Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

原節子 Πέθανε η Σετσούκο Χάρα, σύμβολο του ιαπωνικού σινεμά 1920-2015

原節子 - Setsuko Hara
Στα 95 της χρόνια έφυγε από τη ζωή από πνευμονία η Σετσούκο Χάρα, μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της Ιαπωνίας, ένα σύμβολο που έμεινε αναλλοίωτο μέσα στον χρόνο, καθώς επέλεξε να αποσυρθεί από τον κινηματογράφο στο απόγειο της καριέρας της.
Πιο γνωστή ως μούσα του Γιαζουχίρο Οζου, αν και πρωταγωνίστρια σε τουλάχιστον 65 ταινίες πριν γυρίσει μαζί του την «Καθυστερημένη Ανοιξη» το 1947 και αργότερα το «Tokyo Story» και ακόμη τέσσερις ταινίες, η Σετσούκο Χάρα συνεργάστηκε και με τον Ακίρα Κουροσάβα (ανάμεσα σε άλλα και στον «Ηλίθιο» του 1951)
Στην Ιαπωνία ονομάζεται η «Αιώνια Παρθένα» (επειδή δεν παντρεύτηκε ποτέ) και είναι σύμβολο της χρυσής εποχής του ιαπωνικού κινηματογράφου.
To 1962, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε 101 ταινίες (με τελευταία τους «47 Σαμουράι» του Χιρόσι Ιναγκάκι), η Χάρα ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή της σε ηλικία 42 ετών, προκαλώντας ερωτηματικά στην κοινή γνώμη.
Η ερμηνεία της,  είναι ένα μάθημα λεπτών κυματισμών και διακριτικών κινήσεων, μέσα από τις οποίες υποβάλλεται το μάθημα της αξιοπρέπειας.
Από τότε μέχρι και την ημέρα του θανάτου της, έμεινε απομονωμένη - ως άλλη Γκρέτα Γκάρμπο - σε μια παραλιακή πόλη νοτιοδυτικά του Τόκιο, αφήνοντας να αιωρούνται φήμες για την ερωτική σχέση της με τον Γιασουχίρο Οζου, αλλά και τη βαθιά μελαγχολία μιας πραγματικής καλλιτέχνιδος να γιγαντώνει το μύθο της μέσα στις δεκαετίες.
Έτσι, η εικόνα της παρέμεινε αναλλοίωτη στη συλλογική μνήμη: Μια νεαρή γυναίκα, με καθαρά μάτια και αχνό, σχεδόν ντροπαλό χαμόγελο που προσπαθεί να σταθεί όρθια σε μια Ιαπωνία που αλλάζει άτσαλα και βιαστικά στα χρόνια μετά την ήττα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια