Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πιλάφι φούρνου τυλιχτό

Μια πλουσιότατη και αρκετά πολύπλοκη συνταγή που μας έρχεται από την γειτονική Τουρκία.
Πιλάφι με σαφράν, κοτόπουλο, αμύγδαλα, καραμελωμένα κρεμμύδια, τυλιγμένο σε φύλλο και ψημένο στο φούρνο.
Προετοιμασία:

50 λεπτά
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 40 λεπτά
Σύνολο: 2 ώρες και 30 λεπτά
Συνταγή για: 10 μερίδες
Διατροφικά στοιχεία για 1 μερίδα
Θερμίδες: 754 θερμίδες
Λιπαρά: 40 γρ.

Υλικά συνταγής για την γέμιση:
Ελαιόλαδο: 1/2 κούπα
Κομμένα ροδέλες κόκκινα κρεμμύδια: 5 μεγάλα
Κοτόπουλο: 1 μικρό, 1200 γρ. περίπου
Σαφράν (κρόκοςΚοζάνης): 5 - 6 νήματα (αν δεν έχετε, βάλτε λίγο κουρκουμά για το χρώμα)
Ρύζι: 400 γρ. (καρολίνα ή άλλο παρόμοιο)
Βούτυρο: 1 κουταλιά σούπας
Χοντροκομμένα, ξεφλουδισμένα αμύγδαλα: 100 γρ.
Τριμμένη κανέλα: 1 κουταλάκι τσαγιού
Τριμμένο μπαχάρι: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Πιπέρι: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Αλάτι: όσο σας αρέσει
Υλικά συνταγής για το φύλλο:
Αλεύρι: 450 γρ.
Μαλακωμένο βούτυρο: 250 γρ.
Αυγά: 3 μεγάλα
Αλάτι: 1 κουταλάκι
Μπέικιν πάουντερ: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Άσπρα αμύγδαλα: 6 - 8 για τη διακόσμηση
Ελαιόλαδο: λίγο για το άλλειμα της φόρμας
Οδηγίες:1. Καθαρίζετε και κόβετε τα κρεμμύδια φέτες. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτετε τα κρεμμύδια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να καβουρδιστούν για 10 λεπτά. Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε πολύ την φωτιά και μαγειρεύετε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας που και που, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να καραμελώσουν, 40 περίπου λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα κατεβάζετε από την φωτιά και τα κρατάτε μέχρι να χρειαστούν.
2. Βάζετε σε κατσαρόλα το κοτόπουλο, το σκεπάζετε με νερό και το βράζετε μέχρι να μαλακώσει καλά. Το βγάζετε από την κατσαρόλα όταν ετοιμαστεί. Περνάτε το ζωμό από σουρωτήρι και κρατάτε 3,5 κούπες (θα τον χρησιμοποιήσετε για το ρύζι). Βάζετε στο ζωμό που κρατήσατε το σαφράν να μουλιάσει.
3. Από το κοτόπουλο αφαιρείτε την πέτσα και τα κόκκαλα και χωρίζετε το κρέας σε λεπτές λωρίδες. Το κρατάτε για αργότερα.
4. Ετοιμάζετε το φύλλο: ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Κάνετε στο κέντρο μια λακούβα και προσθέτετε το βούτυρο και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα. Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια οιμοιόμορφη ζύμη, 5 περίπου λεπτά. Κάνετε τη ζύμη μπάλα, την σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
5. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το ρύζι: σε κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα. Τα μαγειρεύετε για 1 - 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτετε και το ρύζι. Το μαγειρεύετε κι αυτό για άλλο ένα λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτετε το ζωμό με το σαφράν, την κανέλα, το μπαχάρι, το πιπέρι και λίγο αλάτι. Σιγοβράζετε το ρύζι για 15 περίπου λεπτά, να μαλακώσει. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το ρύζι με την κατσαρόλα σκεπασμένη για άλλα 15 λεπτά.
6. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε μια βαθιά φόρμα (περίπου 3 λίτρα χωριτικότητα) ή βαθύ ταψάκι. Αραδιάζετε μέσα τα αμύγδαλα της διακόσμησης.
7. Αλευρώνετε ελαφρά τον πάγκο και ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο, τόσο μεγάλο, ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας, αλλά και να καλύψει εντελώς από πάνω το πιλάφι.
8. Με την βοήθεια του πλάστη σηκώνετε το φύλλο και το βάζετε στη φόρμα. Με προσοχή καλύπτετε όλη την εσωτερική επιφάνεια και αφήνετε το περισευούμενο φύλλο να κρέμεται απ' έξω. Στη συνέχεια απλώνετε στον πάτο τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Από πάνω απλώνετε το ψαχνό του κοτόπουλου.
πιλάφι κοτόπουλο
9. Από πάνω απλώνετε το ρύζι και στρώνετε την επιφάνειά του. Φροντίστε να μείνει τουλάχιστον 1 εκατοστό άδεια η φόρμα, ώστε να μείνει χώρος για το φύλλο που θα καλύψει το ρύζι.
πιλάφι τούρκικο
10. Σηκώνετε το φύλλο που περισσεύει και καλύπτετε το ρύζι.
πιλάφι σε φύλλο
11. Ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 30 περίπου λεπτά, να ροδίσει η επιφάνεια καλά. Βγάζετε από το φούρνο και με πολύ προσοχή, αναποδογυρίζετε σε ταψάκι. Ξαναβάζετε το φαγητό στο φούρνο, για άλλα 10 περίπου λεπτά, να ροδίσει και η επιφάνεια με τα αμύγδαλα.
πιλάφι φούρνου
10. Βγάζετε από το φούρνο και το σερβίρετε ζεστό.
www.radicio.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια