Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΑΦΜ σε νεογέννητα με τη δημιουργία του περιουσιολογίου

Τον Ιανουάριο του 2016 θα ανοίξει τις πύλες του το περιουσιολόγιο.
Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία των φορολογουμένων για τις τραπεζικές καταθέσεις τους στην Ελλάδα, τα ακίνητα που διαθέτουν, τις δαπάνες σε....

ιδιωτικά σχολεία κ.λπ.
Από τον Ιανουάριο, οι φορολογούμενοι, με τους κωδικούς που διαθέτουν για το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet, θα εισέρχονται στη νέα εφαρμογή και θα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο.
Εφόσον διαφωνούν, θα πρέπει με τα απαραίτητα παραστατικά να μεταβαίνουν στις εφορίες για να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις.
Οπως εξηγεί ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σε πρώτη φάση το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τις τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα και δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, και σε δεύτερη φάση, πιθανόν από το 2017, θα ενταχθούν έργα τέχνης και κοσμήματα, αφού προηγουμένως αυτά εκτιμηθούν.
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή.
Ταυτόχρονα και όπως αναφέρει το ίδιο ανώτατο στέλεχος, τα παιδιά που θα γεννηθούν από την 1-1-2016 με την εγγραφή τους στο ληξιαρχείο θα λαμβάνουν και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Οσον αφορά τα αδήλωτα εισοδήματα, όσοι δεν σπεύσουν να τα δηλώσουν με τη δημιουργία του περιουσιολογίου θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως να φθάσουν και σε μια έμμεση κατάσχεση των εισοδημάτων αυτών.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα θα τα δηλώσουν και θα φορολογηθούν με τον συντελεστή φορολογίας που ίσχυε τη χρονιά που διαπράχθηκε η φοροδιαφυγή.
Ο συντελεστής μπορεί να φθάσει μέχρι και το 45%. Εφόσον δηλωθούν δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα αίρονται και οι ποινικές διώξεις.
Σε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι εξαντλητικά, που θα φθάνουν έως και το 100% του ποσού που δεν δηλώθηκε στην εφορία.
Κάθε αλλαγή περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων θα πρέπει να αποδεικνύεται από νόμιμα παραστατικά και να δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους, όπως αυτά αποτυπώνονται στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Στα περιουσιακά στοιχεία που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις θα επιβάλλονται προσαυξήσεις και ποινές, οι οποίες (στις μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής) θα είναι ακόμη και ισόποσες με την αξία του περιουσιακού στοιχείου.
Για όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό, οι ρυθμίσεις θα είναι ελαφρώς καλύτερες.
Για παράδειγμα, εάν τοποθετηθούν σε ελληνικές τράπεζες ή επενδυθούν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου θα υπάρχει μια μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 5 ή 10 μονάδες.
Ωστόσο, το μέτρο θα πρέπει να συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο.

Σημειώνεται ότι με τη δημιουργία του περιουσιολογίου καταργείται η δήλωση «πόθεν έσχες».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια