Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Προσοχή στην αγορά παιχνιδιών

Ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους οφείλουν να είναι οι καταναλωτές και την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Πριν από την οποιαδήποτε αγορά απαιτούνται κυρίως η καταγραφή των πραγματικών αναγκών, η επιλογή παιχνιδιών και ρούχων τα οποία είναι ασφαλή για τα παιδιά και βεβαίως η έρευνα για το φθηνότερο προϊόν. Επιλέγουμε ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα για χαρούμενες γιορτές.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ)  υπογραμμίζει ότι επειδή τα δείγματα παιχνιδιών στα οποία διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και δοκιμές στην Ελλάδα από τον ΕΛ.Ο.Τ είναι ελάχιστα σε σχέση με το μεγάλο αριθμό παιχνιδιών που κυκλοφορούν στην αγορά, ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ενδείξεις που αναγράφονται στις συσκευασίες των παιχνιδιών.

Γενικά αποφεύγουμε τα παιχνίδια που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Η παραγωγή και εμπορία κάθε είδους μαλακών μασητικών παιχνιδιών από PVC που προορίζονται για παιδιά μέχρι 3 ετών απαγορεύεται, διότι η μακροπρόθεσμη πρόσληψη τέτοιων προϊόντων προκαλεί βλάβες στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η χρήση του PVC συνεχίζεται για παιχνίδια που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Παιχνίδια με διαστάσεις κάτω των 4,5 εκ. που βρίσκονται μέσα σε βρώσιμα προϊόντα (πατατάκια , σοκολάτες, γιαούρτια, δημητριακά, παγωτά, σοκολατένια αυγά κλπ) κυκλοφορούν νόμιμα στην Ε.Ε., για παιδιά άνω των 3 ετών. Όμως αρκετοί τραυματισμοί από τέτοια προϊόντα, καταγράφονται κάθε χρόνο γι αυτό πρέπει να προσέχουμε, ιδιαίτερα τα βρώσιμα προϊόντα, τα οποία περιέχουν συναρμολογούμενα παιχνίδια και παρακολουθούμε τα παιδιά μας, την ώρα που καταναλώνουν τέτοια προϊόντα και παίζουν, με τα παιχνίδια που βρίσκονται μέσα σ αυτά.

    Τι να προσέχουμε.
*   Όταν ανοίξουμε το παιχνίδι ελέγχουμε την κατάστασή του και αν έχουμε κάποια αμφιβολία ως προς την αξιοπιστία τους, ξανατοποθετούμε το παιχνίδι στη συσκευασία του και το επιστρέφουμε στον έμπορο.
*   Αναζητούμε τυχόν συστάσεις του κατασκευαστή όπως "να χρησιμοποιηθεί υπό την επίβλεψη ενηλίκου" και τις εφαρμόζουμε κατά γράμμα.
*   Διαβάζουμε με προσοχή τυχόν προειδοποιήσεις που αναγράφονται στη συσκευασία και τις ακολουθούμε απόλυτα.
*   Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης και τις οδηγίες συναρμολόγησης του παιχνιδιού και τα εξηγούμε λεπτομερώς στα παιδιά μας.
*   Δεν πετάμε τα υλικά συσκευασίας. Φυλάσσουμε τις πληροφορίες που αφορούν τον κατασκευαστή. Ενδέχεται να μας είναι χρήσιμες σε περίπτωση παραπόνων.
*   Εξηγούμε στο παιδί μας, εκτελώντας μια μικρή επίδειξη, τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού. Επισύρουμε την προσοχή τους στους ενδεχόμενους κινδύνους, εξηγώντας του τις κινήσεις ή τους χειρισμούς που πρέπει να αποφύγει.
*   Μετά τη χρησιμοποίηση του παιχνιδιού, ελέγχουμε την κατάστασή του. Αν παρουσιάζει κίνδυνο μετά τη χρήση του, το τοποθετούμε σ ένα χώρο απροσπέλαστο για το παιδί. Αν έχει υποστεί βλάβη, το επισκευάζουμε όπως πρέπει ή το πετάμε. Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιχνίδι που έχει καταστεί επικίνδυνο στο χέρι ενός αθώου παιδιού ή σε χώρο που αυτό μπορεί να το φτάσει.
*   Επιβλέπουμε το παιδί μας την ώρα που παίζει με το καινούργιο του παιχνίδι. Η παρουσία μας μπορεί να προλάβει τυχόν ατυχήματα.
*   Καταγγέλλουμε στις αρμόδιες αρχές περιπτώσεις ελαττωματικών ή επικίνδυνων παιχνιδιών, ώστε να προστατευτούν όλα τα παιδιά.

    Τα ηλεκτρονικά
Τα δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν συνήθως βίαιο περιεχόμενο, σημειώνει το ΚΕΠΚΑ και προσθέτει ότι παρ ότι η τιμή τους είναι υψηλή και υπάρχει ένδειξη ότι επιτρέπεται η αγορά μόνο σε ενηλίκους, πολλά παιδιά πείθουν τους γονείς τους να τους αγοράσουν τέτοια παιχνίδια.
"Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η παρατεταμένη ενασχόληση με τέτοιου είδους παιχνίδια, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και επηρεάζει με αρνητικό τρόπο τη συμπεριφορά, τις δραστηριότητες, τον τρόπο σκέψης και τη λειτουργία των παιδιών μας. Η πολύωρη χρήση τέτοιων παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά δυσλειτουργίες, όπως απαθές και νωχελικό βλέμμα, νευρικότητα και υπερκινητικότητα.

Για αυτό: Ελέγχουμε το συνολικό χρόνο ενασχόλησης των παιδιών μας με τα παιχνίδια αυτά. Παρακολουθούμε αν είναι δυνατόν τον τρόπο χρήσης τους από τα παιδιά για να διαπιστώσουμε αν αποκομίζουν κάποιο όφελος ή το αντίθετο".

Ελέγχουμε αν το παιχνίδι στη συσκευασία του φέρει την ένδειξη "CE". Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αυτό έχει συμμορφωθεί προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας που ορίζονται από την κοινοτική νομοθεσία. Δυστυχώς όμως,η χορήγηση αυτού του σήματος γίνεται με πολλούς τρόπους.
Προληπτικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί η ασφάλεια του παιχνιδιού δεν είναι υποχρεωτικοί πριν το παιχνίδι εισαχθεί στην αγορά. Ο παραγωγός καταθέτει φάκελο στις αρχές και βεβαιώνει ότι το παιχνίδι πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, αναλαμβάνει μεν την ευθύνη αν κάτι
"πάει στραβά", αλλά ίσως πολύ αργά και αφού έχει προσκληθεί ζημιά σε κάποιο παιδί.
Ανατολή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια