Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βρογχικό άσθμα από το παθητικό κάπνισμα

Επτά στα 10 παιδιά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.
Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν βρογχίτιδες και βρογχικό άσθμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συχνότητα του άσθματος είναι 7% και ανεβαίνει στο 12% για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε καπνιστικό περιβάλλον.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία σχετικά με το κάπνισμα στην εφηβεία.
Από μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε εφήβους από την Αχαΐα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, προέκυψε ότι οι επτά στους δέκα καπνίζουν.
Οι τέσσερις από τους πέντε νεαρούς καπνιστές είναι παιδιά καπνιστών.
Ο ένας στους πέντε εφήβους καπνίζει περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα. Επίσης, οι μαθητές του δημοτικού που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία καπνίζουν συχνότερα από τους συνομήλικους τους των δημοσίων σχολείων. Διαδεδομένη είναι και η κατανάλωση αλκοόλ.
Μελέτες που έγιναν στην Αχαΐα, την Ηλεία και τη Σκύρο έδειξαν ότι η μέση ηλικία δοκιμής αλκοόλ είναι τα 11 χρόνια για τα αγόρια και τα 13 χρόνια για τα κορίτσια. Στο Γυμνάσιο ένα στα δύο παιδιά καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά μία έως δύο φορές το μήνα. Απ’ αυτούς που πίνουν, οι τρεις στους δέκα έχουν μεθύσει περισσότερο από δύο φορές (κυρίως αγόρια). Το ποσοστό αυτό στο Λύκειο ανέρχεται σε 40%.

Ηλεκτρονικά παιχνίδια – κινητή τηλεφωνία:
Για πονοκεφάλους, κόπωση, άστατο ύπνο και αδυναμία συγκέντρωσης παραπονούνται τα παιδιά που κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου, χωρίς Bluetooth ή handsfree. Έρευνα που έγινε στην περιοχή του Πειραιά και της Καλαμάτας έδειξε ότι όλοι οι έφηβοι (ποσοστό το 100%) διαθέτουν κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, το 65% των γονιών αντικαθιστά συχνά, με νέα μοντέλα, το κινητό τηλέφωνο των παιδιών τους. Χρήση Bluetooth κάνει μόνο το 2% των παιδιών και handsfree το 40%. Οι τρεις στους τέσσερις μιλούν πάνω από μία ώρα την ημέρα και οι δύο στους δέκα εφήβους πάνω από 2-3 ώρες. Τα παιδιά που δεν χρησιμοποιούν handsfree / Bluetooth παραπονούνται για κόπωση (12%), αδυναμία συγκέντρωσης (15%), κεφαλαλγία (35%) και άστατο ύπνο (22%). Αντιθέτως, όσα παιδιά χρησιμοποιούν handsfree / Bluetooth δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Επίσης, άλλες μελέτες δείχνουν ότι το 60% των παιδιών 5 – 15 ετών αφιερώνει τουλάχιστον μία ώρα καθημερινά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το 25% περισσότερες από δύο ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια