Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ρεβύθια: Θερμαντική τροφή συνταγές

Ρεβύθια
.
Σαν κρυώσει ο καιρός...
Ώρα για θερμαντική τροφή, για μια σιφναίικη ρεβιθάδα.
Βέβαια, το κρύο δεν είναι ο μόνος λόγος.
Από την αρχαιότητα ως σήμερα το παν μεσογειακό αυτό όσπριο δίνει μαθήματα στον τομέα της λεγόμενης - κακώς - "φτωχικής μαγειρικής (cocina povera): ισπανική κοσίντα, σόκκα της Νίκαιας, μεσανατολικό χούμους, αραβικό κουσκούς, κορσικάνικο ψωμί από ρεβιθάλευρο, κάρι ινδικό και τόσες άλλες σούπες και εδέσματα.
Αγαπημένα πιάτα είναι το λιβανέζικο χούμους, πουρές ρεβιθιού με ταχίνι και σκόρδο, και μια προβηγκιανή εκδοχή της σιφναίικης ρεβιθάδας με παχύ χοιρινό.
Πρέπει να είστε προσεκτικοί στην αγορά τους, γιατί όσο πιο παλιά είναι, τόσο πιο δύσκολα βράζουν. Είναι απαραίτητο να μουσκέψουν για 12 ώρες, δεν ανέχονται το αλάτι πριν από το τέλος του μαγειρέματος και είναι πιο εύπεπτα ξεφλουδισμένα.
Τα απομεινάρια μιας ρεβιθάδας θα σας δώσουν ρεβιθοκεφτέδες ή τραγανά, πικάντικα μπισκότα με τριμμένο τυρί και ροζ μαζί με πράσινο τριμμένο πιπέρι.
Κ
Ρεβύθια σούπα
Διατροφή: Με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο , Με χαμηλά λιπαρά , Vegan , Πλούσια σε φυτικές ίνες , Χορτοφαγική
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα με λάδι/αλκοόλ
Προετοιμασία: 10 ώ (12 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 65' (13 ψήφοι)

Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό ρεβύθια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1/4 κύβο λαχανικών
σόδα μαγειρική

Πώς το κάνουμε:
1) Βάζουμε τα ρεβύθια να μουλιάσουν για πολλές ώρες (ιδανικά 24 ώρες) σε νερό με μια κουταλιά σόδα.
2) Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα κλείνουμε μαζί με άλλη μια κουταλιά σόδα σε μια πετσέτα. Τρίβουμε με δύναμη το μπόγο πάνω στο τραπέζι, με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ξεφλουδιστούν.
3) Όταν τελειώσουμε, ρίχνουμε τα ρεβύθια (μαζί με τις φλούδες) σε τρυπητό και ξεπλένουμε καλά.
4) Ρίχνουμε τα ρεβύθια στην κατσαρόλα με κρύο νερό, το ζωμό, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Αφαιρούμε 2-3 στρώσεις από το κρεμμύδι και ρίχνουμε το υπόλοιπο ολόκληρο στην κατσαρόλα.
5) Αφήνουμε να βράσουν για 90' ή μέχρι να χυλώσουν και να λιώνουν. Που και που ξαφρίζουμε και πετάμε τις φλούδες που ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Ανακατεύουμε συχνά.
6) Οταν σταματήσει το βράσιμο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και από πάνω το καπάκι και αφήνουμε για 5' πριν σερβίρουμε (για να μη νερουλιάσουν).
7) Σερβίρουμε ζεστά με αλοτοπίπερο, λάδι, λεμόνι και το κρεμμύδι που έχουμε κρατήσει ψιλοκομμένο, και μπόλικο φρέσκο ψωμί.
Κρητικά: ρεβύθια λεμονοριγανάτα
Υλικά
500 γρ. ρεβύθια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 ml ελαιόλαδο
2 κ.γ. ρίγανη
2 φύλλα δάφνης
πιπέρι, αλάτι

Για να δέσετε το φαγητό σας
2 κ.σ. αλεύρι
χυμό απο 1 μεγάλο λεμόνι
ζωμό απο το φαγητό

Μουσκεύουμε τα ρεβύθια από την προηγούμενη μέρα για αρκετές ώρες. Τα ξεβράζουμε 2 φορές τουλάχιστον και μετά τα βράζουμε μέχρι να μισοψηθούν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα ρεβύθια, τη ρίγανη και τη δάφνη. Τα τσιγαρίζουμε για λίγο ακόμη, μέχρι τα βότανα να βγάλουν τα αρώματά τους και μετά προσθέτουμε νερό, να τα σκεπάσει, και τρία με τέσσερα δάκτυλα παραπάνω. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα ρεβύθια μας για μια ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Λίγο πριν το φαγητό μας ψηθεί, αλατοπιπερώνουμε και σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το λεμόνι προσθέτοντας σιγά - σιγά, με μια βαθιά κουτάλια, λίγο από τον ζωμό του φαγητού. Περιχύνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Σερβίρεται ζεστό και αχνιστό με τα συνοδευτικά που αναφέραμε.
Ρεβύθια στο φούρνο
χρειαζόμαστε
500 γρ ρεβύθια
2 κουταλάκια σόδα
2 κουταλάκια ρίγανη
2 κρεμμύδια
1 φύλλο δάφνης
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο κόλιανδρο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/4 κουταλάκι μπούκοβο
1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά

Μουσκεύουμε από το βράδυ τα ρεβύθια σε νερό. Το πρωί τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με 2 κουταλάκια σόδα. Αφήνουμε για ένα τεταρτάκι και μετά τα ξεπλένουμε καλά. Τα βάζουμε να βράσουν και αφαιρούμε τον αφρό που βγάζει στην αρχή. Προσθέτουμε 2 κουταλιές λάδι, 2 κρεμμύδια ολόκληρα, 1 κουταλάκι ρίγανη και ένα φύλλο δάφνης. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό που βράσανε. Τα βρασμένα κρεμμύδια τα κόβουμε με ένα μαχαίρι σε χοντρές φέτες.
Τα βάζουμε σε γάστρα ή πυρίμαχη κατσαρόλα, προσθέτουμε τα βρασμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, το άλλο κουταλάκι ρίγανη, το μπούκοβο, την γλυκιά πάπρικα, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και 2 φλιτζάνια από το νερό που κρατήσαμε. Σκεπάζουμε με το καπάκι. Ψήνουμε στο φούρνο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β για 1 ώρα περίπου. Στη μισή ώρα το κοιτάμε και αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο νερό από αυτό που έχουμε κρατήσει ακόμα. Προσέχουμε το νερό γιατί θέλουμε να μείνει το φαγητό στο τέλος με μια χυλωμένη σαλτσούλα.
Ρεβίθια με σπανάκι γιαχνί
Υλικά
1 κιλό σπανάκι, πλατύφυλλο
1/2 κιλό ρεβίθια
1/2 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι

Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεματάμε το σπανάκι, αφού το πλύνετε καλά και το στρώνετε ένα ένα στην κατσαρόλα.
Βήμα 2
Χωριστά, βράζετε τα ρεβίθια με το λάδι τους, πιπέρι και αλάτι.
Βήμα 3
Όταν βράσουν, τα κατεβάζετε και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα, επάνω στα ολόκληρα φύλλα του βρασμένου σπανακιού.
Βήμα 4
Προσθέτετε το ζωμό των ρεβιθιών μαζί και τ' αφήνετε να βράσουν.
Βήμα 5
Στην τελευταία βράση ρίχνετε το μισό λεμόνι και σερβίρετε ζεστά - ζεστά, τα φύλλα στο κάτω μέρος του πιάτου και τα ρεβίθια από πάνω.
Ρεβύθια χούμους σε σαλάτα
Σερβίρεις : 2-4
Χρόνος Προετοιμασίας : 12:000 h
Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
Έτοιμη σε : 12:30 h
Υλικά
μισό κιλό ρεβύθια
μισό φλιτζάνι ταχίνι
2 - 3 σκελίδες σκόρδο
2 λεμόνια
μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι
μερικές κουταλιές λάδι

Διαδικασία
Βήμα 1
Μουσκεύετε τα ρεβύθια 12 ώρες, τα βγάζετε, τα στραγγίζετε και τα περνάτε από τη μηχανή του πουρέ.
Βήμα 2
Ρίχνετε σε μπώλ το ταχίνι και το δουλεύετε, προσθέτοντας μερικές κουταλιές νερό, ωσότου γίνει σαν αλοιφή.
Βήμα 3
Προσθέτετε το σκόρδο λιωμένο, το χυμό των λεμονιών, αλάτι και πιπέρι και το λάδι.
Βήμα 4
Ρίχνετε το μίγμα ταχινιού στα πολτοποιημένα ρεβύθια, που έχετε σερβίρει σε σαλατιέρα γυάλινη και τα πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια