Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Άπνοια στον ύπνο

Στοιχεία 15 ετών από το «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης συνδέουν ευθέως την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας με την δραματική μείωση της απειλής από καρδιακά νοσήματα.
Η μελέτη αφορά 5.400 άτομα με σύνδρομο άπνοιας, τα οποία παρακολούθησαν οι γιατροί την τελευταία 15ετία και στα οποία....

χρησιμοποιήθηκε η συσκευή CPAP.
Το ποσοστό θανάτων από καρδιακά νοσήματα ήταν μόνο 0,36 ανά χίλια άτομα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει το γενικό ποσοστό στην Ελλάδα σε 2,2 ανά 1.000 ασθενείς.
Το σύνδρομο άπνοιας έχει επιπτώσεις στην υπέρταση, την υπερινσουλιναιμία, τη υπερλιπιδαιμία και τη σπλαχνική παχυσαρκία, ενώ μπορεί ακόμη να επηρεάσει τη λειτουργία μιας σειράς ενδοκρινών αδένων καθώς και τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Η υπνική άπνοια σε ήπιες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με την ελάττωση βάρους, τη διακοπή καπνίσματος και τον περιορισμό κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών στο ένα ποτήρι την ημέρα.
Στις λίγο βαρύτερες περιπτώσεις, δηλαδή όταν εκδηλώνονται 15 άπνοιες διάρκειας μεγαλύτερης των 10 δευτερολέπτων ανά ώρα στους ενήλικες και έως 8 δευτερολέπτων στα παιδιά, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τη χρήση ειδικής μασέλας που πρέπει να φορά ο ασθενής όταν κοιμάται .
Στις πιο βαριές περιπτώσεις , όταν δηλαδή ο αριθμός των απνοιών ξεπερνά τις 15 ανά ώρα ,τότε αντιμετωπίζεται με τη χρήση συσκευής μηχανικού αερισμού CPAP.
«Αν κάποιος σηκώνεται πολλές φορές το βράδυ για ούρηση, αν ξυπνά με βαρύ κεφάλι και πονοκέφαλο ή αν ξυπνά με στεγνό στόμα, αν έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση το βράδυ, αν έχει μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα σε σχέση με την ηλικία του θα πρέπει να αποταθεί σε έναν γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας ο οποίος όμως πρέπει είναι εκπαιδευμένος πάνω στις διαταραχές ύπνου και πιστοποιημένος από το ΚΕΣΥ ή στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων τα οποία διαθέτουν Κέντρα Μελέτης Ύπνου.
Επίσης οι γονείς θα πρέπει να «υποψιαστούν» σύνδρομο άπνοιας αν τα παιδιά τους ροχαλίζουν, διαβάζουν αλλά δεν αποδίδουν, είναι υπερδραστήρια ή έχουν αδικαιολόγητη απώλεια ούρων το βράδυ»
Ινστιτούτο Μελέτης Έρευνας και Τεχνολογικής Υποστήριξης του Απνοϊκού Συνδρόμου και Συνοδών Νοσημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια