Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι 10 θόρυβοι που χαλάνε τον ύπνο μας

Η επιστήμη λέει ότι ο θόρυβος πονάει ενώ η σιωπή θεραπεύει!
Διαφορετικά πράγματα ενοχλούν τον ύπνο των δύο φύλων, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.
Το κλαψούρισμα, για παράδειγμα του μωρού δεν "αγγίζει" καν το ακουστικό πεδίο των ανδρών, ενώ αντιθέτως για τις γυναίκες είναι το πρώτο πράγμα που διακόπτει τον ύπνο τους.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, είναι μεγάλες όσον αφορά το θέμα ύπνου, και τα αποτελέσματα των επιστημόνων στηρίχτηκαν σε μετρήσεις για την κίνηση και αντίδραση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Αναλυτικότερα, οι άνδρες ξυπνάνε με συναγερμούς αυτοκινήτων, τον αέρα ή μια μύγα.
Οι γυναίκες "πετάγονται" όταν ακούνε ένα μωρό να κλαίει , είτε πρόκειται για το δικό τους είτε για άλλου.

Οι ειδικοί το συνδέουν με το μητρικό ένστικτο.
Επίσης, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκεςν ξυπνάνε πιο εύκολα αν ακούσουν κάποιο θόρυβο από ότι οι άνδρες, οι οποίοι όχι μόνο ενοχλούνται πιο δύσκολα στον ύπνο, αλλά αποκοιμιούνται σχεδόν αμέσως ή έστω με μεγαλύτερη ευκολία από τις γυναίκες.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποβλήθηκαν σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), ένα τεστ που μετράει και καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα, χρησιμοποιώντας αισθητήρες  (ηλεκτρόδια) που τοποθετούνται στο κεφάλι και συνδέονται μέσω συρμάτων με τον υπολογιστή.
Ο ψυχολόγος δρ. Ντέιβιντ Λούις, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, αναφέρει: "Ο άσχημος ύπνος μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία. Ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα της κούρασης και της κατάθλιψης, ειδικά αν επαναλαμβάνεται"
Ο ίδιος προσθέτει: "Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη"
Συνήθως ο βήχας και το ροχαλητό ενοχλεί το ίδιο και τα δύο φύλα με το 33% μάλιστα να αναφέρει ότι αλλάζει δωμάτιο για να μπορέσει να αποκοιμηθεί, αλλά κατά τα άλλα οι αντιδράσεις είναι διαφορετικές.
"Οι γυναίκες ξυπνούν κατά τη διάρκεια του ύπνου με ήχους οι οποίοι υποδηλώνουν "απειλή" για το παιδί τους. Οι άνδρες, από την άλλη, ξυπνούν με ήχους οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για όλη την οικογένεια" εξηγεί ο δρ. Λούις.
Τα δέκα πρώτα που ξυπνούν τις γυναίκες είναι : Κλάμα μωρού, μια βρύση που στάζει, φασαρία έξω από το σπίτι, ροχαλητό, κουνούπι, τρυπάνι, σειρήνες, συναγερμός αυτοκινήτου, άνεμος, βροχή.
Και τα δέκα πρώτα που ξυπνούν τους άνδρες είναι: συναγερμός αυτοκινήτου, άνεμος, κουνούπι, ροχαλητό, βροχή, τριζόνι, σειρήνες, ρολόι, τρυπάνι, βρύση που στάζει.
Κιάρα Αθανασοπούλου - Α

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια