Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

To ψωμί ψωμάκι

Κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου και είναι μια καλή ευκαιρία για να απενοχοποιήσουμε το ψωμί και να βρούμε υγιεινές δικαιολογίες για να το εντάξουμε στο καθημερινό τραπέζι της οικογένειας.
Εξάλλου, το ψωμί από μόνο του ούτε ανθυγιεινό είναι ούτε παχυντικό.
Από τα αρχαία χρόνια ήταν γνωστή η διατροφική αξία του ψωμιού, της τροφής που βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής (κρητικής) διατροφής μαζί με τα υπόλοιπα αμυλούχα παράγωγα.
Το ψωμί συνδυάζεται με τα πάντα, συντροφεύει κάθε γαστριμαργική μας εκδήλωση και είναι νόστιμο.
Υπάρχουν ψωμιά χωρίς ζάχαρη για τους διαβητικούς, χωρίς αλάτι για όσους έχουν υψηλή πίεση και ψωμιά με προσθήκη ξηρών καρπών ή ακόμα και λαχανικών για όσους τα προτιμούν.
'Ετσι το ψωμί μετατρέπεται σε αγαπημένη συνήθεια.
* Λευκό ή Μαύρο;
Κατά γενική ομολογία των διατροφολόγων το ψωμί ολικής άλεσης είναι πιο ωφέλιμο, ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα και καρδιαγγειακές δυσλειτουργίες, επειδή περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες. Χάρη σε αυτές μάλιστα μας προσδίδει το αίσθημα του κορεσμού, πράγμα που το κάνει πολύτιμο σε μια δίαιτα για απώλεια κιλών.
Το λευκό ψωμί, που για πολλούς δικαιώνεται λόγω της γευστικής του υπεροχής, δεν προσδίδει περισσότερες θερμίδες, απλώς έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει πιο απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και τα κύτταρα αποθηκεύουν περισσότερο από το λίπος του.
Σε περίπτωση όμως ανθρώπων που έχουν πρόβλημα με την πέψη τους, έχουν ευπαθές στομάχι, ή υποφέρουν από αιμορροΐδες, τότε ενδείκνυται το άσπρο ψωμί.
* Ψίχα ή Κόρα.
Η ψίχα συσσωρεύει το μεγαλύτερο ποσοστό ζάχαρης γι αυτό και δίνει πιο γλυκιά γεύση, ενώ επειδή είναι μαλακιά τη συνοδεύουμε με την ταραμοσαλάτα, τη σάλτσα από τα μακαρόνια, το λάδι από τη χωριάτικη σαλάτα και άλλες λιχουδιές.
Η κόρα είναι πιο εύπεπτη παρά το γεγονός ότι είναι πιο σκληρή και δίνει τις ίδιες θερμίδες με την ψίχα. Η επιλογή είναι καθαρά θέμα γούστου.
* Παχαίνει το ψωμί;
Όχι, όταν καταναλώνεται από μόνο του και σε φυσιολογικές ποσότητες. Το πρόβλημα με το ψωμί είναι ότι συνήθως δεν έρχεται μέσα στη μερίδα του πιάτου μας κι έτσι το καταναλώνουμε αλόγιστα. Το θεωρούμε συνοδευτικό κι έτσι δεν το "μετράμε" στους διατροφικούς μας υπολογισμούς. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι το τρώμε συνοδευτικά με άλλες λιχουδιές και το μετατρέπουμε σε μια πολύ παχυντική τροφή.
* Τι περιέχει το ψωμί;
Το απλούστερο ψωμί περιέχει αλεύρι, μαγιά, νερό και αλάτι (και ίσως λίγη ζάχαρη για να φουσκώσει η μαγιά). Υπάρχουν όμως δεκάδες προσμίξεις τροφών μέσα στα ψωμιά που καθορίζουν το είδος τους. Μια απλή φέτα ψωμιού 30 γραμμαρίων δίνει από 70 έως 75 θερμίδες ενέργειας, ανάλογα με το είδος του ψωμιού, όσο δηλαδή κι ένα μικρό φρούτο.
Adonna Tessa

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια