Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι

Στους 153 οι νεκροί από τις επιθέσεις στο Παρίσι - Οι 112 στην συναυλία του "Μπατακλάν"!
Για μια «εξωφρενική προσπάθεια να τρομοκρατηθούν αθώοι πολίτες» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στις επιθέσεις. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, δεσμευόμενος ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να «προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης».
«Οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν πλήγμα εναντίον «όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών μας αξιών», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διατυπωθεί οποιαδήποτε εικασία για το ποιος διέπραξε τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι και δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στη γειτονική χώρα.
«Συγκλονισμένος» από τις επιθέσεις δήλωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στη Γαλλία, επίσης μέσω Twitter.
Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επτά τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το βράδυ της Παρασκευής το Παρίσι σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού.
Ωστόσο, άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 158 ενώ το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο αξιωματούχους κάνει λόγο για συνολικά 153 νεκρούς εκ των οποίων οι 112 στο θέατρο Μπατακλάν, όπου περίπου 1.500 θεατές παρακολουθούσαν μια ροκ συναυλία, 14 σε εστιατόριο, 19 σε μπαρ, τέσσερις στο στάδιο όπου διεξαγόταν ο φιλικός αγώνας μεταξύ της εθνικής Γαλλίας και Γερμανίας και τέσσερις σε δρόμο του Παρισιού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής αστυνομίας όλοι οι δράστες των επιθέσεων είναι νεκροί. Τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικό μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γερμανίας και της Γαλλίας που παρακολουθούσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Ο αγώνας αρχικά συνεχίστηκε, αλλά επικράτησε πανικός, καθώς οι φήμες για τις επιθέσεις εξαπλώνονταν και οι θεατές παρέμειναν στο γήπεδο και αυθόρμητα συγκεντρώθηκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ελικόπτερα της αστυνομίας πέταξαν πάνω από το στάδιο ενώ ο Ολάντ μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών για να προεδρεύσει ενός κλιμακίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στο κέντρο του Παρισιού, επιθέσεις σημειώθηκαν έξω από ένα εστιατόριο με κουζίνα Καμπότζης και στο συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «τρομοκρατικές επιθέσεις χωρίς προηγούμενο», ενώ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έκλεισε τα σύνορα. Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε επίσης την κινητοποίηση 1.500 στρατιωτικών επιπλέον.
Οι προφανώς συντονισμένες ενόπλων και οι εκρήξεις βομβών καταγράφηκαν ενώ η χώρα, ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η οποία μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν επίσης αυξημένα διότι εντός του μήνα θα διεξαχθεί η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα στο Παρίσι. Νεκροί είναι σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία οι δύο από τους δράστες της επίθεσης στο θέατρο Μπατακλάν ενώ οι όμηροι άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια