Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έχεις προσωπικότητα χαμαιλέοντα;

Αμφιστρέφεια: ένας σχετικά πρόσφατος όρος που μπήκε στη ζωή μας.
Κάνε το τεστ και δες μήπως κι εσύ ανήκεις σε αυτή την κατηγορία προσωπικότητας αλλά και τι σημαίνει αυτό στην πράξη.
Κάνε το τεστ....:
Βαθλολόγησε με κλίμακα από το 1 (αν διαφωνείς απόλυτα) έως το 5 (αν συμφωνείς απόλυτα) κατά πόσο συμφωνείς με κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις.

Δε μου αρέσει να τραβάω την προσοχή
Μ΄αρέσει να ξεκινώ κουβέντα με ανθρώπους που δε γνωρίζω
Μ΄αρέσει να περνάω χρόνο με τον εαυτό μου και με τις σκέψεις μου
Έχω την τάση να μη διεκδικώ
Μ΄αρέσει να γίνομαι η "αρχηγός"

Το αποτέλεσμα
Πρόσθεσε τη βαθμολογία σου και στη συνέχεια διαίρεσε το αποτέλεσμα δια 5. Αν το νούμερο είναι κοντά στο 3 μάλλον είσαι αμφιστρεφής.

Για παράδειγμα:
5+2+5+2+1=15
15/5 = 3
Αμφιστρέφεια
Η νέα τάση προσωπικότητας και τι σημαίνει
"Έξω καρδιά" ή "στρειδι;" Μήπως είσαι αμφιστρεφής & τι σημαίνει;
Οι συνάδελφοι σου λένε πως είναι ήρεμη και κλειστή ενώ οι φίλοι σου έχουν κολλήσει τη στάμπα του "party animal" και της "έξω καρδιά"; Τελικά τι είσαι, εσωστρεφής ή εξωστρεφής; Μήπως ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται από αμφιστρέφεια; Τι είναι αυτό και τι σημαίνει στην πράξη;
Όπως λένε οι επιστήμονες τα 2/3 περίπου των ανθρώπων είναι αμφιστρεφείς, μια τρίτη κατηγορία προσωπικότητας που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της και κέρδισε δημοτικότητα ιδιαίτερα μετά το 2013, μετά από επιστημονική δημοσίευση του Ανταμ Γκραντ από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στο περιοδικό Psychological Science.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ενδιάμεση κατάσταση, ανάμεσα στην εσωστρέφεια και την εξωστρέφεια, που συνδιάζει στοιχεία κι από τις δύο προσωπικότητες ενώ υπερτερεί σε αρκετά σημεία.

Τα πλεονεκτήματα της αμφιστρέφειας: Οι αμφιστρεφείς είναι πιο...
Πειστικοί
Για κάποιο λόγοι οι αμφιστρεφείς έχουν την ικανότητα της πειθούς και μπορούν εύκολα να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη. Μιλώντας με αυτιπεποίθηση κι ενθουσιασμό, αλλά όχι με έπαρση ή υπερβολικό ενθουσιασμό είναι σε θέση να κλείσουν μια συμφωνία ή μια πώληση με μεγαλύτερη ευκολία. Σε αυτό συμβάλλει και η διάθεσή τους και η τάση τους να σιωπήσουν για ν΄ακούσουν τον πελάτη.

Χαμελαίοντες
Οι αμφιστρεφείς είναι επίσης σε θέση να υιοθετήσουν περισσότερους από έναν τύπους προσωπικότητας, ειδικά αν ο συνομιλητής τους είναι άτολμος ή αντίθετα ρισκάρει υπερβολικά. Είναι όπως το δίγλωσσο παιδάκι με δύο μητρικές γλώσσες, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει εξ ίσου καλά. Ανάλογα με την περίσταση οι αμφιστρεφείς παίρνουν την ανάλογη στάση και δείχνουν είτε σωστρεφείς, είτε ξεωστρεφείς. Έτσι μπορεί για παράδειγμα να ξεσαλώνουν με φίλους σε μια εκδρομή, χάνοντας τον έλεγχο αλλά σε μια αίθουσα διδασκαλίας θα τηρήσουν όλους τους κανόνες και θα παραμείνουν σιωπηλοί.

Έχουν ένστικτο
Για να μπορούν να προσαρμόζονται οι άνθρωποι που υιοθετούν αυτόν τον ενδιάμεσο τύπο προσωπικότητας έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα το ένστικτό τους το οποίο κι εμπιστεύονται απόλυτα. Δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε λόγια και συναισθήματα των ατόμων που τους περιβάλλουν κι είναι σε θέση να αποκρυπτογραφήσουν ακόμη και τα πιο κρυφά μηνύματα κι αυτό διότι έχουν μάθει να ενεργούν με την ενσυναίσθηση.

Υπάρχουν μειονεκτήματα;
Οι αμφιστρεφείς αισθάνονται έντονη πίεση για το πώς πρέπει να φερθούν ανάλογα με την περίσταση και ποιά από τις δύο προσωπικότητες να υιοθετήσουν. Όταν βρίσκονται παρέα με εξωστρεφείς ανθρώπους νιώθουν πως πρέπει να ανταπεξέλθουν στο ύψος των περιστάσεων, κάτι που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κουραστικό. Αλλά και στην περίπτωση που συναντήσουν κλειστούς χαρακτήρες, προσπαθούν να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους, καταπιέζοντας τα συναισθήματά τους ή τον παρορμητισμό τους κι αυτό είναι εξίσου εξουθενωτικό.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια