Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΕΔΕΣΣΑ - Η πόλη των νερών - EDESSA

Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου, σε υψόμετρο 320 μέτρων και θεωρείται μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Μακεδονίας.
Μέχρι την ανακάλυψη των τάφων της Βεργίνας ταυτιζόταν με τις αρχαίες Αιγές, πρώτη πρωτεύουσα του Αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου.
Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη στη θέση της ακρόπολης της αρχαίας πόλης.
Είναι γνωστή ως πόλη του κερασιού και του ροδάκινου.
Σήμα κατατεθέν όμως, της πόλης είναι οι καταρράκτες, το θέαμα των οποίων θα σας αφήσει άφωνους. Υπάρχουν συνολικά επτά καταρράκτες, εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις είναι ορατοί και απαρτίζουν το Πάρκο των Καταρρακτών.
Ο μεγαλύτερος είναι ο Κάρανος, που το νερό του πέφτει από ύψος 70 μέτρων και ακριβώς από κάτω βρίσκεται ένα σπήλαιο.
Οι καταρράκτες της Έδεσσας δεν υπήρχαν πάντα όπως είναι σήμερα. Για όλους εμάς, είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθούμε τι συνέβαινε παλαιότερα, όπου οι καταρράκτες ήταν ένα άσημο μέρος και ήταν εγκαταλελειμμένοι στην άκρη του βράχου. Τότε ήταν εγχείρημα και περιπέτεια να κατέβει κανείς τα δύσβατα μονοπάτια της εποχής για να τους χαζέψει. Σήμερα οι καταρράκτες είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα απείρου κάλλους.
Βρείτε λίγο χρόνο να επισκεφθείτε το Υπαίθριο Μουσείο Νερού, για να δείτε πώς το νερό κινούσε τα παλιά εργοστάσια όπου πολλά σώζονται μέχρι σήμερα. Πολύ κοντά στο Πάρκο βρίσκεται το Βαρόσι, η μόνη συνοικία που έχει διασωθεί από το ιστορικό κέντρο της Έδεσσας, όπου θα κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο. Η πόλη διαθέτει πολλά ποταμάκια, πάρκα και γραφικά γεφύρια, εικόνες που δίνουν μια ιδιαίτερη λάμψη. Η αρχαία πόλη και τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου είναι κάποια μόνο από τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε. Και αν θέλετε λίγη δράση στο ταξίδι σας, να ξέρετε ότι η πόλη αυτή ενδείκνυται για κάθε είδους δραστηριότητα, ιππασία στου καταρράκτες, mountain bike, πεζοπορία και ορειβασία βρίσκουν το κατάλληλο έδαφος εδώ.
Αν είστε φαν των σπορ του αέρα, μπορείτε να πραγματοποιήσετε και πτήση με ανεμόπτερο ή αλεξίπτωτο πλαγιάς. Και, βέβαια, μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε μια ανάσα από το χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν. Το πιο κοσμικό ορεινό χωριό της Μακεδονίας απέχει μόλις 33 χλμ. από την Έδεσσα.
Ο παραδοσιακό οικισμός του Παλαιού Αγίου Αθανασίου τα τελευταία χρόνια έχει μια εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη και έχει εξελιχθεί σε top χειμερινό θέρετρο της Μακεδονίας, όπου θα συναντήσετε πολύ κόσμο και θα βρείτε πολλά στρέμματα διαμορφωμένης πίστας, για να κάνετε σκι και snowboard.
Η Έδεσσα απέχει 560 χλμ από την Αθήνα και 84 χλμ από τη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια