Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Homo Naledi

Τι βρέθηκε σε σπηλιά της Νότιας Αφρικής
Νέο είδος στην αλυσίδα της ανθρώπινης εξέλιξης
Ενα νέο ανθρώπινο είδος, το οποίο αποτελεί το «άστρο» που φωτίζει την αλυσίδα της εξέλιξης του ανθρώπου, εντόπισαν οι ....

επιστήμονες στη Νότια Αφρική.
Ο αρχαίος συγγενής που αγνοούσαμε μέχρι σήμερα ονομάστηκε Homo Naledi, δηλαδή άνθρωπος-αστέρι, αφού «ναλέντι» σημαίνει άστρο στη γλώσσα της φυλής που ζει στην περιοχή.Είχε αναπάντεχα παρόμοια χαρακτηριστικά με εμάς και συνήθιζε να θάβει τους νεκρούς του σε σπηλιές. Αυτά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τους τουλάχιστον 15 σκελετούς που εντοπίστηκαν κρυμμένοι βαθιά σε σπηλιά κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, γεγονός που, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με την πιο πρωτόγονη μορφή τελετουργικής ταφής στον κόσμο.
[Επιστήμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρουσίασαν το νέο είδος ανθρώπου]
Οι πρωτόγονοι πρόγονοί μας είχαν ύψος 1,52 μέτρα και ζύγιζαν περίπου 45 κιλά.
Οι γοφοί τους έμοιαζαν με αυτούς του ακόμα πιο πρωτόγονου ανθρωπίδη, της Λούσι, οι ώμοι τους ήταν κατάλληλα σχεδιασμένοι για αναρρίχηση, αλλά τα πόδια τους και τα πέλματά τους έμοιαζαν με τα ανθρώπινα.
Το κρανίο τους ήταν παρόμοιο με αυτό των πρώτων ανθρώπων, αλλά ο εγκέφαλός τους ήταν μικροσκοπικός, αφού δεν ξεπερνούσε σε μέγεθος αυτό ενός πορτοκαλιού. Πριν από την ανακάλυψη αυτή οι επιστήμονες πίστευαν ότι μόνο ο Homo Sapiens είχε αρκετή συμπόνοια και αντίληψη για να θάψει τους νεκρούς.  Ο Homo Naledi «ήταν ένας είδος που δεν μπορούσαμε ποτέ να υποπτευτούμε ότι είχε πολύπλοκη συμπεριφορά» εξηγεί ο Λι Μπέργκερ, ερευνητής και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γουιτγοτερσάντ προσθέτοντας πως πίστευαν ότι ήταν κάτι λίγο περισσότερο από τα ζώα.
Απολιθωμένα στοιχείαΤα ευρήματα ωστόσο, δηλαδή τα 1.550 απολιθωμένα στοιχεία που προέκυψαν από την ανασκαφή και πιστεύεται ότι είναι μέλη που ανήκουν σε τουλάχιστον 15 νήπια, παιδιά, ενηλίκους και ηλικιωμένους του ίδιου είδους, δείχνουν ότι η ταφή τους έγινε συνειδητά και δεν ήταν απλώς αποτέλεσμα κάποιας κατολίσθησης.
Η ανακάλυψη, που έγινε αρχικά το 2013 και ανακοινώθηκε τώρα από το Πανεπιστήμιο του Γουιτγοτερσάντ, ρίχνει φως στις ρίζες και στη διαφορετικότητα της ανθρώπινης καταγωγής. Η διαδικασία που οδήγησε σε αυτά τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτήν.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια