Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σύνδρομο κατάθλιψης μετά τις διακοπές

Αρχές Φθινοπώρου και οι περισσότεροι έχουμε ήδη επιστρέψει από τις καλοκαιρινές μας διακοπές και ετοιμαζόμαστε για την επάνοδο στο γραφείο, ή στο σχολείο.
Κι ενώ θεωρητικά η επιστροφή αυτή θα έπρεπε να είναι πιο εύκολη, αφού και τα μπάνια μας κάναμε και όμορφα περάσαμε και τις μπαταρίες μας γεμίσαμε, στην πράξη δεν έχουμε διάθεση για τίποτα.
Το άγχος της καθημερινότητας αρχίζει να μας καταλαμβάνει, με αποτέλεσμα να θέλουμε να ανοίξουμε την πόρτα του γραφείου και να το βάλουμε στα πόδια.
Γιατί όμως, το τέλος των διακοπών φέρνει κατάθλιψη;
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η επιστροφή από τις διακοπές είναι μία πολύ συχνή αιτία άγχους.
Οι ειδικοί το ονομάζουν "σύνδρομο κατάθλιψης μετά τις διακοπές", το οποίο εκδηλώνεται μετά από περιόδους ξεκούρασης και χαλάρωσης και εμφανίζεται συνήθως στους νέους ανθρώπους.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ψυχολογική ενασχόληση με το ζήτημα έχει δείξει πως σε υψηλά ποσοστά - της τάξεως του 76% - οι επιστρέφοντας από τις θερινές διακοπές αισθάνονται το ίδιο κουρασμένοι με τις μέρες που προηγήθηκαν των διακοπών τους.
Τα επίπεδα του "στρες" είναι τόσο ανεβασμένα που ο ανθρώπινος οργανισμός μοιάζει να συμπεριφέρεται σαν να έχει τη συσσωρευμένη κούραση πολλών μηνών, παρουσιάζοντας συμπτώματα απουσίας συγκέντρωσης, οξυθυμίας ακόμη και πονοκεφάλων και μελαγχολίας.
Τι είναι, λοιπόν, αυτό το οποίο μπορεί να κάνει την επιστροφή μας στο γραφείο, το σχολείο και τις γενικότερες υποχρεώσεις μας πιο ομαλή;
Ιδιαίτερα αποτελεσματικός μπορεί να αποβεί ο σωστός προγραμματισμός.
Πόσες φορές αφήσατε για μετά τις διακοπές εκκρεμότητες με το σκεπτικό ότι θα είστε πιο ξεκούραστοι και ενεργητικοί, στην ουσία όμως έγινε το αντίθετο;
Όσο οι διακοπές πλησιάζουν στο τέλος τους τόσο και μόνο η σκέψη ότι έχουμε να κάνουμε πράγματι, ειδικά εάν αυτά είναι δύσκολα, μας αγχώνει και μας κουράζει, ενώ μετά από περίοδο ανάπαυλας, οι αντοχές μας είναι χαμηλές και δεν είμαστε σε θέση να αντεπεξέλθουμε άμεσα σε μεγάλο φόρτο εργασίας.
Γι αυτό καλό θα είναι να φέρνουμε σε πέρας τις υποχρεώσεις μας πριν τις διακοπές και να αφήνουμε ελάχιστα και μη απαιτητικά πράγματα για την πρώτη εβδομάδα επιστροφής.
Επιπλέον, θα πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας ένα διάστημα προσαρμογής, ώστε η μετάβαση από την ξεκούραση στην εργασία να γίνεται με ομαλούς ρυθμούς.
Είναι προτιμότερο να επιστρέψουμε 2 με 3 μέρες νωρίτερα, παρά 1 μέρα πριν τη δουλειά, ενώ καλό είναι να τακτοποιούμαι αμέσως τα πράγματα μας, να σηκώνουμε βαλίτσες και να φτιάχνουμε το χώρο μας, έτσι ώστε να μπαίνουμε ευκολότερα στο καθημερινό μας πρόγραμμα.
Άλλη μια καλή πρόταση είναι το να διοργανώσουμε βραδιές με φίλους, να βγούμε έξω 2 φορές την εβδομάδα, να αποδράσουμε το πρώτο Σαββατοκύριακο σε κάποια εκδρομή, ενώ βοηθάει πολύ να έχουμε ένα αναμνηστικό από τις διακοπές μας, όπως μία φωτογραφία ή ένα ενθύμιο στο γραφείο μας.
Ο σχεδιασμός και το πλάνο των επόμενων διακοπών μπορούν επίσης να βοηθήσουν, καθώς δεν είναι λίγοι οι οποίοι νιώθουν λιγότερη θλίψη προγραμματίζοντας τις επόμενες εξορμήσεις τους.
Όπως και να χει πάντως, εάν αντλούμε ικανοποίηση από τη δουλειά μας, περνάμε όμορφα με την οικογένεια ή τους φίλους μας τότε η μελαγχολία μετά τις διακοπές δεν θα αργήσει να φύγει....
yt

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια