Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί για το πόσο "καίνε" τα φώτα στους δρόμους;
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να βρει η δημοτική αρχή της Τουλούζ της τέταρτης σε πληθυσμό πόλης της Γαλλίας.
Στην πόλη αυτή άρχισε....
η εφαρμογή ενός πιλοτικού μέτρου, το οποίο, αν αποδειχθεί επιτυχές, σύντομα θα υιοθετηθεί από πολλές ακόμα πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Τα φώτα στους δρόμους έχουν εφοδιαστεί με ένα χαμηλού κόστους ειδικό σύστημα ανίχνευσης της θερμότητας που ελκύει το ανθρώπινο σώμα, αλλά και κίνησης, και ενεργοποιούνται αυτόματα όταν περνάει κάποιος πεζός, ενώ στη συνέχεια χαμηλώνουν, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια.
Στόχος είναι να μειωθεί η σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και 50%, χωρίς όμως να μειωθεί η ασφάλεια στους δρόμους.
Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες φωτισμού στην Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στην αλόγιστη σπατάλη και τις αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, αλλά επεκτείνονται και στη φωτορύπανση, γνωστή επίσης και ως υπερφωτισμός.
Στις μεγάλες πόλεις είναι πλέον αδύνατο να δει κανείς τον έναστρο ουρανό, ενώ πολλά ζώα, όπως τα αποδημητικά πουλιά, αποπροσανατολίζονται, λόγω του έντονου φωτισμού.
Εκτός όμως από τα μεγάλα αστικά κέντρα, το πρόβλημα υφίσταται και σε πόλεις της περιφέρειας, όπου οι δαπάνες ηλεκτροφωτισμού αποδεικνύονται συχνά σε "βραχνά" για τις Αρχές.
Ένα καλό παράδειγμα για αυτές τις πόλεις έρχεται από τη Γερμανία:
Μια πόλη 9 χιλιάδων κατοίκων, το Ντέρεντουπ, επιτρέπει στους κατοίκους να ενεργοποιήσουν τον ηλεκτροφωτισμό ενός δρόμου, μετά τις 11 το βράδυ, στέλνοντας ένα μήνυμα μέσω κινητού, με το οποίο ανάβουν τα φώτα για 15 λεπτά, όσο, δηλαδή, χρειάζονται για να πάνε με ασφάλεια στον προορισμό τους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε κάποιους δρόμους τα φώτα χρειάζεται να ανάψουν μόλις δύο ή τρεις φορές κάθε βράδυ.
Φυσικά, το να προσπαθήσει κανείς ένα γενικοποιήσει ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι και τόσο εύκολο.
Άλλο είναι να το επιχειρεί κανείς σε μια μικρή πόλη των 9 χιλιάδων κατοίκων και άλλο σε μια μεγαλούπολη όπως η Αθήνα για παράδειγμα.
Αυτό όμως που έχει σημασία, είναι το γεγονός ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται.
ΕΤ
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _E-MAIL
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
- _ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ
0 Σχόλια