Η παραδοσιακή συνταγή της θείας Χρύσας…
Υλικά :
8 1/2 κιλά αλεύρι
4 φακελάκια μαγιά
2 κιλά σιμιγδάλι ψιλό
550γρ. βούτυρο
8 μεγάλες ντομάτες ώριμες πολύ κόκκινες
8 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης πολύ κόκκινες
5 κρεμμύδια μεγάλα
2 κιλα γιαούρτι πρόβειο (1 μέρα εκτός ψυγείου,για να ξυνίσει)
2 κουτ. μικρές αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε ολόκληρες τις ντομάτες για να ξεφλουδιστούν.Κάνουμε το ίδιο και με τις πιπεριές.
![DSCN1328 DSCN1328](https://lh4.ggpht.com/_bhFvSbgVPes/TIFY31HHFtI/AAAAAAAAChA/f4n4_ksION0/DSCN1328_thumb%5B7%5D.jpg?imgmax=800)
Καθαρίζουμε τις φλούδες από τις ντομάτες,τις βάζουμε στο μπλέντερ και βράζουμε τη σάλτσα
![DSCN1332 DSCN1332](https://lh4.ggpht.com/_bhFvSbgVPes/TIFY6HqmmpI/AAAAAAAAChQ/f4v2sHI15gY/DSCN1332_thumb%5B7%5D.jpg?imgmax=800)
με λίγο λάδι (1/2 φλιτζ. καφέ) και πολύ λίγο αλάτι να πιει τα υγρά της.
![DSCN1333 DSCN1333](https://lh5.ggpht.com/_bhFvSbgVPes/TIFY7V0iklI/AAAAAAAAChY/dxxyHSgke3A/DSCN1333_thumb%5B4%5D.jpg?imgmax=800)
Ξεφλουδίζουμε και τις πιπεριές,τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα κρεμμύδια και τα βράζουμε και αυτά χωριστά από τις ντομάτες,
![DSCN1339 DSCN1339](https://lh6.ggpht.com/_bhFvSbgVPes/TIFY8qJ6XzI/AAAAAAAAChg/7n4LHuQbeBQ/DSCN1339_thumb%5B9%5D.jpg?imgmax=800)
Κοσκινίζουμε το αλεύρι,το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη μαζί με τη μαγιά
![DSCN1350 DSCN1350](https://lh5.ggpht.com/_bhFvSbgVPes/TIFY9lVt_NI/AAAAAAAACho/Daw07fO7VKw/DSCN1350_thumb%5B7%5D.jpg?imgmax=800)
και ρίχνουμε μέσα τις σάλτσες και τα υπόλοιπα υλικά.
![DSCN1356 DSCN1356](https://lh3.ggpht.com/_bhFvSbgVPes/TIFY-mPX7mI/AAAAAAAAChw/nXH6TBhoZkA/DSCN1356_thumb%5B9%5D.jpg?imgmax=800)
Ζυμώνουμε πολύ,για να γίνει σκληρό ζυμάρι.
![DSCN1369 DSCN1369](https://lh4.ggpht.com/_bhFvSbgVPes/TIFZArTIIkI/AAAAAAAACiA/qTDL4qb3r58/DSCN1369_thumb%5B10%5D.jpg?imgmax=800)
Το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα,το πατάμε για να ξεφουσκώσει,το αφήνουμε άλλη 1 ώρα και το ξαναπατάμε.Μόλις το ξεφουσκώσουμε,το κάνουμε πιτάκια σε μέγεθος όσο το πιάτο από το φλιτζανάκι του ελληνικού.
![DSCN1370 DSCN1370](https://lh3.ggpht.com/_bhFvSbgVPes/TIFZB60i_8I/AAAAAAAACiI/kCqeVjD6P_g/DSCN1370_thumb%5B4%5D.jpg?imgmax=800)
Το πατάμε με τα χέρια και το βάζουμε πάνω σε σεντόνι να ξεραθεί.
![DSCN1372 DSCN1372](https://lh4.ggpht.com/_bhFvSbgVPes/TIFZDephA3I/AAAAAAAACiQ/t546xZIOgjs/DSCN1372_thumb%5B4%5D.jpg?imgmax=800)
Μετά από 3-4 ώρες τα αλλάζουμε μεριά,ενδιάμεσα πάμε και τα πατάμε,για να μη φουσκώσουν,τα αφήνουμε άλλες 4 ώρες να στεγνώσει το ζυμάρι (όχι να ξεραθεί τελείως), παίρνουμε τα πιτάκια και τα σπάμε στα 4.Μετά από μια ώρα τα αλευρώνουμε,
![DSCN1374 DSCN1374](https://lh4.ggpht.com/_bhFvSbgVPes/TIFZEtLgBpI/AAAAAAAACiY/fFxwaiYwZQk/DSCN1374_thumb%5B7%5D.jpg?imgmax=800)
παίρνουμε χοντρό κόσκινο και τρίβουμε πιέζοντας με το χέρι μας πάνω στα κομμάτια που έχουμε σπάσει.
![DSCN1375 DSCN1375](https://lh5.ggpht.com/_bhFvSbgVPes/TIFZF6kwcQI/AAAAAAAACig/mVn5UlYGcBk/DSCN1375_thumb%5B8%5D.jpg?imgmax=800)
Παίρνουμε τη λεκάνη με τον τραχανά,τον απλώνουμε σε καθαρό σεντόνι σε μέρος που αερίζεται (όχι ήλιο),τα αφήνουμε 2-3 μέρες,μέχρι να στεγνώσει τελείως.
![Κόκκινος Τραχανάς](https://lh4.ggpht.com/_bhFvSbgVPes/TIFZHE-enRI/AAAAAAAACio/r6PRuHPTAXc/w640-h481/DSCN1382_thumb%5B4%5D.jpg?imgmax=800)
Για να στεγνώσουν καλά,τα βάζουμε σε ταψιά στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά,τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε μεγάλες μαξιλαροθήκες σε μέρος δροσερό και μακριά από τρόφιμα.
syntages apo spiti
0 Σχόλια