Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τεστ προβλέπει την ηλικία της εμμηνόπαυσης

Ιρανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο, μέσω ενός απλού τεστ αίματος, για να προβλέπουν με σχετική ακρίβεια πότε μια γυναίκα θα φτάσει στην εμμηνόπαυση, επιτρέποντας έτσι στις γυναίκες να προγραμματίσουν καλύτερα ζητήματα που αφορούν την οικογένειά τους, την καριέρα τους κ.α.
Η νέα τεχνική έχει....

κατά μέσο όρο απόκλιση (περιθώριο σφάλματος) τεσσάρων μηνών ανάμεσα στην προβλεπόμενη και στην πραγματική ηλικία εμμηνόπαυσης, ενώ το μέγιστο σφάλμα μπορεί να φτάσει τα τρία έως τέσσερα έτη.
Το τεστ μετρά το επίπεδο μιας ορμόνης (ΑΜΗ), η οποία παράγεται από τα κύτταρα των ωοθηκών. Η ανακάλυψη, υπό την καθηγήτρια Φαχιμέχ Ραμεζανί Τεχρανί του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών Σαχίντ Μπεχεστί της Τεχεράνης, παρουσιάστηκε στη συνδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Ρώμη, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.
Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη, ενώ στις περισσότερες γυναίκες συμβαίνει κάποια στιγμή ανάμεσα στα 40 και στα 60 έτη.
Μπορεί όμως να συμβεί νωρίτερα ή αργότερα.
Η συγκεκριμένη ορμόνη ΑΜΗ έχει ήδη αξιοποιηθεί σε τεστ για την πρόβλεψη της γονιμότητας, όμως είναι η πρώτη φορά που η ίδια ουσία χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη της εμμηνόπαυσης.
Η ιρανική έρευνα, που διήρκεσε 12 χρόνια, ανέλυσε δείγματα αίματος από 266 γυναίκες ηλικίας 20 έως 49 ετών, μετρώντας το επίπεδο της ορμόνης ΑΜΗ, η οποία ελέγχει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων στις ωοθήκες από όπου προέρχονται τα ωάρια της γυναίκας.
Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανέπτυξαν μια στατιστική-μαθηματική φόρμουλα που μπορεί να εκτιμήσει την αναμενόμενη ηλικία της εμμηνόπαυσης ανάλογα με το ύψος της ορμόνης ΑΜΗ στο αίμα.
Για παράδειγμα, αν μια 20χρονη γυναίκα έχει συγκέντρωση ΑΜΗ ύψους 2,8 νανογραμμαρίων ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml) στο αίμα της, τότε θα έχει εμμηνόπαυση μεταξύ των 35 και 38 ετών.
Αντίθετα, επίπεδο ΑΜΗ της τάξης τουλάχιστον των 4,5 ng/ml σε μια 20χρονη γυναίκα, 3,8 ng/ml σε μια 25χρονη και 2,9 ng/ml σε μια 30χρονη δείχνουν ότι και οι τρεις γυναίκες θα έχουν εμμηνόπαυση μετά τα 50 τους.
Αλλοι ερευνητές, σχολιάζοντας την ιρανική μελέτη, δήλωσαν ότι είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί με επόμενες μεγαλύτερες έρευνες.
"Η δυνατότητα μιας ακριβούς πρόβλεψης της εμμηνόπαυσης είναι πολύ συναρπαστική.
Οι άνθρωποι αναζητούν κάτι τέτοιο εδώ και χρόνια", δήλωσε ο Ντάγκαν Γουέλς του γυναικολογικού τμήματος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βρετανία.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια