Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΤΑ ΝΟΜΠΕΛ - ΟΡΟΣΗΜΑ 1921-2014

Τα βραβεία Νόμπελ απονέμονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή από το 1901, όταν ξεκίνησε ο θεσμός, μέχρι σήμερα:

ΆΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΆΙΝ Νόμπελ Φυσικής 1921 Γερμανός ο "εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο" έλαβε το Νόμπελ σε ηλικία 52 ετών για την έρευνά του στη φωτοηλεκτρική αντίδραση. ΆΛΜΠΕΡΤ ΣΖΕΝΤ ΓΙΟΡΓΚΙΙ Νόμπελ Ιατρικής 1937 Αν δεν ήταν ο Ούγγρος καθηγητής, σήμερα δεν θα γνωρίζαμε τις ευεργετικές επιδράσεις της βιταμίνης C στον ανθρώπινο οργανισμό.  
ΕΝΡΊΚΟ ΦΈΡΜΙ Νόμπελ Φυσικής 1938 Ο Ιταλός επιστήμονας κατάφερε να δημιουργήσει τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα.  
ΈΡΝΕΣΤ ΧΈΜΙΝΓΟΥΕΪ Νόμπελ Λογοτεχνίας 1954
Ο Γερμανός που με το βιβλίο του "Ο Γέρος και η Θάλασσα" αναγνωρίστηκε ότι ξεκίνησε μια νέα εποχή για
την τέχνη της διήγησης.
ΓΟΥΊΛΙΑΜ ΛΊΜΠΙ Νόμπελ Χημείας 1960. Είναι ο Αμερικάνος που ανακάλυψε τη μέθοδο "Άνθρακας 14", η οποία επέτρεψε τη χρονολόγηση πετρωμάτων και απολιθωμάτων. 
ΖΑΝ ΠΩΛ ΣΑΡΤΡ Νόμπελ Λογοτεχνίας 1964. Ο Γάλλος συγγραφέας θα μείνει στην ιστορία γιατί αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ, όπως και όλα τα βραβεία που του προσφέρονταν.  
ΧΈΝΡΙ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ Νόμπελ Ειρήνης 1973. Το όνομά του κάθε άλλο παρά συνώνυμο με την ειρήνη είναι, και όμως ο πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ βραβεύτηκε για τη συμβολή του στην ειρήνευση του Βιετνάμ 
ΜΗΤΈΡΑ ΤΕΡΈΖΑ Νόμπελ Ειρήνης 1979. Το φιλανθρωπικό έργο της Αλβανίδας ΜΗΤΕΡΑΣ, συνέβαλε στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου χιλιάδων ανθρώπων, θέτοντας παράδειγμα για ακόμα περισσότερους.  
ΤΖΟΡΤΖ ΣΤΊΓΚΛΕΡ Νόμπελ Οικονομίας 1982. Τα περισσότερα από όσα γνωρίζουμε σήμερα για τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς τα οφείλουμε στον Αμερικανό οικονομολόγο.  
ΟΥΑΝΓΚΑΡΙ ΜΑΑΤΑΙ Νόμπελ Ειρήνης 2004. Η πρώτη Αφρικανή γυναίκα που βραβεύτηκε με Νόμπελ δημιούργησε αμιγώς γυναικεία οργάνωση που ανέκοψε την καταστροφή των δασών στην Κένυα.  
ΣΙΡΙΝ ΕΜΠΑΝΤΙ Νόμπελ Ειρήνης 2003. Ιρανή δικηγόρος, μουσουλμάνα υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βράβευσή της προβάλλει το ειρηνικό πρόσωπο του Ιράν σε μια περίοδο που αμφισβητούνται οι προθέσεις της Τεχεράνης έναντι της ασφάλειας της διεθνούς κοινότητας. 
Ε.Τ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια