Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΑΦΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ...... ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ

Λένε ότι η διαφορά του ανθρώπου απ' άλλα ζώα είναι το μυαλό του.

ΛΑΘΟΣ
Η δυνατότητα να....

καλλιεργεί το μυαλό του.
Αυτή κάνει τη διαφορά.
Όσο λιγότερη καλλιέργεια έχει ο άνθρωπος τόσο πιο κοντά στα άλλα - συμπαθέστατα κατά τα άλλα ζώα πλησιάζει.

Η καλλιέργεια δεν είναι μόρφωση. 
Πολλοί τα μπερδεύουν αυτά τα δύο, (ίσως γιατί το ένα βοηθάει το άλλο). Υπάρχουν, όμως, άτομα χαμηλής μόρφωσης με μεγάλη καλλιέργεια και τ' ανάποδο.

Καλλιέργεια δεν είναι να' χεις διαβάσει -και πολύ περισσότερο να θυμάσαι απ' έξω - τους διαλόγους του Σωκράτη. Αυτό που έχει σημασία είναι να σ' έχουν προβληματίσει τα θέματα αυτά και να' χεις κάνει μέσα σου τους διαλόγους- με ή χωρίς αφορμή το κείμενο του Πλάτωνα.

Ας πούμε ότι ένας διαβάζει και αποστηθίζει τους διαλόγους και σε μια παρέα, σε μια συζήτηση για τον Σωκράτη, απαγγέλλει και δύο κομμάτια. Αυτός μπορεί να' ναι μορφωμένος αλλά δεν είναι υποχρεωτικά καλλιεργημένος.

Ένας άλλος δεν έχει διαβάσει τους διαλόγους ή τους διάβασε αλλά δεν θυμάται ούτε κομμάτια ούτε καν ότι τα' γραψε ο Πλάτωνας. Αυτός, όμως έχει προβληματιστεί, έχει συζητήσει κι έχει προσπαθήσει να βρει απαντήσεις στα ίδια θέματα που συζήταγε ο Σωκράτης. Αν τις βρήκε εκεί ή αλλού δεν έχει σημασία. Μπορεί να τον βοήθησε ο παππούς του. Ή ο παπάς της ενορίας.

Αυτός είναι καλλιεργημένος - ίσως όχι μορφωμένος.
Κάποιος σοφός (νομίζω ο Bacon) είπε: "Σοφός δεν είναι μόνο αυτός που ξέρει πολλά αλλά αυτός που ξέρει που να βρει τα υπόλοιπα"

Η καλλιέργεια είναι αυτό που θα σου δώσει αυτές τις πηγές, στις οποίες περιλαμβάνει και το - καλλιεργημένο προβληματισμένο - μυαλό σου.

Μια καλή πηγή καλλιέργειας είναι η καλλιέργεια των άλλων. Η καλλιέργεια είναι σαν την γιαούρτη. Για να πήξει, παίρνεις λίγη απ' την έτοιμη, τη βάζεις στο τσουκάλι με την ακαλλιέργητη τη δικιά σου, την ανακατεύεις και γίνεται καινούρια γιαούρτη... καλλιεργημένη.

Μια άλλη πολύ καλή πηγή είναι είναι η "κοινωνική περιέργεια". Τι γίνεται γύρω μας; Γιατί γίνεται; Τι θα έπρεπε να γίνει;

Σ' όλους τους τομείς.
Μερικοί θεωρούν αυτή την περιέργεια σα σπατάλη φαιάς ουσίας. Αυτοί είναι και θα μείνουν..... ακαλλιέργητοι.
Ο Σοφοκλής λέει στον Οιδίποδα Τύραννο: "Ανήρ έννους τα καινά τοις πάλαι τεκμαίρεται".
Δηλαδή: " Ο μυαλωμένος άνθρωπος συμπεραίνει τα καινούργια από τα παλιά"
Και παλιά είναι όλα όσα μαθαίνουμε ή βιώνουμε.
Από το βιβλίο του Π. ΒΕΝΕΤΗ
"ΑΦΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ...... ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ"
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια