Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος; Ίσως φταίει το έντερο σας...

Έχετε περιττά κιλά;
Ίσως δεν φταίει η έλλειψη αυτοπειθαρχίας, αλλά τα πολλά επιβλαβή βακτήρια στο έντερό σας, λένε αμερικανοί επιστήμονες.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν επιβεβαίωσαν ότι ορισμένα βακτήρια του εντέρου ανοίγουν την όρεξη - συνεπώς όσοι τα διαθέτουν σε αυξημένες ποσότητες, μοιραία σχεδόν παχαίνουν.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Έμορυ, στην Ατλάντα, και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science». 
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Γκιούιρτζ, παρατήρησαν ότι.. πειραματόζωα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ζύγιζαν κατά 15% περισσότερο απ’ ό,τι υγιή τρωκτικά.
Τα εξασθενημένα ποντίκια διαπιστώθηκε ότι έφεραν διαφορετικά είδη και επίπεδα εντερικών βακτηρίων, γεγονός που τα έκανε να τρώνε περισσότερο και να έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο έντερο.
Η φλεγμονή αυτή σχετίζεται με νοσήματα όπως ο διαβήτης.
Όταν οι ερευνητές μετέφεραν τα βακτήρια από τα παχιά ποντίκια στο ελεύθερο μικροβίων έντερο νεογέννητων ποντικιών, τα μικρά ποντίκια άρχισαν να τρώνε περισσότερο, πάχυναν και παρουσίασαν εντερική φλεγμονή.
Ο δρ Γκιούιρτζ εκτιμά ότι τα επιβλαβή βακτήρια επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά σάκχαρα και να τα μεταφέρει στους μυς, όπου θα χρησιμοποιεί ως καύσιμα.
Αντιθέτως, τα αποθηκεύει ως λίπος.
Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να διεγείρει επίσης το αίσθημα της πείνας
Όπως λέει ο δρ Γκιούιρτζ, αν και είναι γεγονός πως παχαίνουμε επειδή τρώμε, η υπερκατανάλωση τροφής δεν οφείλεται αποκλειστικά στη μεγαλύτερη διαθεσιμότητά της. «Μπορεί να οφείλεται και στην αυξημένη όρεξη, εξαιτίας των δυσλειτουργιών που επιφέρουν τα βακτήρια», εξηγεί.
Η νέα μελέτη δεν είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι μπορεί να μας παχαίνουν τα ίδια μας τα βακτήρια.
Ο δρ Γκλεν Γκίμπσον, καθηγητής Τροφικής Βιοεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ρήντινγκ, λέει ότι η συσχέτιση έγινε αντιληπτή πριν από λίγα χρόνια, αλλά πλέον πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι συνηθισμένοι μικροοργανισμοί αποτελούν παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία εξίσου σημαντικό με την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή.
Το ερώτημα είναι εάν θα μπορούσε να συμβάλλει στην απώλεια βάρους η αντικατάσταση των επιβλαβών βακτηρίων με ωφέλιμα - με την λήψη λ.χ. προβιοτικών συμπληρωμάτων.
Ο καθηγητής Γκίμπσον έχει αρχίσει μελέτη που ελπίζει να δώσει την απάντηση.  
Έως ότου ολοκληρωθεί, λέει πως δεν είναι κακό να παίρνει κανείς τέτοιο συμπλήρωμα, αν και ουδείς γνωρίζει ποιο ακριβώς στέλεχος καλών βακτηρίων θα μπορούσε να αποτελέσει σύμμαχο στη μάχη εναντίον των περιττών κιλών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια