Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τουρισμός για ΑμεΑ στην Ελλάδα

Κάναμε την έρευνά μας και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για ΑμεΑ στην Ελλάδα.
Για την επιλογή του προορισμού δεν αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο ξενοδοχείο, αλλά τα ΑμεΑ να έχουν....

συνοδευτικές δραστηριότητες ώστε να μη μείνουν κλεισμένοι στο ξενοδοχείο και να εξερευνήσουν και τη γύρω περιοχή. Για παράδειγμα, στη Σαντορίνη, ενώ υπάρχουν ξενοδοχεία με υποδομές ΑμεΑ, τα πολλά σοκάκια με σκαλοπάτια καθιστούν την κίνηση στο νησί σχεδόν αδύνατη.
Είναι απαραίτητος παράγοντας για ένα ταξίδι να μπορείς να δεις και να διασκεδάσεις… δεν αρκεί μόνο η υποδομή του ξενοδοχείου.
Ποιες περιοχές-πόλεις της χώρας μας είναι κατάλληλες για ανθρώπους με αναπηρία και ποια τα κριτήρια που την κάνουν κατάλληλη ή μη;
Υπάρχουν ελάχιστες πόλεις ή περιοχές που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν υπόδειγμα προσβασιμότητας. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι μια ράμπα δεν κάνει κάποιο σημείο προσβάσιμο. Ένα σημείο θεωρείται προσβάσιμο όταν πληρεί κάποιες προυποθέσεις και διαθέτει ένα σύνολο υποδομών τόσο σε επίπεδο κτηρίων, όσο και σε δημόσιους χώρους όπως πλατείες και πεζοδρόμια. Χρειάζονται κατάλληλες διαστάσεις σε διαδρόμους, πεζοδρόμια, ανελκυστήρες και ράμπες. Επίσης μεγάλη έμφαση πρέπει να δίνεται και στη διασύνδεση των προσβάσιμων σημείων, καθώς ένα άτομο με αμαξίδιο θα πρέπει να μπορεί να πάει από το ένα σημείο στο άλλο. Π.χ. μια κατάλληλη θέση παρκαρίσματος ΑμεΑ πρέπει να επικοινωνεί με τα υπόλοιπα προσβάσιμα σημεία, αλλιώς δεν εξυπηρετεί το λόγο για τον οποίο φτιάχτηκε.

Στην πόλη της Κομοτηνής έχει γίνει εξαιρετική πρόοδος που οφείλεται στο σύλλογο «περπατώ», perpato.gr, και αποτελεί την πόλη-πρότυπο σχετικά με την προσβασιμότητα, όπου πολλά άτομα με αμαξίδιο μετακομίζουν μόνιμα εκεί από άλλα σημεία της Ελλάδας, για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Τα πεζοδρόμια έχουν διαμορφωθεί με το κατάλληλο πλάτος και ράμπες με σωστή κλίση. Ορισμένα σημεία μαζικής εστίασης διαθέτουν κατάλληλη ράμπα στην είσοδο ενώ οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες έχουν προβλέψει για την πρόσβαση και όλα αυτά να συνοδεύονται από κατάλληλες θέσεις παρκαρίσματος ΑμεΑ.

Στη Κω, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Β. Χαδούλης (ο ίδιος χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου), έχει γίνει ικανοποιητική δουλειά καθώς υπάρχουν κατάλληλη ποδηλατόδρομοι όπου μπορούν να κινούνται αμαξίδια, μια προσβάσιμη παραλία με κατάλληλες υποδομές και ένα σύνολο πέντε ξενοδοχείων τα οποία διαθέτουν κατάλληλα διαμορφωμένα δωμάτια για αναπηρικό αμαξίδιο. Επίσης συγκεκριμένα τουριστικά αξιοθέατα διαθέτουν κατάλληλη πρόσβαση.

Και αρκετές ακόμα πόλεις όπως τα Τρίκαλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη…
Ποιες είναι οι κατάλληλες υποδομές σε παραλίες για να θεωρηθούν ιδανικές για ΑμεΑ;
Χρειάζεται ένα σύνολο υποδομών για να υπάρξει σωστή πρόσβαση σε παραλίες, όπως οριοθετημένη θέση παρακρίσματος ΑμεΑ, κατάλληλο διάδρομο με σωστή κλίση που να διασύνδεει τη θέση πάρκινγκ με την παραλία και ένα αμφίβιο αμαξίδιο για την είσοδο στην θάλασσα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει η πλατφόρμα seatrac (αυτά είναι τα ελάχιστα). Το ιδανικό θα ήταν να συνοδεύονται από μεγάλο αποδυτήριο κατάλληλο για αμαξίδιο, τουαλέτα ΑμεΑ και τοπικό ναυαγοσώστη.

Ορισμένες παραλίες και στα νησιά διαθέτουν τα ελάχιστα που αναφέραμε πιο πάνω με το πρόβλημα όμως να εστιάζεται στη χρονική τοποθέτηση τους (καθώς δεν αποτελούν μόνιμες κατασκευές) και υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι που δε φημίζονται για την οργάνωση και την ταχύτητά τους με τις περισσότερες υποδομές να επανατοποθετούνται στα τέλη Αυγούστου.
Ωστόσο για το σύστημα SeaTrac το οποίο αποτελεί τη μόνη πλατφόρμα για αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα ΑμεΑ, μπορείτε να δείτε που έχει τοποθετηθεί στις ιστοσελίδες prosvasis.co κα tobea.gr. Για τη χρήση της πλατφόρμας seatrac θα πρέπει να προμηθευτείτε το απαραίτητο τηλεκοντρόλ από το Δήμο που ανήκει η περιοχή όπου είναι τοποθετημένη και να ρωτήσετε αν έχει επανατοποθετηθεί για την τρέχουσα σεζόν.
Ξενοδοχεία με κατάλληλες υποδομές για ΑμεΑ
Alkyon Resort Hotel & Spa ★★★★★
ΒΡΑΧΑΤΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Corfu Mare Hotel ★★★★
ΚΕΡΚΥΡΑ

Elefsina Hotel ★★★★
ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Elysium Resort & Spa ★★★★★
ΡΟΔΟΣ

Eria Resort ★★★
ΧΑΝΙΑ

Galaxy Hotel Herakleion ★★★★★
ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Novotel Athens ★★★★
ΑΘΗΝΑ

Xenia Ouranoupolis ★★★★
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Alexander the Great Beach Hotel ★★★★
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
Alkyon Resort Hotel & Spa +30 27410 52010
Corfu Mare Hotel +30 26610 31011/25804
Elefsina Hotel +30 210 5589700
Elysium Resort & Spa +30 22410 45700
Eria Resort +30 28210 62790
GalaxyHotelHerakleion +30 2810 238812
Novotel Athens +30 210 82 00 700
Xenia Ouranoupolis +30 23770 71412
Alexander the Great Beach Hotel +30 23740 20210












ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια