Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τέλος οι χάρτινες αποδείξεις

Αφορολόγητο μόνο για αγορές με κάρτες
Δύο μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προωθηθούν τις επόμενες ημέρες με σχετικές διατάξεις που θα κατατεθούν στη Βουλή. Το πρώτο μέτρο είναι η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και το δεύτερο είναι η σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το αφορολόγητο.
Με το πρώτο, οι ελεγκτές θα έχουν άμεση εικόνα για τον τζίρο των επιχειρήσεων, ενώ με το δεύτερο, συνδέεται το αφορολόγητο με τις δαπάνες που θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικών καρτών.
Από το 2016, με σχετική διάταξη, καταργείται η υποχρέωση των φορολογουμένων να συγκεντρώνουν αποδείξεις για τις δαπάνες που πραγματοποιούν προκειμένου να ωφεληθούν από το αφορολόγητο ποσό των 9.550 ευρώ, το οποίο οδηγεί σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ.
Στο εξής με βάση τη νέα ρύθμιση το αφορολόγητο θα «χτίζεται» μόνο μέσα από αγορές με τη χρήση πλαστικού χρήματος που θα κάνει ο φορολογούμενος. Καθώς οι δαπάνες θα προκύπτουν από την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού, οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να συλλέγουν αποδείξεις.
Οι φορολογικές αρχές εκτιμούν πως με αυτά τα δύο μέτρα και τη διασταύρωση των στοιχείων, θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν ένα μεγάλο μέρος της φορολογητέας ύλης που σήμερα αποκρύπτεται.
Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τις αλλαγές στη φορολογία που θα γίνουν το 2016 βάσει του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις στη φορολογία των αυτοκινήτων με αλλαγές που θα γίνουν και στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι να υπάρξει μείωση των τελών και το ποσό της μείωσης να ενσωματωθεί στη φορολογία των καυσίμων (βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης), ώστε να συνδεθούν τα τέλη κυκλοφορίας με την κατανάλωση καυσίμων. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι από τις αλλαγές θα υπάρξει ουδέτερο εισπρακτικό αποτέλεσμα αλλά θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα το φαινόμενο της κατάθεσης πινακίδων λόγω υψηλών τελών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια