Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χαμηλώστε το volume

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής εξαιτίας της έκθεσής τους σε μουσική υψηλής έντασης, κυρίως λόγω της χρήσης φορητών ψηφιακών ΜΡ3 με ακουστικά. Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς περισσότεροι από....

10 εκατομμύρια νέοι κινδυνεύουν να χάσουν για πάντα την ακοή τος από την υπερβολική ακρόαση δυνατής μουσικής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Τα σύγχρονα "γουόκμαν", όπως το δημοφιλές iPod της Αpple ή άλλες αντίστοιχες συσκευές επιτρέπουν την αποθήκευση αρκετών ωρών μουσικής και η ένταση του ήχου πολλές φορές ξεπερνά τα 120 ντεσιμπέλ, το αντίστοιχο δηλαδή του θορύβου που προκαλεί η απογείωση ενός αεροσκάφους.
Μέχρι την άνοιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο το οποίο θα επιβάλλει έναν "κόφτη" έντασης στις συσκευές αυτές, η οποία πλέον θα ανέρχεται στα 85 ντεσιμπέλ, με το χρήστη να έχει τη δυνατότητα να την ανεβάζει μέχρι τα 100.
Αν και σήμερα οι οδηγίες χρήσης κάθε ηλεκτρονικής συσκευής αναπαραγωγής ήχου τονίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν, ο κάθε χρήστης είναι τελικά υπεύθυνος για το πόσο δυνατά ακούει τη μουσική της προτίμησής του.
Οι σκεπτικιστές πάντως σημειώνουν ότι, ακόμα και αν επιβληθεί κάποιος περιορισμός κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τον κάθε χρήστη αν χρησιμοποιεί τα ακουστικά μέσα στο προβλεπόμενο όριο.
Τα αυξανόμενα κρούσματα βλάβης της ακοής πάντως έχουν ήδη γίνει αισθητά στα συστήματα υγείας αρκετών ευρωπαϊκών χωρών τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα "μάστιγα".
Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται επιβολή περιορισμών, αλλά καλύτερη ενημέρωση για τους κινδύνους δεδομένου ότι η τελική απόφαση και βέβαια τα επακόλουθά της ανήκουν αποκλειστικά στον καθένα ξεχωριστά.
ΕΤ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια