Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ελπίδες για παράλυτους από τραυματισμό

The New York Times
Παρά τον σοβαρό τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, που παρέλυσε τα πίσω πόδια τους, τα ποντίκια αυτά έχουν κάτι ξεχωριστό και ελπιδοφόρο.
Ξαναπερπάτησαν χάρη σε ένα εξαιρετικά εντατικό πρόγραμμα άσκησης μαζί με ηλεκτρική διέγερση του.....

 εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.
Οι ερευνητές γνώριζαν ότι η ηλεκτρική διέγερση και η άσκηση μπορεί να βελτιώσουν τον μυϊκό έλεγχο στα πειραματόζωα που έχουν υποστεί τέτοιους τραυματισμούς.
Η τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science αποδεικνύει ότι είναι δυνατό να πετύχουν ακόμα και πλήρη αποκατάσταση της κίνησης παρά το σημαντικό τραύμα της σπονδυλικής στήλης.
Βέβαια, τα ευρήματα δεν αφορούν κάθε τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης.
Στα πειραματόζωα, παρά το τραύμα, παρέμεναν συνδέσεις νεύρων, ακριβώς δηλαδή όπως συμβαίνει και στο 25% των ανθρώπων που ζουν καθηλωμένοι σε αναπηρική καρέκλα.
Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Λωζάννης υπέβαλαν τα τραυματισμένα πειραματόζωα σε καθημερινό πρόγραμμα άσκησης, επιβάλλοντάς τους να στέκονται στα παράλυτα άκρα σε κυλιόμενο τάπητα και να προσπαθούν να φτάσουν σε ένα κομμάτι τροφής.
Ταυτόχρονα διέγειραν με ηλεκτρισμό το κέντρο κίνησης του εγκεφάλου και το σημείο κάτω από το τραύμα, ενώ στην περιοχή ενέχυαν φάρμακα που βοήθησαν στην ανάπτυξη των νευρώνων.
Μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες καθημερινής «άσκησης» διάρκειας τριάντα λεπτών, τα ποντίκια κατάφεραν να «βηματίσουν» με παράλυτα άκρα, ενώ σε έξι εβδομάδες περπατούσαν κανονικά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια