Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ροχαλητό

http://media2.feed.gr/filesystem/images/20090423/engine/newego_LARGE_t_821_3340219_type11596.jpg
Ένα ενοχλητικό φαινόμενο ή μια ηχηρή προειδοποίηση ενός "τέλειου" μηχανισμού που "φθίνει"
Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ΟΝ πάνω στη γη που παρουσιάζει "διακοπές" της αναπνοής του κατά τον ύπνο του.
Και αυτό σαν τίμημα για τη χαρισματική του ικανότητα, έναντι των....

άλλων θηλαστικών να μπορεί να μιλάει!
Όταν ο αυλός του ανωτέρου αναπνευστικού, άλλαξε για να δημιουργηθεί ειδικός χώρος και ο σωλήνας της αναπνοής έγινε και όργανο φωνοποής, τότε δημιουργήθηκαν και προϋποθέσεις ανατομικές και λειτουργικές για να συμπλησιάσουν ή και να "ακουμπήσουν" ακόμη τα τοιχώματα του.
Και έτσι προέκυψε το ροχαλητό, που είναι η ΦΩΝΗ της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου και παράγεται από τη δόνηση των τοιχωμάτων του φάρυγγα και της μαλακής υπερώας (το πίσω τμήμα της οροφής του στόματος).
Μέχρι πρόσφατα το ροχαλητό αντιμετωπίζονταν σαν "φυσιολογική παραλλαγή" της αναπνοής. Ιατρικές έρευνες έδειξαν πως αυτό δεν είναι αλήθεια.
Σε κάποιους ανθρώπους, το ροχαλητό συνοδεύεται από πλήρεις διακοπές της αναπνοής που διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και πάνω από ένα λεπτό.
Οι διακοπές αυτές ονομάζονται άπνοιες και μεγάλος αριθμός αυτών στον ύπνο ορίζουν το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο.
Έτσι, ας κρατήσουμε σαν βασική αρχή: κάθε ροχαλητό, που επιμένει, με ή χωρίς άπνοιες κρίνεται ως παθολογική κατάσταση της αναπνοής κατά τον ύπνο και επιβάλλεται εξέταση από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο - Ιατρό κεφαλής και τραχήλου.
Επειδή δεν φαίνεται το ροχαλητό να είναι πολυπαραγοντική αρρώστια χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση απόλυτα εξατομικευμένη και επί του συνόλου των αιτιών θεραπεία.
Δανιλή Κατερίνα, ιατρός κεφαλής και τραχήλου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια