβαλλοντικό εφιάλτη.
Ωστόσο και οι γάτες δεν πάνε πίσω καθώς έχουν ενεργειακό αποτύπωμα 0,15 εκταρίων κατά τι μικρότερο από αυτό που έχει ένα Volkswagen Golf σε ετήσια βάση.
Το αποτύπωμα δύο ποντικιών χάμστερ είναι αντίστοιχο με μιας τηλεόρασης πλάσμα, ενώ ακόμα και το χρυσόψαρο δεν είναι εντελώς αθώο περιβαλλοντικά διότι καταναλώνει ενέργεια όσο δύο κινητά τηλέφωνα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια