Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα πώς και τα πρέπει του μαγειρέ​ματος

Τα μυστικά της μαγειρικής τα μαθαίνουμε με την πρακτική κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποια μικρά μυστικά που κάνουν το μαγείρεμα πιο εύκολο.
Αλλά οι βασικότερες προϋποθέσεις για καλή μαγειρική είναι η καλή οργάνωση και, προπάντων, η καλή διάθεση.
* Πριν ξεκινήσετε, ετοιμάστε τα υλικά που θα χρειαστείτε....

Αγοράστε ένα μηχάνημα για να κάνετε πουρέ πατάτας. Είναι σπουδαίο εργαλείο για την κουζίνα, κοστίζει λίγα χρήματα και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον απαλό και αφράτο πουρέ πατάτας.

* Φροντίστε να έχετε στη διάθεσή σας τα κατάλληλα βοηθητικά εργαλεία (ένα ειδικό στραγγιστήρι για λαχανικά, ειδικούς τρίφτες και κόφτες για τυριά και λαχανικά, σκεύη κουζίνας για να διευκολύνετε την ετοιμασία του φαγητού και να εξοικονομήσετε χρόνο. Αυτά δεν είναι απαραιτήτως και ακριβά.
* 'Οταν ετοιμάζετε τα λαχανικά σας στον ατμό, προσέξτε να μην ψήνονται πολύ, γιατί είναι πιο νόστιμα όταν είναι τραγανά και τρυφερά.

* 'Οταν αγοράζετε λάχανο, διαλέξτε το συμπαγές και βαρύ σε σχέση με τον όγκο του και να έχει τραγανιστά φύλλα.

* Μην πετάτε το κρασί που σας έμεινε στο μπουκάλι, αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για μια σάλτσα για το φαγητό σας.  
* Με τα ποτά που μένουν στα ποτήρια μπορείτε να ποτίσετε τα φυτά στις γλάστρες ή στον κήπο σας. Αραιώνοντάς τα με λίγο νερό θα δείτε τα φυτά να "τρελαίνονται" και να αναπτύσσονται πολύ γρηγορότερα.

* Το ζωμό, όταν σοτάρεται, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σάλτσες.
* Το φαγητό μπορείτε να το γλυκίσετε με πολτοποιημένα καρότα αντί με ζάχαρη.  

* Για να μη σας κολλήσουν αυτά που θα ψήσετε πασάλειψε τη σχάρα ψησίματος με λάδι ή βούτυρο.
* Το κρέας ψήστε το σε απόσταση περίπου 10 εκ,. από την πηγή θερμότητας, τα λαχανικά περίπου 15 εκ., και το κοτόπουλο σε απόσταση περίπου 20-25 εκ.

* Προθερμαίνετε την ψησταριά μέχρι να είναι πολύ ζεστή όταν πρόκειται να ψήσετε μπριζόλες έτσι ώστε να ξεροψηθεί το εξωτερικό της μπριζόλας και να κρατήσει τους χυμούς μέσα. Τις μπριζόλες να τις γυρίζετε με μια σπάτουλα για να αποφύγετε να φύγουν οι χυμοί.

* Για να μη σας κολλήσει αυτό που θα ψήσετε πασάλειψε το ταψί με λάδι και σκορπίστε στην επιφάνειά του τριμμένη φρυγανιά ή καλύψετε την με λεπτές φέτες πατάτας.

* 'Οταν το κρέας που μαγειρεύετε είναι σκληρό, προσθέστε στην κατσαρόλα μία κουταλιά ξίδι για να μαλακώσει.

* Για να μην κολλά ο κιμάς στα χέρια σας, πριν ξεκινήσετε το ζύμωμα του κιμά, βρέξτε τα με κρύο νερό.
Ο κιμάς θα "γλιστρά" ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
* Όταν η σάλτσας σας είναι νερουλή, ανακατέψτε αλεύρι με λίγο βούτυρο και προσθέστε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα, όπου βράζει η σάλτσα.

* Αν το νερό στην κατσαρόλα είναι έτοιμο να ξεχειλίσει, περάστε το χείλος της κατσαρόλας με λίγο λάδι και ...δεν θα ξεχειλίσει ποτέ.

* Σκόρδο, κρεμμύδι, ψάρι, αβγό, αφήνουν έντονη μυρωδιά στα ποτήρια. Για να εξαφανιστούν οι οσμές πρέπει τα ποτήρια να πλυθούν με άφθονο νερό και απορρυπαντικό με ξίδι.
* Για να μην δακρύζουμε στο καθάρισμα των κρεμμυδιών, μόλις βγάλουμε το πρώτο φλούδι το ραντίζουμε με ξίδι.

* Αν το φαΐ άρπαξε λίγο στο μαγείρεμα, ψεκάζουμε εξωτερικά την κατσαρόλα με κρύο νερό για να χαμηλώσει η θερμοκρασία του πάτου της. Μετά αλλάζουμε κατσαρόλα και μεταφέρουμε μόνο το μη καμένο φαγητό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

* Όταν φυλάμε πατάτες για να καθυστερήσουμε την πιθανή βλάστηση, βάζουμε ανάμεσα σ αυτές ένα μήλο.
* Για να ξεφλουδίσουμε εύκολα τις ντομάτες τις βάζουμε για λίγο σε πολύ ζεστό νερό και μόλις τις βγάλουμε τις ρίχνουμε σε κρύο τρεχούμενο νερό.

* Όταν τηγανίζετε ψάρια ή τα ψήνετε, μπορείτε να βάλετε στο μάτι της κουζίνας ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει και να προσθέσετε φέτες μισού λεμονιού και ξυλάκι κανέλας. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε φέτες λεμονιού στη σχάρα του φούρνου.

* Τα λαχανικά και τις πατάτες τα τηγανίζουμε σε μεσαία θερμοκρασία, στους 130 145 βαθμούς Κελσίου.
* Τα βουτυρωμένα και αλευρωμένα παρασκευάσματα τα τηγανίζουμε σε υψηλή θερμοκρασία,σ τους 155 - 170 βαθμούς Κελσίου.

* Σε πολύ υψηλή, στους 175 - 190 βαθμούς Κελσίου, τηγανίζουμε τα μικρού μεγέθους θαλασσινά, πχ κροκέτες, καλαμαράκια, καραβίδες και άλλα.
Σχόλιο: το θέμα μου το έστειλαν με αφιέρωση ειδικά για μένα.....κακίες, εγώ είμαι άριστη μαγείρισσα ΣΤΟ ίντερνετ!!!!
Φαίη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια