Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κυριάκος Μελάς, ο ωραίος σεφ

Ο Κυριάκος Μελάς, ο «ωραίος σεφ» που μαγειρεύει για τον Εμίρη του Κατάρ αλλά & για τα παιδιά, τους Ρώσους πλουσίους αλλά & για όλη την Ελλάδα, με μότο του «Υγιεινά & Σωστά»!
Γνωρίστε τον...:

Ξεχωρίζει για το σπινθηροβόλο βλέμμα του, τη ζωντάνια και το ταλέντο της επικοινωνίας, την ευχάριστη φυσιογνωμία και τον καταιγιστικό λόγο του! Αυτό που με εντυπωσίασε όταν συνάντησα τον επιπλέον όμορφο σεφ, Κυριάκο Μελά, χάρηκα γιατί είχα μπροστά μου το αντίδοτο της κρίσης: ήταν τόσο χαρούμενος και τόσο «έτοιμος για όλα», που σκέφτηκα ότι το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να δίνει μαθήματα ενθάρρυνσης σε ανέργους συνομηλίκους και νεαρότερους αφού «το έχει». Ο Κυριάκος Μελάς, είναι από τα Good News που όταν δημιούργησα το eirinika.gr, είχα στο μυαλό μου! Δημιουργικός Έλληνας, υγιής που δεν έχει βάλει τον... «ποπό» του κάτω, είναι δραστήριος και μπορεί να μαγειρέψει μοντέρνα ελληνική κουζίνα με φαντασία για μικρά παιδιά αλλά και για τον σεΐχη του Κατάρ, για βαθύπλουτους Ρώσους αλλά και για το Farmers Republic, την άλλη καλή ιδέα του Good News, του Δ. Κουτσολιούτσου.Ο Χάρης Αποστολόπουλος, τον συνάντησε και έγραψε τα εξής:
Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους πιο πολυπράγμονες, πολυτάλαντους και πολυβραβευμένους σεφ, με πληθώρα διακρίσεων και τεράστια καταξίωση στο εξωτερικό ενώ παράλληλα, είναι αυτός που έχει δημιουργήσει την πρώτη σχολή μαγειρικής στην Ελλάδα για μικρά παιδιά, το Kids Cooking Club! Ο λόγος; Για τον Κυριάκο Μελά!, ο οποίος περνά τη δική του οπτική για τη διατροφή και τη μαγειρική, στον σύγχρονο ελληνικό τρόπο ζωής, μέσα από ομιλίες, συνέδρια, περιοδικά, τηλεοπτικές εμφανίσεις και την κοινωνική του δράση! Το eirinika.gr, επισκέφθηκε τον Executive Chef και ιδρυτικό μέλος της σχολής από το 2006, στον ίδιο τον φιλόξενο χώρο της σχολής και ο διάσημος σεφ, παραχώρησε στον Χάρη Αποστολόπουλο μια άκρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη! Διαβάστε τη!
Χάρης Αποστολόπουλος: Ας αρχίσουμε με τα βασικά! Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μαγειρική; Ξέρατε από μικρός ότι θα γίνετε σεφ;
Κυριάκος Μελάς: Ναι το ήξερα! Θεωρώ ότι το τι θες να γίνεις, είναι κάτι που το ξέρεις από πολύ μικρός! Για εμένα, ο κύριος άξονας, είναι το να προσφέρεις για να ασχοληθείς με κάτι, είναι μέσω αυτού να μπορείς να προσφέρεις χαρά στον άλλο κι έτσι, βρήκα εγώ το δικό μου το πεδίο, το οποίο λεγόταν μαγειρική. Μαγειρεύω από τα 5 μου και άμα προσέξετε, η μύτη μου είναι… κομμένη από μια φόρμα ζαχαροπλαστικής! Από πολύ μικρός, ενθουσιαζόμουν με τα γκάτζετ της μαγειρικής, όπως το μίξερ, οι σακούλες ζαχαροπλαστικής, η φόρμα για κέικ και το ίδιο το ζυμάρι επίσης! Θυμάμαι τον εαυτό μου από πολύ μικρή ηλικία να στρώνω το τραπέζι να σηκώνομαι από πολύ νωρίς ούτως ώστε να ετοιμάσω το πρωινό!  Γι’ αυτό δίνω και πολύ μεγάλη έμφαση ακόμα και τώρα στο πώς ξεκινάμε τη μέρα μας και πώς πρέπει να είναι τα γεύματά μας μέσα στην ημέρα, αν και όπως ανέφερα και προηγουμένως, το σημαντικό είναι να δίνεις χαρά στον άλλο και άμα δείτε μέσα στη ρεσεψιόν της σχολής, ο πρώτος πίνακας που θα δει κανείς μπαίνοντας γράφει «Σας καλωσορίζω στη σχολή μου, θέλω να είστε όλοι χαρούμενοι!».

ΧΑ: Πώς έγινε η αρχή και πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε  το Kids Cooking Club, την πρώτη σχολή μαγειρικής για παιδιά στην Ελλάδα;
ΚΜ: Όλα ξεκίνησαν το 2004. Το πρώτο εγχείρημα ήταν στον Πειραιά, σε ένα χριστουγεννιάτικο workshop με παιδιά και γονείς. Εγώ να σημειώσω, ότι τότε εργαζόμουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, ως executive chef των Ολυμπιακών Αγώνων και έπλεα σε πελάγη ευτυχίας καθώς είχα ήδη κερδίσει τον πρώτο μου Χρυσό Σκούφο ως εργαζόμενος στο Hilton και οι προτάσεις έπεφταν βροχή! Ωστόσο, συνειδητοποίησα πως είχα πολλά περισσότερα να προσφέρω και βλέποντας την απήχηση που είχε αυτό το εγχείρημα στον Πειραιά, διαπίστωσα πως δεν είναι μόνο προσωπική μου επιθυμία το να κάνουμε πράγματα και να γινόμαστε δημιουργικοί, αλλά είναι ανάγκη όλων! Ήξερα λοιπόν, πως κάτι τέτοιο, τα παιδιά το ήθελαν, οι γονείς το ήθελαν, εγώ ο ίδιος το ήθελα κι έτσι… «κούμπωσε»! Μπήκα σε μια φάση σκεπτόμενος ότι όλοι θα το επιθυμούσαμε να δημιουργήσουμε ζωογόνες διεξόδους στην παιδεία και σκεπτόμενους ανθρώπους. Προερχόμενος όμως από ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο, έκατσα και σπούδασα και διάβασα βιβλία παιδαγωγικής, ώστε να ενώσω τους 2 κόσμους. Τη μαγειρική και την παιδαγωγική! Έτσι δημιουργήθηκε το Kids Cooking Club, η πρώτη σχολή μαγειρικής για παιδιά στην Ελλάδα! Μέσω αυτής της σχολής, δημιουργούμε καινούριους καταναλωτές, σκεφτόμενους ανθρώπους που ξέρουν και επιλέγουν, κάτι που για μένα είναι το ζουμί της όλης υπόθεσης! Δεν με ενδιαφέρει στην παρούσα φάση το να αφήσω ένα καλό εστιατόριο, ή να πάρω έναν χρυσό σκούφο, αλλά έχω ως στόχο μέσω του Kids Cooking Club, να δημιουργηθεί ένα καλύτερο γαστρονομικό μέλλον.

ΧΑ: Ποιος είναι ο σκοπός της σχολής και σε τι ηλικίες παιδιών απευθύνεται;
ΚΜ: Ο στόχος της σχολής, είναι να προάγει τη διατροφική μάθηση μέσω του παιχνιδιού σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Ως γνωστόν, όλα τα παιδιά χαρακτηρίζονται από αστείρευτη πηγή ενέργειας, δημιουργικότητας και περιέργειας να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Αυτά όλα τα χαρακτηριστικά συνδυάζονται μοναδικά με αφορμή τη μαγειρική, οπότε όλα τα παιδιά είναι εν δυνάμει chef! Χάρη στο Kids Cooking Club, τα παιδιά μαθαίνουν ακόμα να αγαπούν όλες τις τροφές και να τις εντάσσουν πιο εύκολα στη ζωή τους.

Η σχολή, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 2 μέχρι 16 ετών και τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους, χωρίζονται σε ομάδες με διαφορετικά μαθήματα και εκπαιδευτικά προγράμματα. Να αναφέρω ενδεικτικά κάποια εξ αυτών, όπως το «kids cooking school» για ηλικίες 4-14 ετών, το «top chef» για ηλικίες 14-16 ετών και το αγαπημένο μου, το «baby cooking academy» που απευθύνεται σε παιδιά 2-4 ετών! Το τελευταίο, περιλαμβάνει μαγειρική μαζί με τη μαμά, κάτι που τόσο τα παιδιά όσο και οι ίδιοι οι γονείς λατρεύουν! Έτσι, η μαγειρική ενώνει την οικογένεια, καθώς γίνεται πόλος έλξης παιχνιδιού, δημιουργίας και ανταλλαγής ποιοτικού χρόνου μεταξύ γονέα και παιδιού. Τα απαραίτητα, κατ’ εμέ, συστατικά για την ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξή τους!
Θεωρώ πως τα παιδιά του Kids Cooking Club, ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα! Από το πώς πάνε στη λαϊκή ή από το πώς συμπεριφέρονται στο εστιατόριο, όταν και σχολιάζουν «Α μαμά αυτός δεν φοράει γάντια! Δεν είναι αυτό που μάθαμε!». Μαθαίνουν πώς είναι η σωστή ντομάτα ή η σωστή μελιτζάνα και όχι μόνο αυτό! Μαθαίνουν όλο το κομμάτι που εμείς τρέχουμε στους διατροφολόγους για να γνωρίσουμε, ενώ αυτά το μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία και το εντάσσουν στην καθημερινότητά τους!
ΧΑ: Τι είναι αυτό που μαθαίνει κάποιος από τα παιδιά;
ΚΜ: Πρώτα απ’ όλα, μαθαίνει το πώς να παραμένει κι αυτός πάντα παιδί! Τα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα να απλοποιούν το περιβάλλον τους, να εξοικειώνονται πλήρως με αυτό, να εκφράζονται ελεύθερα κι αυθόρμητα. Το παραμικρό στα χέρια τους μπορεί να μετουσιωθεί σε παιχνίδι, χαρά, δημιουργία...Τι καλύτερο για κάποιον που θέλει να ξανανιώσει, να ξεφύγει, έστω και λίγο, από την καθημερινότητα, να χαλαρώσει,να χαμογελάσει, να δει την ζωή διαφορετικά;
ΧΑ: Ήστασταν και στο Μaster Chief Junior. Πως ήταν τα πράγματα εκεί; Θεωρείτε πως ήταν ένα καλό σόου;
KM: Η εξειδίκευσή μου στη μαγειρική και τα παιδιά, ήταν η αφορμή και το βασικό κίνητρο των παραγωγών για τη συνεργασία μου μαζί τους!  Προσέφερα την τεχνογνωσία μου ως αναφορά στο αρχικό στήσιμο της εκπομπής, ως γαστρονομικός σύμβουλος. Για εμένα η μαγειρική είναι μια τέχνη που έχει συναίσθημα και ιδανικά προάγει την αυτοέκφραση, η οποία δεν πρέπει να αλλοιώνεται από συνθήκες υψηλής ανταγωνιστικότητας. Ως τηλεοπτικό σόου ήταν πολύ καλογυρισμένο και πρόσεξαν ιδιαίτερα τα παιδιά!
ΧΑ: Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με το Kids Cooking Club, ενώ ήσασταν στο ζενίθ της καριέρας σας; Τι οραματίζεστε και τι θα θέλατε να πετύχετε μέσω αυτού;
ΚΜ: Το Kids Cooking Club, πιστεύω πως είναι η φυσική εξέλιξή μου ως σεφ. Το 2014 για να κάνουμε αυτό που λέμε «υψηλή κουζίνα», θα πρέπει πρώτα να ασχοληθούμε με την παιδεία, ξεκινώντας από πολύ μικρές ηλικίες. Εγώ λοιπόν, όπως σας είπα ένιωσα πως έχω και πως θέλω να προσφέρω, ένιωσα την ανάγκη και την επιθυμία να το πράξω και δεν πιστεύω ότι είναι κάτι που ανήκει σε μένα, αλλά σε όλους τους γονείς, τα παιδιά, τους συναδέλφους, όλους! Δεν το είδα ποτέ εμπορικά και ίσως αυτός είναι ο λόγος που πολλού συνάδελφοι απέτυχαν σε αυτό. Το βλέπω ως μια κοινωνική αρτηρία που έχει να προσφέρει πολλά στο πεδίο της γαστρονομίας και να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό, όλα τα παιδιά! Ο στόχος μου και το όνειρό μου, είναι το Kids Cooking Club, το οποίο δομείται στους άξονες της διατροφής, θρέψης, μάσης, κατάποσης και στον σωστό τρόπο ζωής, να μπει στα σχολεία και να «τρέχει» ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Άλλωστε είναι αλήθεια πως θυμίζει και εμπεριέχει πολλά στοιχεία της παλιάς οικιακής οικονομίας, αλλά στο κομμάτι της γαστρονομίας.
Στο σημείο αυτό, να αναφέρω ότι έρχονται ακόμα και από το εξωτερικό για να μάθουν από εμάς! Τα πάντα από το περιεχόμενο των μαθημάτων μέχρι το πώς είμαστε δομημένοι! Κι αυτό γιατί έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια από εμένα τον ίδιο αλλά και τους συνεργάτες, που αποτελούνται από διατροφολόγους, παιδαγωγούς, κοινωνιολόγους, σεφ και άλλους, στην οργάνωση, την εξειδίκευση και στην ενημέρωση για τις ανάγκες της σχολής! Μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει μια πιο οργανωμένη και επιστημονικά δομημένη σχολή για παιδιά σε όλη την Ευρώπη!
ΧΑ: Μίλησε μας για το Farmers Republic,  το πρώτο ελληνικό farmer market, στο οποίο συμμετέχεις ενεργά ως γαστρονομικός σύμβουλος.
ΚΜ: Ανέκαθεν, πίστευα και ήθελα να στηρίζω τους νέους ανθρώπους και τις καινοτόμες ιδέες! Έτσι, όταν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος με πλησίασε και μου μίλησε για το Farmers Republic, ζητώντας μου να συνεργαστούμε, είπα αμέσως το «ναι»!  To Farmers Republic, αποτελεί μια νέα μορφή στην ελληνική πραγματικότητα, μια ιδιωτική λαϊκή αγορά συσταγασμένη, στην οποία έχουμε μια απευθείας επικοινωνία του καταναλωτή με τον παραγωγό, ώστε έτσι να έχουμε πάλι τον σεβασμό στην πρώτη ύλη. Στο project αυτό λοιπόν, ως γαστρονομικός σύμβουλος βοήθησα όσο μπορούσα! Έφτιαξα τα μενού, έδωσα διαφορετική αισθητική και συνέβαλα με όλες μου τις δυνάμεις για την τελική του μορφή. Υπερασπίζομαι με πάθος κάθε νέα ιδέα καθώς θεωρώ πως είναι χρέος μου να εμπνέω τον κόσμο να μαγειρεύει, με προτάσεις και ζωογόνες διεξόδους.
ΧΑ: Είστε ένα ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα, ένας πραγματικός πολυπράγμων άνθρωπος. Με τι άλλο ασχολείστε; Υπάρχει κάποιος απώτερος κοινός στόχος, στην κάθε σας δουλειά;
ΚΜ: Όντως, το Kids Cooking Club, είναι μόνο μία από τις δραστηριότητες τις οποίες κάνω. Παράλληλα, είμαι σύμβουλος επισιτισμού σε μεγάλες εταιρείες catering και σε εστιατόρια, γαστρονομικός σύμβουλος στη HORECA αλλά και σε άλλα μαγαζιά και bar restaurant και μαγειρεύω σε καθημερινή βάση για την οικογένεια Μεταξά και άλλες «μεγάλες», ας το πούμε, οικογένειες.
Σε όλα τα πεδία των δραστηριοτήτων μου, πάντοτε μου αρέσει να προωθώ το μότο «τρώμε σωστά – τρώμε υγιεινά και αγαπάμε τη ζωή» και φυσικά με ελληνικά υλικά και φαγητά, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι ένα από τα καλύτερα διατροφικά χωράφια. Για μένα επίσης, δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά, αρκεί να ξέρεις να τα διαλέγεις την κατάλληλη εποχή. Θα μου πεις γιατί δεν τα εκτιμά όλος ο κόσμος; Γιατί έχει άσχημα βιώματα! Θα ήταν κάτι ξινό, κάτι άνοστο, κάτι άγουρο. Δεν έχουμε όλη την τεχνογνωσία να ξέρουμε από το πώς πρέπει να καλλιεργείται κάτι, πώς να το αφήσουμε να αναπτυχθεί και πότε πρέπει να καταναλωθεί, κι αυτό είναι κάτι που προσπαθώ να εμφυσήσω και στα παιδιά μέσω των μαθημάτων.
ΧΑ: Αν δεν κάνω λάθος, ταξιδέψατε στο Κατάρ, για να μαγειρέψετε προσωπικά για τον ίδιο του τον Εμίρη! Πώς προέκυψε αυτό και τι εντυπώσεις αποκομίσατε;
ΚΜ: Ναι πράγματι. Για λογαριασμό εταιρείας στην οποία εργάζομαι, «κατέβηκα» στον Εμίρη του Κατάρ, για να του μαγειρέψω, αφού πρώτα επιλέχθηκα, με στόχο να γνωρίσουν την ελληνική κουζίνα και να μυηθούν στην ελληνική γαστρονομία. Είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία και όπως μου έδωσαν να καταλάβω, τους άρεσα πάρα πολύ και μαγεύτηκαν! Τους μαγείρεψα θρεπτικά, υγιεινά και σωστά, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές, όπου δανείστηκα πολλά από τη γαστρονομία της Χίου. Στα γλυκά μου ιδιαίτερα, χρησιμοποίησα πολύ τη μαστίχα και τους έφτιαξα μια μαρμελάδα μανταρίνι που έγλειφαν τα δάχτυλά τους! Έδωσα μεγάλη βάση στις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσω και για τον λόγο αυτό πήρα πολύ μεγάλες ποσότητες από εδώ, προτού να μεταβώ στο Κατάρ! Να σε ενημερώσω μόνο, ότι αναστάτωσα όλο το… Ελ. Βενιζέλος και έτρεχαν και δεν έφταναν στους ελέγχους!
2
Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, είναι το ότι έχουμε πολλά κοινά με την κουζίνα των Καταριανών! Ένα από αυτά, είναι και τα γεμιστά, τα οποία λατρεύουν!! Εκεί αγαπούν πάρα πολύ το ρύζι το οποίο και χρησιμοποιούν κατά κόρον στη μαγειρική τους, και επίσης, όπως και εμείς, έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη και δίνουν μεγάλη έμφαση στις πίτες και στο άνοιγμα του φύλου.
ΧΑ: Ποια είναι η αγαπημένη σας κουζίνα, εκτός της ελληνικής;
ΚΜ: Δύσκολη ερώτηση, αλλά νομίζω πως έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στη μαροκινή. Μ’ αρέσουν πάρα πολύ τα μπαχαρικά τους και δεν είναι τόσο βαριά. Δίνουν μεγάλη βάση στα λαχανικά. Νομίζω ωστόσο, πως η ελληνική κουζίνα και το ελληνικό γούστο, είναι πολύ κοντά με την ιταλική.
ΧΑ: Ποιο πιστεύετε πως είναι το πιο δυνατό σας σημείο στη μαγειρική;  Με τι υλικά σας αρέσει να μαγειρεύετε και ποιες είναι οι… εμμονές σας, στο μαγείρεμα;
ΚΜ: Νομίζω ότι είμαι πολύ καλός στο ψάρι, λόγω των ξενοδοχείων Hilton και Milos, όταν και τιμήθηκα το 2004 με Χρυσό Σκούφο. Επίσης μου αρέσει πολύ να «παίζω» με τα λαχανικά! Νομίζω ότι έχω όμως, μια εμμονή με τις εύθραυστες κρούστες, τα αλμυρά γυαλιστερά σιρόπια και με την υφή των τροφών. Αυτό ασφαλώς προϋποθέτει καλή γνώση της μαγειρικής και απαιτεί καλό μαγείρεμα. Επιπρόσθετα δίνω μεγάλη έμφαση στα ίδια τα σκεύη που χρησιμοποιώ, στη γενική αισθητική και θέλω στις κουζίνες τα πράγματα να είναι όπως πρέπει να είναι, ώστε να προάγουν το κομμάτι της δημιουργικότητας και να παραλείπεται το κομμάτι του ανταγωνισμού. Η μαγειρική πρέπει να προάγει το αίσθημα της δημιουργικότητας και  της αυτοέκφρασης και να μην μπαίνουμε στη διαδικασία του υψηλού ανταγωνισμού.
ΧΑ: Ποιο είναι το αγαπημένο σας πιάτο;
ΚΜ: Αυτό είναι εύκολο! Λατρεύω τις σούπες! Οποιασδήποτε μορφής και με οποιαδήποτε υλικά! Σούπα να είναι κι ό,τι να είναι! Ψαρόσουπα, κοτόσουπα, κρεμμυδόσουπα, όλες!
ΧΑ: Αλήθεια στο σπίτι σας μαγειρεύετε;
ΚΜ: Θα σου απαντήσω ειλικρινά! Μέχρι πρότινος, πάντα υπήρχε ένα φαγητό και ένα γλυκό στο σπίτι, μαγειρεμένα από εμένα κι όποιος ερχόταν να με επισκεφθεί θα έβρισκε κάτι! Τώρα όμως, λόγω έλλειψης χρόνου, δεν μαγειρεύω συχνά! Όποτε όμως βρίσκω χρόνο, μαγειρεύω και μου αρέσει να κάνω μεγάλα τραπέζια και να καλώ φίλους και γνωστούς και να τρώμε και να πίνουμε όλοι μαζί! Δεν μου αρέσει να τρώω μόνος!
ΧΑ: Θέλω να μου περιγράψετε ένα τυπικό σας 24ωρο. Τι κάνετε στον ελεύθερό σας χρόνο;
ΚΜ: Δεν είναι τόσο εύκολο αυτό, γιατί καμία μέρα δεν είναι όπως η προηγούμενη! Το μόνο σίγουρο είναι ότι ξυπνάω αρκετά πρωί, γύρω στις  7.30 – 8 και αρχίζω να ετοιμάζομαι! Πότε θα έχω προετοιμασίες για τις οικογένειες στις οποίες μαγειρεύω, πότε για τη σχολή, πότε για τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις στις οποίες είμαι σύμβουλος. Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι μαγειρεύω κάθε μέρα, μιας που άλλωστε δεν είμαι διοικητικός σεφ, και θεωρώ ότι πρέπει να έχεις επαφή με το αντικείμενο της μαγειρικής σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, η δική μου ενασχόληση με τη μαγειρική ξεκινά από το πώς να ξεχορταριάσω και να φυτέψω ένα καρότο μέχρι να το μαγειρέψω. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος όμως, να σας ενημερώσω ότι αυτό το διάστημα, ετοιμάζω μια εκπομπή μαγειρικής για το παιδικό κανάλι Nikelodeon με θέμα τη διατροφή και τη θρέψη, αλλά γράφω και το πρώτο βιβλίο του Kids Cooking Club με τα συνταγολόγια της σχολής, οπότε είναι και αυτά πλέον, μέρος της καθημερινότητάς μου.
Όσον αφορά τον ελεύθερο μου χρόνο, μου αρέσει πολύ να περνώ ώρα βολτάροντας και έξω από το σπίτι με καλή παρέα. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα ταξίδια, κυρίως στο εξωτερικό, από τα οποία μάλιστα εμπνεόμαι και να παίρνω ιδέες. Το αγαπημένο μου όμως χόμπυ, είναι η κηπουρική!
ΧΑ: Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 20 χρόνια; Περνώντας καθημερινά τόσες ώρες με τα παιδιά, δεν γίνεται να μην έχετε αποφασίσει αν θέλετε να παντρευτείτε και να κάνετε οικογένεια! 
ΚΜ: Δεν μπορώ να το ξέρω, ούτε να το φανταστώ, αλλά σίγουρα θα ήθελα να είμαι περήφανος για όσα θα έχω πετύχει! Θεωρώ πως δεν έχω αφήσει κανένα τραπέζι και καμία συνεργασία χωρίς να είναι το λιγότερο καλή! Τα δίνω όλα και εξαντλώ όλη μου την ενέργεια προάγοντας το κομμάτι του «τρώμε σωστά, τρώμε υγιεινά». Θα ήθελα λοιπόν, να έχω καταφέρει να εμπνεύσω στον κόσμο το να μάθει να μαγειρεύει και να τρέφεται σωστά. Έτσι θέλω να με γνωρίζουν και να με ξέρουν και να με αγαπούν γι’ αυτό!
Όσον αφορά την οικογένεια, ναι θα ήθελα να έχω! Αγαπώ πολύ τα παιδιά, μου δίνουν πολλή ενέργεια και δύναμη και είμαι απόλυτα βέβαιος πως θέλω να κάνω και τη δική μου οικογένεια!
ΧΑ: Θα θέλαμε να μας δώσετε, 
δύο δικές σας πρωτότυπες συνταγές!
Cheese Cake μανούρι με γλυκό παντζάρι σε crumble κριθαροκουλούρας”
Υλικά
Για τη βάση 60 γρ. κριθαρένιο παξιμάδι, 100 γρ. μπισκότα βανίλιας, 30 γρ. φουντούκια, 70 γρ. βούτυρο. Για την κρέμα 100 γρ. ζάχαρη, δύο αυγά, μία βανίλια, 6 ζελατίνες/10 γρ., 200 γρ. γάλα, 250 γρ. μανούρι, Για τη σάλτσα 150 γρ. παντζάρι, 150 γρ. νερό, 130 γρ. ζάχαρη, χυμό από ένα λεμόνι, από ένα κλαδάκι μαντζουράνα – αρμπαρόριζα.
Εκτέλεση
1. Θρυμματίζουμε το παξιμάδι, τα μπισκότα και τα φουντούκια ενσωματώνοντας το βούτυρο. 2. Φτιάχνουμε τη βάση στρώνοντας το crumble μέσα σε μία στρογγυλή φόρμα με ριζόχαρτο. 3. Παστεριώνουμε τα αυγά σε μπεν μαρί και στη συνέχεια τα χτυπάμε με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το χυμό από το μισό λεμόνι έως ότου ασπρίσουν. 4. Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό και τις βράζουμε με το γάλα αφήνοντας το μίγμα να κρυώσει. 5. Προσθέτουμε το μισό από αυτό το μίγμα στο μανούρι, ομογενοποιούμε και το υπόλοιπο το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μίγμα με τα αυγά ανακατεύοντας. 6. Ενώνουμε τα δύο μίγματα, γεμίζουμε τη φόρμα μας και παγώνουμε στο ψυγείο. 7. Κόβουμε τα παντζάρια σε sticks και βράζουμε al dente προσθέτοντας τη ζάχαρη, το νερό, το υπόλοιπο χυμό λεμονιού και τα μυρωδικά. 8. Προσθέτουμε το γλυκό παντζάρι τελευταία στιγμή πάνω στο cheese cake.
Πίτσα ολικής άλεσης με γιαούρτι και ρόκα” – (Μία πίτσα)
Υλικά
8 τοματίνια κομμένα στη μέση, 5 φρέσκα μανιτάρια Ευβοίας ξεφλουδισμένα κομμένα σε λεπτές φέτες, λίγα φύλλα ρόκας, 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 150 γρ. τρίμα τυρί φέτα, μία τομάτα, ρίγανη – φρέσκο βασιλικό – κάρυ.
Για τη ζύμη
5 γρ. νωπή μαγιά, 125 γρ. αλεύρι σίτου και 125 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, 30 γρ. ελαιόλαδο, 125 γρ. χλιαρό νερό και μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι.
Εκτέλεση
1. Φτιάχνουμε τη ζύμη μας, ενσωματώνοντας κατά σειρά τη μαγιά, το νερό, το αλάτι και το αλεύρι. 2. Ζυμώνουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί, ανοίγοντας στη συνέχεια ένα λεπτό φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο αλεύρι και την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί. 3. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα πίτσας τρίβοντας την τομάτα και βάζοντάς την να βράσει έως ότου εξατμιστούν τα υγρά της – δέσει, προσθέτοντας τη ρίγανη, το βασιλικό και το κάρυ. 4. Απλώνουμε τη σάλτσα στο λεπτό φύλλο πίτσας και προσθέτουμε τα υλικά μας με σειρά τυρί, μανιτάρια, τοματίνια, γιαούρτι, αφήνοντας τη ρόκα στο τέλος αφού ψηθεί. 5. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο 250ο-300ο για 5 με 8 λεπτά.
Who is who
Ο Κυριάκος Μελάς, μαγειρεύει από τα πέντε του, καθώς η μύτη του φέρει σημάδι από το πρώτο του ατύχημα στην κουζίνα. Οι ρίζες του στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στην Κέρκυρα  καταβάλλουν μνήμες, που δεν θα μπορούσαν να τον αφήσουν ανεπηρέαστο. Αφήνει δυο πανεπιστήμια και σπουδάζει Μαγειρική. Κάτοχος τριών πτυχίων “Ecole hotelière Le Monde“ (2001), “Oργανισμό Τουριστικής Εκπαιδεύσης και Καταρτισης”, συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία Eurochef (2003) και παίρνει στοιχεία από παντού. Ισορροπεί τις γνώσεις του γύρω από το κρασί, τη γαλλική κουζίνα, τα χόρτα, τα μπαχαρικά (“Le Μonde” 2002), το κρέας (“Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Αθηνών” 2003), στην αυθεντία της πρώτης ύλης και σε τεχνικές μαγειρικής. Δουλεύει σε κουζίνες εστιατορίων και ξενοδοχείων. Η δραστηριοτητα του αρχιζει από το Arion  Hotel Astir Palace Vouliagmenis (2002), La Veranda Restaurant Chandris Resort (2003),  και καταλήγει στο Athens Hilton Hotel (2004)όπου και παίρνει το πρώτο του χρίσμα ως chef. Σημαντικές στάσεις αποτέλεσαν οι κουζίνες στον Ίστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά (εστιατόριοΒαρούλκο 2003- αστέρι michelin), Armonia Hotel Vouliagmenis, Porto Hydra Hotel και Ecali Club. Ταυτόχρονα ασχολείται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε ιδιώτες και εταιρείες μεταξύ άλλων Welcome home,Tsitouras Collection, Swarovski (Κρήτη 2005). Αναλαμβάνει το εστιατόριο Milos ,Athens Hilton Hotel,Επίσημο Ξενοδοχείο Ολυμπιακών Αγώνων ως pastry και expeditor chef (Χρυσός Σκούφος 2004) εστιάζοντας στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Συνεχίζει στο ΟΑΚΑ (2005-2008) ως executive chef του Ολυμπιακού Σταδίου. Ταξίδια στην Ευρώπη του δίνουν την ευκαιρία να συνδυάσει την τέχνη του “food styling” και του “art de la table” σε νέα επίπεδα ως Food Designer. Αναλαμβάνει επισης τις διοργανώσεις Eurovision Song Contest-Greece(2006) και λίγο αργότερα το UEFA Champions League-Athens 2007 και Final Four-Athens (2007) ως μεγάλες διοργανώσεις της Ελλάδας. Εργάζεται για την ίδια εταιρεία-όμιλος Quality ως σύμβουλος επισιτισμού. Συνεργάζεται με εταιρίες yachting ως chef conseileur (Seascape Yaght Charters,Alpha yachting) και με ιδιώτες καθώς μαγειρεύει για την Shakira(Αθήνα 2006), συντονίζει τους chefs του George Michael (Αθήνα 2007) και ειναι o chef της οικογένειας Μεταξά έως σήμερα. Συμμετέχει στο Chef Academy (Uniliver 2008) με θέμα «Oι πέντε αισθήσεις στην γαστρονομία» με τον Kees Van Erp, executive chef Unilever Europe και στο 1º Εθνικό Συνέδριο Γαστρονομίας “Kalimera Breakfast” (Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας 2011). Στα πλαίσια μιας ευρύτερης γαστρονομικής κοινωνικής συνείδησης, παρίσταται ως ομιλητής στο 2° Συνέδριο Παιδειατροφής (“Παιδειατροφή by Epode” 2011) και προωθεί τις ιδέες του κάνοντας συχνές αναφορές μεταξύ άλλων, στην Καθημερινή της Κυριακής, στον Ελεύτερο Τύπο και στα περιοδικά του ομίλου Imaco και Chefs Magazine αλλά και μέσα από τηλεοπτικές εμφανίσεις στα κανάλια Alpha και Αντ1. Ως ενεργός chef και επίλεκτο μέλος του Greece Chef’s Clubεκφράζεται καλύτερα μέσα από την μεσογειακή δημιουργική κουζίνα . Σε συνεργασία με την Καλλιτεχνούπολη-Πρότυπο Παιδικό Κέντρο Τέχνης & Δημιουργίας ,επιμελήθηκε και δημιούργησε το πρώτο πρόγραμμα παιδικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης (2006).Όπου λίγο αργότερα το 2008 ιδρύει την πρώτη σχολή μαγειρικής για παιδιά στην Ελλάδα το Kids Cooking Club ,που αποτελεί πιστοποιημένο συνεργάτη του Παιδειατροφή – Πρόγραμμα Πρόληψης Παιδικής Παχυσαρκίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, Διατροφής & Αθλητισμού, με στόχο να δημιουργήσει ζωογόνες διεξόδους στην γαστρονομική μας παιδεία.
Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του Kids Cooking Club- www.kidscookingclub.gr
Ειρήνη Νικολοπούλου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια