Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

8 μυστικά διατροφής

Και όμως όλες οι διατροφικές ανάγκες μας μπορούν να καλυφθούν με πολύ απλό τρόπο.
Η κ. Ειρήνη Διπλάρη, διαιτολόγος - διαφοτρολόγος συνιστά οχτώ βασικές τροφές που δεν πρέπει ποτέ να λείπουν από την κουζίνα μας.
Και εμείς σας θυμίζουμε τρόπους για να τις γεύεστε καθημερινά....:

* Ντομάτες
Περιέχουν το αντιοξειδωτικό λυκοπίνη, που βοηθά στη νεότητα του δέρματος και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου όπως και των καρδιακών παθήσεων.
Οχτώ ντοματάκια ή ένας ντοματοχυμός την ημέρα σας καλύπτουν απόλυτα. Το καλοκαίρι που είναι η εποχή της, μην ξεχνάτε να παραγγέλνετε και μια χωριάτικη μαζί με το φαγητό σας!.

* Ελαιόλαδο
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη μονοακόρεστα λιπαρά δρα
αποτελεσματικά ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο και τις σχετιζόμενες με τα γηρατειά ασθένειες

* Αμύγδαλα
Περιέχουν μεγάλη ποσότητα από ωφέλιμα λιπαρά, βιταμίνες και πρωτεΐνες που ενισχύουν τη μνήμη και το κυκλοφοριακό, ενώ καταπραΰνουν τις φλεγμονές. Καλύτερα ανάλατα και σε ποσότητα 1/2 του φλιτζανιού τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα. Δηλαδή, αντί για φιστίκια με το ουισκάκι ή την μπιρίτσα σας, προτιμήστε τα απείρως ωφελιμότερα αμύγδαλα.

* Σπανάκι
Περιέχει φολικό οξύ, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, ενώ είναι πλούσιο σε φυτικά. Βοηθά στην πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας των καρδιαγγειακών νόσων, του εγκεφαλικού και της οστεοπόρωσης. Ωμό σε σαλάτες ή βρασμένο, συνιστά νόστιμο συνοδευτικό για όλα τα πιάτα. Μπορούμε επίσης να το αναμείξουμε σε ομελέτες, βραστά και σούπες ή να το γευτούμε σε σπανακόπιτα. Μια ιταλική πρόταση είναι μαζί με φακές.

* Τσάι
Περιέχει EGCG, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά - ειδικά το λευκό και το πράσινο. Η συχνή κατανάλωσή του συνδέεται με μειωμένα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και Αλτσχάιμερ. Καλύτερη προστασία προσφέρουν μέχρι τέσσερα φλυτζάνια την ημέρα - άρα μπορούμε να το επιλέγουμε αντί για τον καφέ.
Αποφεύγουμε να το συνδυάσουμε με γάλα, καθότι οι πρωτεΐνες του μπορεί να εμποδίσουν την αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού.

* Μαύρο ρύζι
Πλούσιο σε ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μπορεί να μειώσει τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Επίσης, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Συνδυάζεται με κοτόπουλο, σολομό, μανιτάρια πλευρώτους ή καταναλώνεται ως σαλάτα με βραστά λαχανικά.

* Κόκκινα σταφύλια
Έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιπηκτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να εξηγήσουν γιατί το κόκκινο κρασί και ο χυμός σταφυλιού επίσης συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς.
Μπορούμε να τα καταναλώσουμε ως σνακ ή ως άγλυκο πορφυρό χυμό σταφυλιών. Εάν μας αρέσει το κόκκινο κρασί, με ένα έως δύο ποτήρια την ημέρα θα κερδίσουμε τα οφέλη του.

* Βατόμουρα
Εκτός από βιταμίνες Α και C, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (ανθοκειάνες) που επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου και βελτιώνουν τη μυική και εγκεφαλική λειτουργία.
Καταναλώνονται ως σνακ, στις σαλάτες και σε χυμούς ή βρασμένα σε σάλτσες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια