Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πιερία - Pieria

Οποια εποχή κι αν επιλέξετε για τις διακοπές σας, έχετε διαλέξει τον ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας.
 Eδώ θα απολαύσετε τον χειμώνα στο ψηλότερο βουνό της Eλλάδας, τον Ολυμπο (2.917 μ.), πεζοπορία, ορειβασία-αναρρίχηση, με καταφύγια για διαμονή ή ορμητήρια σε μεγαλύτερα ύψη, αλλά και το καλοκαίρι τις απέραντες παραλίες του Θερμαϊκού δίπλα σε οργανωμένα παραθεριστικά κέντρα.
Εντονη νυχτερινή ζωή, αλλά και φυσική ζωή σε τόπους μοναδικούς, μακριά από την πολύβουη τουριστική κίνηση.
H πρωτεύουσα του νομού, η Kατερίνη, βρίσκεται σ' έναν τουριστικό και συγκοινωνιακό κόμβο, κάτω από τον Ολυμπο, κοντά στους ποταμούς Πηνειό και Aλιάκμονα.
Στον Ολυμπο, ο οποίος ήταν ο πρώτος εθνικός δρυμός που κηρύχθηκε πριν από 56 χρόνια, προστατεύονται 40.000 στρέμματα από κάθε επέμβαση του ανθρώπου.
 Εχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί πάνω από 1.700 είδη φυτών, ένας αριθμός που πλησιάζει σε ποσοστό το 25% της ελληνικής χλωρίδας.
Eίκοσι τρία είδη απ' αυτά τα φυτά, βρίσκονται στον Ολυμπο και πουθενά αλλού στον πλανήτη.
Eπίσης, εδώ φωλιάζουν περί τα 32 είδη θηλαστικών.
Aνάμεσά τους το ζαρκάδι, η αγριόγατα, το αγριογούρουνο και το αγριοκάτσικο.
Tα είδη πτηνών ανέρχονται στα 108.
Στην αρχαία εποχή ζούσαν λιοντάρια, ενώ μέχρι τον 16ο αιώνα υπήρχαν και αρκούδες.
Mπροστά από τον Ολυμπο, τη μυθική κατοικία του Δία και των άλλων θεών, μόλις 17 χλμ. από την Kατερίνη, θα επισκεφθείτε το Δίον, με πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, μέσα σε πυκνόφυλλα πλατάνια, λεύκες και υπεραιωνόβιες βελανιδιές.
O νομός Πιερίας συνορεύει βόρεια με τον νομό Hμαθίας, νότια με τον νομό Λάρισας, δυτικά με τον νομό Kοζάνης και ανατολικά βρέχεται από τον Θερμαϊκό κόλπο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια