Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο Ινδιάνικος χρόνος και αστρολογικές απόψεις.

Σε σχέση με τη διάσταση χρόνος υπήρχαν διάφοροι τρόποι μέτρησης - ημερολόγιο - όπως η εναλλαγή των εποχών και η ανάπτυξη των σπαρτών, οι αλλαγές της σελήνης ή οι συνήθεις ζώων και πουλιών.
Όμως οι περισσότερες φυλές αντιστοιχούσαν δώδεκα φεγγάρια στο έτος, δηλαδή δώδεκα σεληνιακούς μήνες και με τη συμπλήρωση της χάσης τριάντα φεγγαριών πρόσθεταν ένα ακόμη που το ονόμαζαν "χαμένο φεγγάρι".
Σε κάθε μήνα έδιναν και από ένα όνομα.

Το έτος άρχιζε με το πρώτο φεγγάρι μετά την εαρινή ισημερία και τα αντίστοιχα ονόματά τους ήταν:
· Μάρτιος Φεγγάρι των Ανθισμένων Δέντρων (Κριός)
· Απρίλιος Φεγγάρι της Επιστροφής των Βατράχων (Ταύρος)
· Μάιος Φεγγάρι της Σποράς του Καλαμποκιού (Δίδυμοι)
· Ιούνιος Φεγγάρι του Δυνατού Ήλιου (Καρκίνος)
· Ιούλιος Φεγγάρι των Ώριμων Μούρων (Λέων)
· Αύγουστος Φεγγάρι του Θερισμού (Παρθένος)
· Σεπτέμβριος Φεγγάρι του Πετάγματος της Πάπιας (Ζυγός)
· Οκτώβριος Φεγγάρι της Παγωνιάς (Σκορπιός)
· Νοέμβριος Φεγγάρι των μακριών Πάγων (Τοξότης)
· Δεκέμβριος Φεγγάρι της Αναζωογόνησης της Γης (Αιγόκερως)
· Ιανουάριος Φεγγάρι της Ανάπαυσης και του Εξαγνισμού (Υδροχόος)
· Φεβρουάριος Φεγγάρι των Μεγάλων Ανέμων (Ιχθύς)
Αυτά τα δώδεκα φεγγάρια αντιστοιχούν κατά κάποιο τρόπο με τους δώδεκα αστερισμούς - ζώδια που συναντάμε στους περισσότερους πολιτισμούς.

Τα τέσσερα στοιχεία -
Γη, Νερό, Αέρας, Φωτιά αντιστοιχούν με τις Στοιχειακές Ομάδες της Χελώνας, του Βάτραχου, της Πεταλούδας και του Πουλιού του Κεραυνού.
Επίσης σε σχέση με της τέσσερις κατευθύνσεις του χώρου που είχαν ιδιαίτερη και ιερή σημασία για τους Ινδιάνους, υπήρχαν τέσσερα Πνεύματα-Φύλακες αυτών.
Ένας παλιός μύθος μας μιλάει για την εποχή που τα ζώα μιλούσαν ακόμα μεταξύ τους και με τους ανθρώπους, και οι πνευματικοί δάσκαλοι ζούσαν ανάμεσα στους ανθρώπους.
Τότε τα τέσσερα ισχυρότερα ζώα ήρθαν σε διαφωνία μεταξύ τους για το ποιο ήταν καλύτερο και άξιζε να γίνει αρχηγός των ζώων.
 Ήταν η αρκούδα, ο βίσονας, ο αετός και το γεράκι.
Αφού δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε κάποια απόφαση, εμφανίστηκε ο Μουτζεκιβίς, το Πνεύμα Φύλακας της Δύσης.
Ήταν σταλμένος από ένα Μεγάλο Πνεύμα για να παρέμβει στο συμβούλιο των ζώων για να δώσει λύση στη διαφωνία και να υπάρξει ειρήνη στη γη. Έτσι καθένα από αυτά τα ζώα συγχώνευσε τη δύναμή του με τη δύναμη μιας από τις τέσσερις κατευθύνσεις. Τους μίλησε με τα ακόλουθα λόγια:
"Αρκούδα, εσύ θα συγχωνευτείς με μένα, με τη Δύση, γιατί όπως και γω, είσαι δυνατή και σκέφτεσαι πολύ πριν μιλήσεις. Όταν υπηρετείς μαζί μου, το δέρμα σου θα είναι μαύρο, σαν τη νύχτα, με ασημένιες τρίχες προς τιμή των αστέρων. Θα είσαι πρόεδρος στο συμβούλιο των ζώων όπως εγώ προεδρεύω στο συμβούλιο των ανέμων. Βίσονα, εσύ θα συγχωνευτείς με τη δύναμη της Βαμπούζ, του Βορρά, γιατί μοιράζεις τις ιδιότητες της ανανέωσης και της αγνότητας. Όταν θα υπηρετείς με τη Βαμπούζ, το δέρμα σου θα είναι λευκό, το χρώμα του χιονιού. Αετέ, θα συγχωνευτείς με τη δύναμη της Βαμπούν, της Ανατολής. Με το διαυγές σου όραμα θα βοηθάς στην αφύπνιση, στη σοφία και στη φώτιση. Όταν θα υπηρετείς μαζί της θα έχεις χρυσαφένια φτερά, στο χρώμα της αυγής. Κογιότ, θα συγχωνευτείς με τη δύναμη του Νότου, του Σονοντέζε. Με την ικανότητα να επιβιώνεις και να διδάσκεις, θα βοηθάς στην ανάπτυξη και στη πίστη στη ζωή. Όταν υπηρετείς μαζί του, το δέρμα σου θα έχει το χρώμα που δημιουργεί ο μεσημεριάτικος ήλιος όταν πέφτει στη γόνιμη γη".
Έτσι κάθε ζώο μπήκε στην υπηρεσία των Πνευμάτων των τεσσάρων κατευθύνσεων, αποκτώντας συγκεκριμένες δυνάμεις και ενέργειες.
Η δύναμη του Βορρά, της Βαμπούζ, είναι η δύναμη της κάθαρσης και της ανανέωσης.
Εποχή του είναι ο Χειμώνας όπου η γη πέφτει σε ένα είδος "θανάτου" ή φαινομενικού ύπνου. Η περίοδος του 24ώρου που αντιστοιχεί στη Βαμπούζ είναι η νύχτα και στην ανθρώπινη ζωή σχετίζεται με τα γηρατειά, όπου τα μαλλιά γίνονται άσπρα, το σώμα βαδίζει αργά αλλά οι σκέψεις είναι πιο καθαρές - από γήινες γίνονται πνευματικές. Η δύναμη της Βαμπούζ είναι μια παράδοξη δύναμη. Είναι η καινούργια ζωή καλυμμένη με το πέπλο του θανάτου, η γρήγορη ανάπτυξη καλυμμένη με το πέπλο της ηρεμίας. Για τους ανθρώπους η περίοδος αυτή, είναι περίοδος δοκιμασίας αλλά και εσωτερικής εξερεύνησης και ανάπτυξης, καθώς οι εξωτερικές δραστηριότητες κοπάζουν. Το ζώο που συνδέεται με τη Βαμπούζ είναι ο Λευκός Βίσονας, ένα ζώο που είχε πολύ μεγάλη σημασία για τους Ινδιάνους αφού τους προσέφερε τροφή αλλά και κατοικία, ρουχισμό και γενικά ό,τι χρειαζόταν για την επιβίωσή τους. Αντιπροσώπευε το πνεύμα που θυσίαζε εντελώς τον εαυτό του και την ουσία. Το λευκό είναι το χρώμα της ισορροπίας , της αγνότητας και της ανανέωσης της ζωής. Τα φεγγάρια του Βορρά είναι: της Αναζωογόνησης της Ζωής, της Ανάπαυσης και του Εξαγνισμού και των Μεγάλων Ανέμων. Τα άτομα που έχουν γεννηθεί σ' αυτά τα φεγγάρια χρειάζονται να πάρουν τα μαθήματα της υπομονής, της κάθαρσης και της ανανέωσης. Έχουν την ικανότητα να κατανοούν τους εσωτερικούς κόσμους και να μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις που χαρίζουν αυτοί οι κόσμοι. Κατανοούν βαθιά τη δύναμη της ανανέωσης, αλλά πρέπει να είναι πάντα καθαροί για να μπορούν να το κάνουν.

Η δύναμη της Βαμπούν, της Ανατολής, είναι αυτή της φώτισης και της σοφίας. Η εποχή της είναι η Άνοιξη, όταν η γη αφυπνίζεται από τον ύπνο του χειμώνα και γεννιέται η νέα ζωή που έχει κυοφορηθεί μέσα στη μήτρα της γης. Αντιστοιχεί στο πρωί, την ώρα που η ζωή ξυπνάει από τον ύπνο της νύχτας. Στην ανθρώπινη ζωή η περίοδος της Βαμπούν είναι η παιδική ηλικία, η περίοδος γνώσης των πραγμάτων, όταν οι νέοι είναι σε θέση να φωτίσουν άλλους με την αγνότητα των ενεργειών τους. Η δύναμη της Βαμπούν είναι καθαρή. Είναι η δύναμη της φώτισης που έρχεται όταν μάθουμε τη σωστή θέση μας στο σύμπαν και την ενότητα μας με αυτό. Είναι η δύναμη των πρώτων ακτινών του ήλιου που έρχονται από τον ορίζοντα και φέρουν τη ζωή. Το ζώο που συνδέεται με την Ανατολή είναι ο Αετός, που πετάει πιο ψηλά απ' όλα τα πουλιά. Γι' αυτό το λόγο σχετίζεται με το πνευματικό στοιχείο. Τα χρώματα της Βαμπούν είναι το κόκκινο και το χρυσό του ανατέλλοντος ηλίου. Το κόκκινο είναι το χρώμα της ζωτικής ενέργειας και το χρυσό της φώτισης, της σοφίας και του φωτός. Τα φεγγάρια της Ανατολής είναι: των Ανθισμένων Δέντρων, της Επιστροφής των Βατράχων και της Σποράς του Καλαμποκιού. Τα άτομα που ανήκουν σ' αυτά τα φεγγάρια αντιπροσωπεύουν τη ζωογόνο ενέργεια της άνοιξης, που κάνει θαύματα πάνω στην επιφάνεια της γης. Χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για να δημιουργούν στη γη και όχι σε ανώτερες περιοχές.
Η γη είναι ο κατάλληλος τόπος εργασίας τους και η ενέργειά τους είναι αναγκαία για να επιφέρουν αλλαγές σε αυτή. Όμως έχουν την ικανότητα με ένα φυσικό και διαισθητικό τρόπο να φτάνουν σε ανώτερα επίπεδα συνείδησης, έχουν τη σοφία και τη δυνατότητα να φωτιστούν και να φωτίσουν τα άτομα με τα οποία έρχονται σε επαφή. Οφείλουν να μάθουν να ελέγχουν τη ζωτική τους ενέργεια ώστε να μην πνίγει τους ίδιους και τα άτομα που τους περιβάλλουν.

Η δύναμη του Σονοντέζε, του Πνεύματος Φύλακα του Νότου, είναι αυτή της ανάπτυξης και της πεποίθησης.
Η εποχή του είναι το Καλοκαίρι, όταν όλα στη γη αναπτύσσονται γρήγορα και ωριμάζουν. Αντιστοιχεί στο μεσημέρι, όπου η δύναμη του ήλιου είναι στο πιο ψηλό επίπεδό του. Στην ανθρώπινη ηλικία αντιστοιχεί στην περίοδο της ενηλικίωσης, όπου τα εσωτερικά και εξωτερικά σπέρματα της νεότητας αρχίζουν να αναπτύσσονται γρήγορα και ξεκαθαρίζουν οι σκοποί της ζωής. Η δύναμη του Σονοντέζε δεν είναι παράδοξη όπως της Βαμπούζ, ούτε αυθόρμητη όπως της Βαμπούν. Είναι η δύναμη της γρήγορης ανάπτυξης, που μαθαίνει κανείς να εμπιστεύεται τα αισθήματα και τις διαισθήσεις του.
Το ζώο που συνδέεται με τον Σονοντέζε είναι το Κογιότ. Οι Ινδιάνοι πιστεύουν πως είναι το εξυπνότερο ζώο που αναγκάζει τους ανθρώπους να μάθουν ακόμη κι όταν δεν θέλουν. Το κογιότ του Πνεύματος αυτού έχει κίτρινο δέρμα, σαν τον μεσημεριάτικο ήλιο και είναι διάστικτο με το καφέ της καλοκαιρινής γης. Το χρώμα του είναι το πράσινο των φυτών στην πλήρη τους ανάπτυξη και το κίτρινο του καλοκαιρινού ήλιου. Το πράσινο είναι το χρώμα της ανάπτυξης της πεποίθησης και το κίτρινο της διάνοιας, της δεκτικότητας και της φυσικής σοφίας. Τα φεγγάρια του Σονοντέζε είναι: το Φεγγάρι του Δυνατού Ήλιου, των Ώριμων Μούρων και το Φεγγάρι του Θερισμού. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτά έχουν ικανότητα για γρήγορη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να μάθουν να εμπιστεύονται τη διαίσθησή τους, ενώ ασχολούνται με τις ενέργειες της γης. Η διαίσθηση θα τα βοηθήσει να ωριμάσουν και να ακολουθήσουν τον κατάλληλο δρόμο, όμως πρέπει να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους χωρίς εγωιστικά κίνητρα επειδή μια τέτοια ενέργεια εμποδίζει την ανάπτυξή τους.

Η δύναμη του Μουτζεκιβίς, του πνεύματος της Δύσης, είναι αυτή της αντοχής και της ενδοσκόπησης. Εποχή του είναι το Φθινόπωρο όπου σταματάει η ανάπτυξη του καλοκαιριού και η φύση ετοιμάζεται για την εποχή της ανανέωσης. Αντιστοιχεί με το ηλιοβασίλεμα και το σούρουπο, όπου η δραστηριότητα της ημέρας επιβραδύνεται. Στην ανθρώπινη ζωή είναι η μέση ηλικία, όπου οι άνθρωποι έχουν βρει το δρόμο τους και εργάζονται δυναμικά για να επιτελέσουν το προορισμό τους στη ζωή. Η δύναμη του Μουτζεκιβίς είναι με το δικό της τρόπο αυθόρμητη. Είναι η δύναμη της αντοχής που πηγάζει από την αυτογνωσία, η δύναμη του πνεύματος που ενσαρκώνεται στη γη. Το ζώο του Μουτζεκιβίς είναι η Γκρίζα Αρκούδα, το δυνατότερο από τα ζώα. Θεωρείται σαν αρχηγός στο συμβούλιο των ζώων γιατί, παρόλη τη δύναμή της, είναι ευγενική και βαθυστόχαστη στις αποφάσεις που πρέπει να πάρει. Τα χρώματά του είναι οι μπλε αποχρώσεις του μισοσκόταδου, ανακατεμένες με το μαύρο της νύχτας. Το μπλε είναι το χρώμα της πνευματικής δύναμης, του ιδεαλισμού και της ανιδιοτέλειας. Το μαύρο είναι το χρώμα της ενδοσκόπησης και της σκόπιμης τύφλωσης σε ότι αφορά τα γήινα στοιχεία. Είναι το χρώμα του άμορφου από το οποίο όλα εκπορεύονται. Τα φεγγάρια του Μουτζεκιβίς είναι: του Πετάγματος της Πάπιας, το φεγγάρι της Παγωνιάς και το Φεγγάρι των Μακριών πάγων. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την ομάδα ξέρουν τη θέση τους στη γη και μπορούν να φτάσουν σε άλλους κόσμους με τη δύναμη που τους προσφέρει αυτή η γνώση. Νιώθουν άνετα στα γήινα πράγματα καθώς και στα πνευματικά. Έχουν ικανότητες για ηγέτες και δάσκαλοι και στα δύο αυτά επίπεδα. Είναι φεγγάρια δύναμης, και αυτή η δύναμη επηρεάζει τα άτομα κατά θετικό ή αρνητικό τρόπο, ανάλογα από την προθυμία τους να μάθουν αληθινά τον εαυτό τους, τα χαρίσματά τους και τις ευθύνες τους. Είναι δυναμικοί και ασκούν επιρροή στους άλλους. Το αν αυτή η επιρροή οδηγεί σε ενότητα ή δυσαρμονία εξαρτάται από την εντιμότητα και τη δύναμη του ατόμου.
Εκτός από τους τα τέσσερα Πνεύματα-Φύλακες των κατευθύνσεων, υπάρχουν όπως αναφέραμε παραπάνω, και τέσσερις Στοιχειακές Ομάδες που αντιστοιχούν με τα τέσσερα στοιχεία.

Ομάδα της Χελώνας - Γη.
Τα άτομα που ανήκουν σ' αυτή την ομάδα διαθέτουν την σταθερότητα που απορρέει από το στοιχείο Γη. Έχουν τη τάση να συντηρούν όπως η γη, όλους όσους έρχονται σ' επαφή μαζί τους. Μερικές φορές εμφανίζονται αργοί και αδέξιοι αλλά μόνο εξωτερικά, αφού είναι νοήμονες και επιδέξιοι και τις περισσότερες φορές κερδίζουν στον αγώνα δρόμου οποιοδήποτε λαγό. Τα άτομα της Χήνας των Πάγων (Αιγόκερως), του Κάστορα (Ταύρος) και της Καστανής Αρκούδας (Παρθένος) ανήκουν στην ομάδα αυτή.

Ομάδα του Βατράχου - Νερό.
Τα άτομα που ανήκουν σ' αυτή την ομάδα, διαθέτουν τη ρευστότητα, το μεταβλητότητα από το στοιχείο Νερό. Τα συναισθήματά τους, όπως το νερό, ρέουν συνεχώς. Αισθάνονται βαθιά συναισθήματα και είναι ικανοί να συμπαθήσουν και να συμπάσχουν τους ανθρώπους γύρω τους. Είναι ευαίσθητοι και επηρεάζονται από τη δύναμη της σελήνης. Τα άτομα του Πούμα (Ιχθύς),του Δρυοκολάπτη (Καρκίνος) και του Φιδιού (Σκορπιός) ανήκουν στην ομάδα αυτή.

Ομάδα της Πεταλούδας - Αέρας.
Τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα αυτή, πάντα μετατοπίζονται και αλλάζουν σαν τον Αέρα. Έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνουν ό,τι αγγίζουν γύρω τους, ανθρώπους και καταστάσεις. Είναι γεμάτοι πάντα με σχέδια και ιδέες και ζουν πλήρως τη ζωή τους. Τα άτομα της Ενυδρίδας (Υδροχόος), του Ελαφιού (Δίδυμοι) και του Κορακιού (Ζυγός) ανήκουν στην ομάδα αυτή.

Ομάδα του Πουλιού του Κεραυνού - Φωτιά. 
  Τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα αυτή πάντα λάμπουν με την ακτινοβόλο ενέργεια της Φωτιάς. Έχουν την ικανότητα του εξαγνισμού για τον εαυτό τους και τους άλλους, και στρέφουν την εσωτερική τους φλόγα για να βρουν το σωστό μονοπάτι που πρέπει να πάρουν. Είναι ευθείς, θερμοί και διεισδυτικοί. Τα άτομα του Κόκκινου Γερακιού (Κριός), του οξύρρυγχου (Λέων) και της Άλκης (Τοξότης) ανήκουν στην ομάδα αυτή.
nea-acropoli.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια