Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο δωδεκάλογος των… ανώνυμων καλοφαγάδων

Υπό τον δωδεκάλογο του προγράμματος των Ανώνυμων Αλκοολικών και αντικαθιστώντας τις λέξεις αλκοόλ και αλκοολικός με τις λέξεις φαγητό και ψυχαναγκαστικός υπέρφαγος, το πρόγραμμα Ανώνυμοι Υπέρφαγοι έρχεται να απλώσει χείρα βοηθείας σε άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικά προβλήματα.
Η εφαρμογή των 12 βημάτων ανάρρωσης...

όπως αναφέρεται, ωθεί τα άτομα που μετέχουν στο πρόγραμμα προς μία πληρέστερη εμπειρία ζωής, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του συμπτώματος της ψυχαναγκαστικής υπερφαγίας σε καθημερινή βάση.
«Άπαξ και γίνουμε εγκρατείς, η έγνοια για το φαγητό μειώνεται και, σε πολλές, δε, περιπτώσεις, μας εγκαταλείπει εντελώς. Ανακαλύπτουμε ότι, προκειμένου να ασχοληθούμε με την εσωτερική μας αναστάτωση, πρέπει να αποκτήσουμε νέο τρόπο σκέψης, νέο τρόπο δράσης απέναντι στη ζωή, παρά αντίδρασης – στην ουσία πρέπει να αποκτήσουμε έναν νέο τρόπο ζωής», υποστηρίζουν οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι στην ιστοσελίδα τους http://anonymoi-yperfagoi.weebly.com/, όπου οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να βρουν περισσότερες πληροφορίες.
Η παραδοχή του προβλήματος ενός ατόμου με το φαγητό και η επιθυμία του να θέσει ένα τέλος στην ψυχαναγκαστική κατανάλωση φαγητού αποτελεί το “κλειδί” για την ένταξή του ως μέλους στο εν λόγω πρόγραμμα. «Πρωταρχικός μας σκοπός είναι να απέχουμε από την ψυχαναγκαστική υπερφαγία και να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα της ανάρρωσης σ’ αυτούς, που ακόμη υποφέρουν», επισημαίνουν οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι.

Ο δωδεκάλογος των… υπέρφαγων
1. Παραδέχονται ότι είναι ανίσχυροι απέναντι στο φαγητό και ότι δεν ήλεγχαν πια τη ζωή τους
2. Καταλήγουν να πιστέψουν ότι, μία δύναμη μεγαλύτερη από τους ίδιους θα μπορούσε να τούς επαναφέρει στα λογικά τους
3. Αποφασίζουν να παραδώσουν τη ζωή τους και τη θέλησή τους στη φροντίδα του Θεού, (όπως οι ίδιοι τον αντιλαμβάνονται βάσει της θρησκείας, ή των αντιλήψεών τους)
4. Κάνουν μία άφοβη και διερευνητική απογραφή του εαυτού τους
5. Παραδέχονται μπροστά στον Θεό, τον εαυτό τους και σ’ έναν άλλο άνθρωπο την ακριβή φύση των σφαλμάτων τους
6. Είναι απολύτως έτοιμοι να αφήσουν τον Θεό να εξαλείψει όλα τα ελαττώματα του χαρακτήρα τους
7. Τον παρακαλούν ταπεινά να τούς απαλλάξει από αυτά τα ελαττώματα
8. Κάνουν έναν κατάλογο όλων των ανθρώπων που είχαν βλάψει και γίνονται πρόθυμοι να επανορθώσουν τα λάθη τους
9. Κάνουν άμεσες επανορθώσεις, όπου είναι δυνατό, εκτός από τις περιπτώσεις που αυτό θα έκανε ζημιά στους ίδιους, ή σε άλλους
10. Συνεχίζουν να κάνουν την προσωπική τους απογραφή και όταν σφάλλουν, το παραδέχονται αμέσως
11. Ζητούν, μέσω της προσευχής και του διαλογισμού, να βελτιώσουν τη συνειδητή επαφή τους με τον Θεό, (όπως οι ίδιοι τον αντιλαμβάνονται), προσευχόμενοι μόνο να τούς δείξει τη θέλησή Του και να τούς δώσει τη δύναμη να εκπληρώσουν το θέλημά Του
12. Έχοντας μία πνευματική αφύπνιση -ως αποτέλεσμα αυτών των βημάτων- προσπαθούν να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα και σε άλλους ψυχαναγκαστικούς υπερφάγους και να εφαρμόσουν αυτές τις αρχές σε όλες τις υποθέσεις της ζωής τους
Τα μυστικά της ανάρρωσης
«Εάν αντιμετωπίσεις με τιμιότητα την αλήθεια για τον εαυτό σου και την αρρώστια, εάν συνεχίσεις να έρχεσαι στις συναντήσεις για να μιλήσεις και να ακούσεις τους άλλους ψυχαναγκαστικούς υπερφάγους, που αναρρώνουν, εάν διαβάζεις τη βιβλιογραφία μας και τη βιβλιογραφία των Ανώνυμων Αλκοολικών με ανοιχτό μυαλό, και το πιο σπουδαίο, εάν είσαι πρόθυμος να βασιστείς σε μία δύναμη μεγαλύτερη από τον εαυτό σου για καθοδήγηση στη ζωή σου και εάν είσαι πρόθυμος να ακολουθείς τα δώδεκα βήματα το κατά δύναμιν, πιστεύουμε πως πράγματι μπορείς να πυκνώσεις τις γραμμές αυτών, που αναρρώνουν.
Για να θεραπευτεί η συναισθηματική, η φυσική και η πνευματική αρρώστια του ψυχαναγκαστικού υπερφάγου κάνουμε διάφορες υποδείξεις, αλλά έχετε κατά νου ότι η βάση του προγράμματος είναι πνευματική, όπως μαρτυρούν τα δώδεκα βήματα».

Μισός αιώνας Ανώνυμοι Υπέρφαγοι
Η αρχή του προγράμματος Ανώνυμοι Υπέρφαγοι έγινε πριν από πενήντα χρόνια σοτ Ρίο Ράντσο του Νιου Μέξικο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ύστερα από πρωτοβουλία της Ροζάν Σ. Και δύο ακόμη γυναικών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα μέλη που αριθμεί ανέρχονται σε 54.000, τα οποία συναντώνται σε 6.500 ομάδες, σε περισσότερες από 75 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Οι Ανώνυμοι Υπέρφαγοι δραστηριοποιούνται 25 περίπου χρόνια στη Νότια Ελλάδα και 13 χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι συναντήσεις των μελών στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη (16.00-17.30), Σάββατο (18.00-19.30) και Κυριακή (18.30-20.00), στην οδό Προμηθέως 40, στην περιοχή του Βαρδάρη, ενώ το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα μπορούν να συμμετάσχουν στη συνάντηση και άτομα που δεν είναι μέλη και θέλουν να μάθουν για το πρόγραμμα και να αποφασίσουν, εάν θα συμμετάσχουν.
Στις συναντήσεις των ομάδων στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει η Π.Γ., λαμβάνουν μέρος από 4 έως 40 άτομα, ενώ τα σταθερά μέλη ανέρχονται στα 30. «Ποσοστό 55% των ατόμων, που έρχονται, μένουν και τα πάνε καλά. Οι περισσότερες είναι γυναίκες. Οι άντρες είναι ελάχιστοι, ίσως επειδή δεν ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους. Τα μέλη είναι συνήθως μέσης ηλικίας, δηλαδή άτομα ψαγμένα, αλλά υπάρχουν και νέες κοπέλες που θέλουν να λύσουν το πρόβλημα όσο είναι ακόμη στην αρχή. Δηλαδή, μπορεί να είναι και μια κοπέλα που είναι 60 κιλά και θέλει να γίνει 55. Αν και το πρόγραμμα απευθύνεται και σε ανορεξικούς, τα άτομα αυτής της κατηγορίας είναι ελάχιστα, και αυτή την περίοδο δεν υπάρχει κανένα στο πρόγραμμα», επισημαίνει η Π.Γ..
Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τις εισφορές των μελών του, δεν ζητά ούτε δέχεται έξωθεν εισφορές, δεν έχει σχέση με καμία δημόσια ή ιδιωτική οργάνωση, πολιτική κίνηση, ιδεολογία ή θρησκευτική δοξασία και δεν παίρνει θέση για εξωτερικά ζητήματα.
Cosmo

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια