Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιατί έχετε ξαφνικές μελανιές στο δέρμα

Τι να κάνετε για τις μελανιές που εμφανίζονται "από το πουθενά"
Καθώς τα χρόνια περνάνε το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και τα αιμοφόρα αγγεία πιο εύθραυστα. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλώνουμε είναι πιο πιθανό να εμφανίζουμε μελανιές στο δέρμα, οι οποίες μπορεί να γίνονται και αυτόματα καμιά φορά.
Στους ηλικιωμένους είναι συχνό εύρημα η γεροντική πορφύρα, δηλαδή η εμφάνιση μελανιών στα χέρια, οι οποίες δεν έχουν παθολογική σημασία και συμβαίνουν λόγω της ατροφίας του δέρματος και επιδεινώνονται από τη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων.

Η μελανιά προκύπτει όταν σπάνε τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του δέρματος από ένα χτύπημα ή έναν τραυματισμό με αποτέλεσμα το αίμα να βγαίνει από τα αγγεία και να συγκεντρώνεται στους γειτονικούς ιστούς.

Τυπικά, μια μελανιά ξεκινά με ένα κοκκινωπό χρώμα, μετατρέπεται σε μπλε-μωβ και στη συνέχεια παίρνει μία πράσινο-κίτρινη απόχρωση. Περίπου σε 7-10 μέρες το σώμα απορροφά το αίμα και το σημάδι εξαφανίζεται, αλλά η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκεί περισσότερο σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι άντρες δεν κάνουν εύκολα μελανιές γιατί το δέρμα τους είναι παχύτερο με αποτέλεσμα να προστατεύονται τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα κολλαγόνου σε σχέση με τις γυναίκες το οποίο ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και δεν είναι τόσο εύθραυστα.

Γενικά οι μελανιές δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί όταν εμφανίζονται συχνά, χωρίς εμφανή αιτία και σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Τότε πιθανό να υπάρχει κάποια διαταραχή στην πήξη του αίματος οφειλόμενη σε φάρμακα ή σε ασθένειες.

Τέτοια φάρμακα είναι τα αντιπηκτικά, τα αντιαιμοπεταλιακά και τα κορτικοστεροειδή, είτε σε μορφή αλοιφής, είτε χορηγούμενα συστηματικώς. Ο χαμηλός αριθμός των αιμοπεταλίων μπορεί να ευθύνεται για το εύκολο μελάνιασμα και γι' αυτό μία γενική αίματος είναι απαραίτητη, ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση.

Πρόληψη μελανιών
-Αν χτυπήσατε εφαρμόστε μια κομπρέσα πάγου πάνω στη περιοχή, για να σταματήσει η αιμορραγία και να προλάβετε το πρήξιμο.
-Αν το χτύπημα είναι στο χέρι ή στο πόδι και καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια, κρατήστε το ανυψωμένο για λίγο πάνω από το ύψος της καρδιάς.
-Μην πάρετε ασπιρίνη, γιατί επιβραδύνει την πήξη του αίματος και μπορεί να παρατείνει την αιμορραγία των αιμοφόρων αγγείων.
-Για να αποφύγετε τις μελανιές υιοθετήστε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά για να ενισχύσετε το κολλαγόνο και τους ιστούς του δέρματος.
-Περιορίστε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ώστε να αποφύγετε τις επιπτώσεις της γήρανσης της επιδερμίδας.
-Τα ρούχα με μακριά μανίκια και τα παντελόνια προσφέρουν ένα επιπλέον στρώμα προστασίας για το δέρμα σας και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανιών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια