Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Xοιρινό ρολό με δαμάσκηνα

xoirina-gemisti-me-damaskina
.
Υλικά:
* 1,5 κιλό χοιρινό μπούτι ψαχνό
(ένα κομμάτι, που ζητάμε από τον κρεοπώλη να μάς το ανοίξει σα φύλλο για ρολό).....

* 2 πράσα
* 25 δαμάσκηνα ξερά
* 5 κλωναράκια σέλινο
* 1 ποτήρι μπράντυ
* 10 αμπελόφυλλα ζεματισμένα
* 6 κουτ.σούπας βούτυρο
* αλάτι και πιπέρι
* σπάγγο

Εκτέλεση:
* Μουσκεύουμε από το βράδυ τα δαμάσκηνα στο μπράντυ.
* Την επόμενη μέρα, ανοίγουμε σα φύλλο το χοιρινό, το αλατοπιπερώνουμε.
* Ψιλοκόβουμε τα πράσα και το σέλινο. Τα σωτάρουμε με το μισό βούτυρο. Αμα μαραθούν καλά τα στρώνουμε πάνω στο ανοιγμένο σα φύλλο χοιρινό.
* Βγάζουμε τα δαμάσκηνα από το μπράντυ-το οποίο φυλάγουμε- και τα στρώνουμε πάνω από τα πράσα και σέλινο.
* Κάνουμε ένα στρώμα με τα αμπελόφυλλα και σηκώνουμε προσεχτικά το ρολό με τα υλικά του, να πατήσει πάνω σ'αυτό το στρώμα.
* Τυλίγουμε προσεχτικά κι αρκετά σφιχτά σε ρολό, μαζί με τα αμπελόφυλλα, που θα δημιουργήσουν έτσι το εξωτερικό του ρολού.
* Δένουμε με σπάγγο γύρω-γύρω το ρολό, ώστε να μην ανοίξει.
* Σωτάρουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο με το ρολό. Προσθέτουμε το μπράντυ.
* Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μιάμιση ώρα. Ελέγχουμε κατά διαστήματα μήπως δεν έχει καθόλου υγρά κι ανάλογα προσθέτουμε λίγο νεράκι χλιαρό.

Καλή επιτυχία.
Αγγέλα η Σαλονικιά.
Σημείωση 1η:σάς έδωσα από νωρίς τη συνταγή, ώστε αν θέλετε να τη φτιάξετε, να πειραματιστείτε πριν το εορταστικό τραπέζι.
Σημείωση 2η:στη γέμιση μπορείτε να πειραματιστείτε με την προσθήκη μπέικον ελαφρά τηγανισμένου σε κομματάκια ή και με κάποιο τυρί σε λωρίδες-π.χ.ανθότυρο.
Παραλλαγή: μπορείτε αντί για αμπελόφυλλα να τυλίξετε το χοιρινό σε ρολό, να δέσετε με σπάγγο και αφού το σωτάρετε με λίγο βούτυρο και νεράκι σε κατσαρόλα για μισή ώρα, το τυλίξετε σε σφολιάτα-αλλειμένη μετά με κρόκο αβγού και χαραγμένη ελαφρά σε 4-5 μεριές- και το ψήσετε στο φούρνο για ακόμη μία ώρα. Βάλτε στο ταψί το υπόλοιπο βούτυρο και το μπράντυ και αν χρειαστεί λίγο νεράκι, για να μην κολλήσει. Αν η σφολιάτα πάρει χρώμα πριν τη μία ώρα, τυλίξτε με αλουμινόχαρτο, για να μην "αρπάξει" και συνεχίστε το ψήσιμο!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια