Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δίαιτα "MIND": προστατεύει τη μνήμη

Η δίαιτα MIND είναι μια υβριδική δίαιτα που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Δίαιτας με αυτή της DASH, η οποία είναι η δίαιτα που συστήνεται σε αυτούς που πάσχουν από υπέρταση.
Η δίαιτα MIND σχεδιάστηκε στο....

Πανεπιστήμιο Rush, στο Σικάγο και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή προστατεύει αποτελεσματικά την έκπτωση της λειτουργίας της μνήμης, με την πάροδο της ηλικίας.
Στις μελέτες που έκαναν, διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που ακολούθησαν πιστά την δίαιτα MIND, για πέντε χρόνια, παρουσίασαν λειτουργία μνήμης που αντιστοιχεί σε 7,5 χρόνια νεότερους.
Η MIND χρησιμοποιεί τα θρεπτικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής και της DASH, που από την βιβλιογραφία τεκμηριώνεται ότι δρουν προστατευτικά για τη λειτουργία της μνήμης.
Η δίαιτα αυτή διακρίνει 15 συστατικά από τα οποία τα 10 ονομάζονται «υγιεινά για τον εγκέφαλο» και 5 που ονομάζονται «επιβλαβή για τον εγκέφαλο».
Επιβλαβή για τον εγκέφαλο θεωρούνται τα κόκκινα κρέατα, τα βούτυρα και οι μαργαρίνες, τα τυριά, τα γλυκά, τα τηγανιτά και τα fast food.
Για να πει κανείς ότι ακολουθεί την δίαιτα MIND θα πρέπει να περιορίσει την λήψη των επιβλαβών για τον εγκέφαλο τρόφιμα.
Συγκεκριμένα δεν θα πρέπει να καταναλώνει βούτυρο περισσότερο από 1 κουτάλι της σούπας την ημέρα.
Επίσης δεν θα πρέπει να λαμβάνει περισσότερες από μια μερίδα την εβδομάδα από τα υπόλοιπα επιβλαβή για τον εγκέφαλο τρόφιμα.
Αντίθετα, αυτός που ακολουθεί την δίαιτα MIND θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον τρεις μερίδες ολικής προϊόντων άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λοιπά λαχανικά, σε συνδυασμό με ένα ποτήρι κρασί.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να έχει σνακ με ξηρούς καρπούς και στα γεύματα να συμπεριλαμβάνει συχνά όσπρια.
Επίσης να καταναλώνει πουλερικά και ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Την δίαιτα συμπληρώνει η κατανάλωση διαφόρων τύπων Berries, τα οποία είναι και τα μόνα φρούτα που αναφέρονται στην δίαιτα MIND.
Ρηγόπουλος Δημήτριος-Παθολόγος-Διαβητολόγος
Η δίαιτα MIND περιέχει:
-Τουλάχιστον 3 μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα
-6 μερίδες από πράσινα φυλλώδη λαχανικά την εβδομάδα συν ένα άλλο (οποιοδήποτε) πράσινο λαχανικό την ημέρα
-2 μερίδες μούρα την εβδομάδα
-1 μερίδα ψάρι την εβδομάδα
-2 μερίδες πουλερικά την εβδομάδα
-3 μερίδες όσπρια την εβδομάδα
-5 μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα
-Μια καθημερινή δόση αλκοόλ, κατά προτίμηση κόκκινο κρασί
-Όσοι ακολουθήσουν αυτήν τη διατροφή πρέπει να χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο ως το βασικό λάδι μαγειρέματος.
Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να καταναλώνουν “γρήγορα” ή τηγανητά φαγητά πάνω από μία φορά την εβδομάδα και πρέπει να περιορίσουν κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε λιγότερο από 4 φορές την εβδομάδα.
Επίσης δεν πρέπει να καταναλώνουν κάποιο γλυκό πάνω από 5 φορές την εβδομάδα και να χρησιμοποιούν λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια