Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κορμός αμυγδάλου

.
Χρόνος εκτέλεσης: 150 λεπτά
Μερίδες: 15 κομμάτια
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
- 4 αυγά
- 180 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. αλεύρι
- 2 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο
- Λίγο σπορέλαιο (για το άλειμμα της λαδόκολλας)
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
- ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
- 500 ml γάλα
- 2 βανίλιες
- 2 αυγά και 1 κρόκος αυγού
- 50 γρ. κακάο
- 75 γρ. κορν φλάουρ
- 50 γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 350 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
- ½ φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ
- 1 φακελάκι τρούφα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να γίνει λευκό και αφράτο. Προσθέτετε έπειτα το αραβοσιτέλαιο, χτυπάτε λίγο ακόμα και σταματάτε το μίξερ. Μεταφέρετε το αλεύρι σε σουρωτήρι και το ρίχνετε σταδιακά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντάς το παράλληλα με σπάτουλα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να το πάρει όλο και να ομογενοποιηθεί.

2. Στρώνετε ένα ρηχό ταψί με χαρτί ψησίματος, το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο, αδειάζετε το μείγμα που ετοιμάσατε, το ισιώνετε και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 με 20 λεπτά περίπου. Το ξεφουρνίζετε, ακουμπάτε πάνω του μια βαμβακερή πετσέτα και το αναποδογυρίζετε πάνω στην πετσέτα, πιάνοντάς το από τις άκρες του χαρτιού. Ύστερα, τραβάτε προσεκτικά το χαρτί να ξεκολλήσει. Πιάνετε τη μια άκρη της πετσέτας, τη φέρνετε πάνω στην άκρη του παντεσπανιού και ύστερα το τυλίγετε μαζί με την πετσέτα σε ρολό. Αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς, έτσι τυλιγμένο με την πετσέτα, για να πάρει το σχήμα του ρολού.

3. Όσο ψήνεται το παντεσπάνι, ετοιμάζετε τα καραμελωμένα αμύγδαλα: Βάζετε τα ¾ φλιτζανιού ζάχαρη σε τηγάνι με βαρύ πάτο μαζί με τρεις κουταλιές νερό κι αφού ανακατέψετε και διαλυθεί η ζάχαρη αφήνετε να βράσει το σιρόπι μέχρι να πάρει ελαφρώς χρυσαφί χρώμα και να καραμελώσει. Ρίχνετε τότε μέσα τα αμύγδαλα, τα φέρνετε μερικές βόλτες να σκεπαστούν με την καραμέλα και αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε λαδόκολλα. Αφήνετε να κρυώσει και στο μεταξύ βάζετε στο ζεστό φούρνο το φιλέ αμυγδάλου απλωμένο πάνω σε ταψάκι να πάρει κι αυτό λίγο χρώμα.

4. Ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά μαζί με τη μία από τις δύο βανίλιες. Χτυπάτε σε μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτετε λίγο από το γάλα της κατσαρόλας να αραιώσει και ρίχνετε όλο μαζί το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύετε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την τραβάτε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο, το κακάο και ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία. Τη μεταφέρετε σε μπολ κι αφήνετε την κρέμα να κρυώσει εντελώς πριν τη βάλετε στο ψυγείο να παγώσει.

5. Ετοιμάζετε και μια σαντιγί χτυπώντας στην πολύ δυνατή ταχύτητα του μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άλλη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη. Σπάζετε σε κομμάτια τα καραμελωμένα αμύγδαλα και τα ψιλοκόβετε στο μπλέντερ. Βγάζετε την κρέμα από το ψυγείο και τα ρίχνετε μέσα μαζί με ένα φλιτζάνι από την χτυπημένη σαντιγί για να αφρατέψει.

6. Ανοίγετε προσεκτικά το παντεσπάνι, αφαιρείτε την πετσέτα και αλείφετε όλη την επιφάνειά του με κρέμα αμυγδάλου. Τυλίγετε προσεκτικά το παντεσπάνι σε ρολό και το τοποθετείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Αν το θεωρείτε απαραίτητο κόβετε τις δυο άκρες του παντεσπανιού να ισιώσει ο κορμός και σκεπάζετε την επιφάνειά του με την υπόλοιπη σαντιγί. Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια του κορμού με το ψημένο φιλέ αμυγδάλου και με την τρούφα. Σερβίρετε, κόβοντας σε φέτες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια